Paragvajaus virtuvei įtaką padarė Gvarainių kulinarinės kultūros (Pietų Amerikos indėnų grupė, gyvenanti tarp Paragvajaus ir Urugvajaus) ir europietiškos virtuvės skoniai.
Šalies virtuvėje dominuoja mėsa, iš upių žuvies paruošti patiekalai, populiariausių daržovių ir vaisių (mangų, avokadų, apelsinų, kokosų) čia galima skanauti ištisus metus. Vietiniai gurkšnoja romą, populiari ir cukranendrių degtinė bei terere – tradicinis paragvajiečių gėrimas. Pastarąjį, ruošiamą iš mate – bugienio medžio lapų, ypač mėgsta pagyvenusio amžiaus žmonės. Žinovai teigia, kad „Matės lapuose kofeino yra tiek, kiek kavos pupelėse. Priklausomai nuo paruošimo būdo, puodelyje matės yra mažiau kofeino negu puodelyje kavos...“ Šis gėrimas populiarus ne tik šioje šalyje, jį gurkšnoja ir kitų Pietų Amerikos šalių gyventojai.
Kaip ir kitose Lotynų Amerikos šalyse, paragvajiečiai mėgaujasi empanadomis, įdarytomis kumpiu ir sūriu, tortilijomis, populiarūs patiekalai su makaronais.
Sopa paraguaya – duona/pyragas, kepamas iš kukurūzų, sūrio, pieno ir svogūnų.
Palmitos – palmių „šerdys“.
Cana – distiliatas iš palmių cukraus ir medaus.
Mosto – palmių sultys.
Bori – bori – labai „turtinga“ jautienos sriuba su kukurūzinių miltų virtinukais, į kuriuos dar įmaišoma parmezano sūrio.
Chipa soo – mėsa įdarytos kukurūzų bandelės.
Chipas – kukurūzinė duonelė/duona su kiaušiniu ir sūriu.
Pollo de navidad – kepta višta.
Ensalda de Mandioca – salotos su manijoku (vegetariškas patiekalas).
Chipa guasu – svogūninis kremas su kukurūzais.
Asado – ant grotelių kepta jautiena.
Fideos – patiekalas, paruoštas iš makaronų.
Pasigaminkime...
Tai nėra autentiškas Paragvajaus virtuvės patiekalas, labiau „paragvajietiškai lietuviškas“ valgis. Jums reikės kukurūzų, kumpio, vištienos (galite rinktis keptą, virtą), „čili“ (arba saldžiosios paprikos) ir parmezano sūrio. Vištieną ir kumpį susmulkinkite kubeliais, suberkite kukurūzus bei pabarstykite tarkuotu parmezanu, druska, pipirais, petražolėmis. Jei kam patinka majonezas, uždėkite šaukštą pastarojo, jei ne – pašlakstykite trupučiu citrinų sulčių bei šlakeliu aliejaus.
Skanaus!
Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Šaltinis: įvairi interneto spauda
Nuotr. 1 – matės indelis, 2 – empanada
Meniu.lt informacija