Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Pasaulinė virėjų olimpiada „IKA 2004“

2004-10-30
Publicējiet savu rakstu

LRVVKA organizavo kelionę į 21-ąją IKA/pasaulinę virėjų olimpiadą, kuri vyko 2004 m. spalio 17 – 20 d. Vokietijos mieste Erfurte. Pasaulinės reikšmės virtuvės meistrų renginys dar vadinamas „baltoji gildija” vyksta kas 4 metai, todėl užima svarbiausią vietą viešbučių ir visuomeninio maitinimo įmonių sektoriuose.

 

Aukščiausio lygio virėjų konkurse šiais metais rungtyniavo virš tūkstančio dalyvių iš 36 pasaulio šalių – tai didžiausias skaičius dalyvaujančių per visą 104 metų laikotarpį nuo pirmą kartą 1900 m. Frankfurte įvykusios olimpiados.

Pasaulinę virėjų olimpiadą organizuoja Vokietijos virtuvės šefų asociacija ir Pasaulinė virėjų asociacija.

 

Šiais metais parodoje iš įvairių pasaulio šalių rungtyniavo 115 komandų ir apie 300 individualių dalyvių. Sugebėjimus demonstravo nacionalinės ir regioninės kulinarijos komandos, jaunimo komandos, karinių pajėgų virėjai bei konditerijos gaminių meistrai. Pasaulinei virėjų asociacijai priklausantys virtuvės šefų asociacijų atstovai per 4 m. laikotarpį kruopščiai ruošiasi pasirodymui, siekdami pateikti pačias naujausias visuomeninio maitinimo kitimo tendencijas.

 

Šiais metais svarbiausioje virėjų olimpiadoje komandos pristatė naujoviškus mini šaltus užkandžius, nematytus banketinius ir karštus patiekalus bei pasakiškus modernius konditerijos gaminius. Užkandžiams, banketiniams ir karštiems patiekalams bei desertams pateikimo įspūdį suteikė jų išdėstymas ir kompozicija bei taikliai priderintos lėkščių ir padėklų formos, pasitelkiant stalo papuošimo ornamentus.

 

Pagal pasirinktą tematiką stalai buvo papuošti meniškomis sūrio ir šokolado skulptūromis, iš daržovių ir vaisių pagamintomis įspūdingomis puokštėmis, šokoladiniais laivais, pilimis ir akvariumais, makaronų lėktuvais ir traukiniais. Iš pasakų atkeliavę slibinai, riteriai, nykštukai, gulbės, indėnai, drambliai ir kt. buvo pagaminti taip, kad atrodė tarsi gyvi. Stalus taip pat puošė autentiški šokoladiniai paveikslai. Kiekvienas tiek kulinarijos, tiek konditerijos gaminys buvo paruoštas itin kruopščiai ir išradingai, pasitelkiant vaizduotę, novatoriškumą, visus meninius sugebėjimus, bei atsižvelgiant į pačias moderniausias kitimo tendencijas.

 

Pagal nustatytus vertinimo kriterijus geriausiai pasirodžiusioms komandoms buvo įteikti aukso, sidabro ir bronzos medaliai. 2004 m. švedų nacionalinė kulinarijos komanda laimėjo aukso medalį, antri liko šveicarai, o treti JAV. Prieš 4 m. švedų nacionalinė komanda taip pat laimėjo aukso medalį, aplenkusi Singapūro ir Norvegijos komandas. Šiais metais jaunimo komandos nugalėtojai – šveicarų komanda, aplenkusi švedus. Tuo tarpu 2000 m. pirmą vietą laimėjo Vokietijos jaunimo komanda. Šiais metais vokiečiai buvo neaplenkiami karinių pajėgų pasirodyme. Konditerijos gaminių pristatyme pirmą vietą taip pat laimėjo Vokietijos komanda, aplenkusi JAV ir Australiją. Prieš 4 metus karinių pajėgų nugalėtojai – JAV, o konditerijos gaminių pristatyme neaplenkiami buvo šveicarai.

 

Kas ketverius metus vykstanti aukščiausio lygio virėjų olimpiada pritraukė iš viso pasaulio apie 25000 lankytojų, kurie renginio metu galėjo įsigyti ir paragauti modernių patiekalų ir desertų. Prestižiškiausias virtuvės meistrų renginys Lietuvos virėjams paliko neišdildomą įspūdį ir suteikė naujų idėjų, tobulinant kulinarijos ir konditerijos meną. Tikimės, kad lietuviai sekdami naujausias visuomeninio maitinimo kitimo tendencijas per 4 metus intensyviai tobulinsis ir 2008 m. dalyvaus 22-oje IKA/pasaulinėje virėjų olimpiadoje.

 

Kelionės nuotraukos >>

 

LRVVKA informacija

 

Daugiau informacijos apie pasaulinę virėjų olimpiadą: www.culinary-olympics.com