Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Norite sulieknėti? Valgykite daugiau!

2007-08-11
Publicējiet savu rakstu

Jei norite gražiai atrodyti dėvėdami maudymosi kostiumėlį, šortus ar kitus atvirus vasariškus drabužius ir nesikamuoti dėl nuolatinio alkio jausmo, pasinaudokite paprasta išeitimi – valgykite daugiau, pataria JAV dienraštis „The Washington Post“.

Taip taip, akys jūsų neapgauna – būtent daugiau, o ne mažiau. Ir tai nėra eilinė dietologijos mada, tikina dienraštis. Visa paslaptis – energinė produktų vertė. Šią teoriją dietologai brandino ne vienus metus. Jos koncepcija puikiai atitinka amerikiečių įpročius valgyti dideles porcijas, nes šiuo atveju paisoma maisto kiekio. Vienas iš žinomų dietologijos specialistų pavadino ją „volumetrics“ – tai angliškų žodžių „masė“ ir „dozuoti“ junginys.

Metodas toks: pakeiskite labai kaloringus (arba, kaip sakoma, – didelės energinės vertės) produktus nekaloringu maistu. Jums atrodo, kad tai tik modernizuotas tradicinės riebalų mažinimo teorijos variantas? Tikrai taip nėra, įtikinėja „The Washington Post“.
Dietos gudrybė elementari: viename nekaloringo produkto grame yra mažiau kalorijų nei viename grame kaloringo, nes pirmajame daugiau vandens, ląstelienos arba oro. Šis papildomas maisto kiekis ne tik apgauna akis, bet ir numalšina apetitą. Taigi dėl to galite tiekti į stalą dideles nekaloringo maisto porcijas užuot siūlę mažas, bet didelės energinės vertės.

Mažiau kalorijų
Nejau toks maitinimosi būdas iš tikrųjų gali padėti visam laikui atsikratyti viršsvorio? Pensilvanijos universiteto mokslininkų metus atliktas tyrimas tai patvirtino. Eksperimente dalyvavo 71 viršsvorio turinti moteris nuo 22 iki 60 m. amžiaus. Paaiškėjo, kad tos, kurios vartojo nekaloringus produktus, numetė vidutiniškai po 8 kg, arba 21 % daugiau nei tos, kurios tik stengėsi vartoti mažiau riebalų. Abu metodai buvo vienodai gerai įvertinti atsižvelgus į jų naudojimo lengvumą, naudą sveikatai, rentabilumą, maisto ruošimo trukmę ir naudojimą gyvenant šeimoje.

Eksperimentas taip pat atskleidė, kad nekaloringą maistą pasirinkusios jo dalyvės valgė 25 % daugiau (skaičiuojant pagal paruošto maisto svorį, o ne kalorijų skaičių) nei antrosios grupės atstovės. Jos taip pat rečiau skundėsi dėl kamuojančio alkio jausmo nei tos tyrimo dalyvės, kurios skaičiavo riebalų kiekį, mokslo žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbtame straipsnyje tvirtina mokslininkai.

Eksperimento metu gauti duomenys atskleidė, kad renkantis nekaloringus maisto produktus mažėja svoris ir nereikia laikytis kitoms dietoms būdingų griežtų apribojimų, sako tyrimus atlikusi Pensilvanijos universiteto mokslininkė Julia A. Ello-Martin.
Be to, buvo įrodyta, kad valgant daugiau vaisių ir daržovių bei ribojant riebalų kiekį galima veiksmingai numalšinti alkio jausmą.

„Vaisiai ir daržovės – puiki išeitis, leidžianti jums sutelkti dėmesį į tai, ką galima valgyti, užuot svarsčius, ko reikėtų atsisakyti. Man patinka ši idėja“, – tvirtina Pensilvanijos universiteto dietologijos dėstytoja, knygos „The Volumetrics Eating Plan“ autorė Barbara Rolls.
Nekaloringas maistas iš tiesų gali numalšinti apetitą ir pašalinti riebalus nuo talijos, tačiau kyla pavojus, kad kartu sulieknės ir jūsų piniginė, sakoma dienraštyje.

Smūgis piniginei
Naujame Vašingtono universiteto tyrime buvo palygintos savaitinės 1.500 prancūzų paauglių ir suaugusiųjų, padalytų į dvi grupes, išlaidos. Viena grupė maitinosi labai kaloringais, kita – nekaloringais produktais. Paaiškėjo, kad vaisiai, daržovės ir kiti nedidelės energinės vertės produktai kainuoja brangiau nei kepti viščiukai, mėsainiai ir kiti kaloringi patiekalai iš greitojo maisto užkandinių. Galbūt šis faktas iš dalies paaiškina, kodėl išsivysčiusiose šalyse nutukimas dažniau kamuoja mažas pajamas gaunančius žmones. Taigi, teigiama žurnalo „Journal of the American Dietetetic Association“ straipsnyje, „atkaklios pastangos siekti gerų mitybos permainų gali pareikalauti ekonominių priemonių. Keisti įprastą žmonių elgesį nepakanka“.
Be to, prireiks ir gilesnių mitybos žinių. Tam, kad galėtų tinkamai sudaryti savo valgiaraščius, Pensilvanijos universiteto eksperimento dalyvės pusę metų kiekvieną savaitę konsultuodavosi su dietologais. Antrąją eksperimento dalį tokios konsultacijos buvo rengiamos kartą per mėnesį, be to, dalyvės rinkdavosi į grupinius užsiėmimus.

Valgykite sriubą
Dauguma žmonių tokių galimybių neturi, tačiau mokslininkai gali kai ką jiems patarti, rašo „The Washington Post“.

Skaičiuodami kalorijas į savo racioną įtraukite vaisius ir daržoves. Vynuogės be kauliukų, salierai ir morkos puikiai tinka vištienos ar tuno salotoms: jie sumažina bendrą kaloringumą, o patiekalas tampa skanesnis ir išvaizdesnis. Jei ruošiate ar perkate picą, teikite pirmenybę grybams, svogūnams, pomidorams, špinatams ir kitoms daržovėms – ankštpipirių ir dešros verčiau atsisakykite. Jei ketinate ruošti patiekalą iš makaronų, naudokite kuo mažiau mėsos, bet daugiau špinatų, baklažanų, cukinijų, pomidorų ir kitų daržovių.

Daugiau ląstelienos! Ji ne tik padeda sumažinti patiekalų kaloringumą, bet ir padaro juos sotesnius. Gaminkite salotas iš pupų, valgykite kvietinę duoną, makaronus, javainius.
Pietus ir vakarienę pradėkite nuo salotų. Tegul tai bus didelė žalių salotų porcija: daug įvairių daržovių su neriebiu užpilu. Pensilvanijos universiteto tyrėjai nustatė, kad taip galima pagrindinio patiekalo kaloringumą sumažinti vidutiniškai 100 kalorijų, tačiau sotumo jausmas išliks nepakitęs.

Sriuba, sriuba, sriuba. Sriuba – iš esmės vanduo, o tai reiškia, kad sotumo jausmas – toks pat, tik mažiau kalorijų. Paruoštos sriubos irgi tinka, venkite tik trintų sriubų su grietinėle: tai vieni riebalai ir daugybė kalorijų.

Atsisakykite riebalų, bet neaukokite skanumo. Rinkitės neriebų sūrį, ypač jei gaminate patiekalą, kurio sudedamųjų dalių energinė vertė gali viršyti leistiną ribą. Ruošdami salotas vietoj majonezo naudokite actą ir žiupsnelį cukraus.

Palikite vietos desertui. Tačiau tegul tai bus vaisai – jie turi mažai kalorijų, užtat daug vandens ir ląstelienos, be to, yra labai skanūs.

(www.balsas.lt)
„Verslo žinios“, 2007 08 10
Interneto archyvo nuotr.
Skaityti kitus „Verslo žinių“ straipsnius>>