Amerikietiškąją BBQ kultūrą greičiausiai aktyviausiai perima Didžiosios Britanijos šefai ir restoranai, tačiau stebint BBQ restoranus, renginius ir organizacijas Lietuvoje, galima drąsiai teigti, kad visos įdomiausios naujovės atkeliauja greičiau nei per „nustatytą pauzę“.
Bringhurst Meats & Catering, Naujasis Džersis, JAV
www.bringhurstmeats.com
1934 metais „Bringhurst Meats“ buvo šeimos verslas, nedidelė mėsinė. Šiandien vis dar valdomas šeimos, bet verslas išsiplėtė, sujungdamas keletą iš pirmo žvilgsnio visai negiminingų, bet tikrai logiškai puikiai derančių tarpusavyje veiklų. Mėsinėje klientams pagal užsakymą šviežiai ruošiami aukštos kokybės laisvai auginamų galvijų mėsos pjausniai, dešrelės, brandinama jautiena ir kt., o taip pat ši mėsa naudojama BBQ gamybai užsakomiesiems pobūviams ar renginiams.
Vienas išskirtiniausių „Bringhurst Meats & Catering“ ypatumų – čia galima užsisakyti visą keptą paršiuką, nuo 10 iki 70 ir daugiau kilogramų, bei keptus kalakutus iki 20 kilogramų. Papildomai mėsinė-restoranas užsidirba nuomodami BBQ techniką įvairiems renginiams. Taip pat medžiotojai gali atvežti žvėrieną į mėsinę, kur ši yra išdorojama, paruošiami pjausniai, dešrelės ar ko pageidauja užsakovas. Mėsinėje liekančios nuopjovos ir kaulai parduodami kaip maistas šunims. Nebūtinai maitinimo verslas turi būti organizuojamas tradiciškai.
Smoke House, Astorija, JAV
www.butcherbar.com
Michelin gido rekomenduojami „tikro dūmo namai“ visada užtikrinti restorano virtuvėje naudojamų produktų kokybe. Kaip? Jie gamina iš to, ką parduoda, o parduoda tai, ką gamina. Restoranas įrengtas kartu su krautuvėle/mėsine, kurioje galima įsigyti mėsos BBQ patiekalams. Tą pačią mėsą naudoja ir pats restoranas. Restoranas turi griežtą mėsos politiką, čia naudojami ir parduodami tik smulkių, vietinių ūkių, laisvai auginamų karvių mėsa, ekologiška vištiena ir kiauliena.
Nors restorano prioritetas – kokybiška mėsa, nėra pamirštami ir vegetarai, kuriems sukurtas specialus vegetariškas mėsainis su juodųjų pupelių ir gvakamolės padažu, salotomis, pomidorais ir raudonaisiais pipirais.
Atsakingą požiūrį į aplinką restoranas deklaruoja ne tik atsirenkant produktus, bet ir įrengiant interjerą. Stalai ir baras sukonstruoti iš medienos atliekų, gautų nugriovus seną vandens bokštą.
Stanton‘s Barbeque & Fish Camp Fly In Restaurant, Pietų Karolina, JAV
www.stantonsbarbeque.com
Restoranas įsikūręs „in the middle of nowhere“ (angl. viduryje kažkur/niekur), o teisingiau – viduryje javų laukų. Jo stogas pažymėtas, kad jį lengvai galėtų surasti... lakūnai. Taip, visai šalia restorano, per pievą, nutiestas nusileidimo takas, taigi ieškodami, kur pavalgyti, jame gali leistis nedideliais lėktuvais skraidantys pilotai.
„Restoranų verslas“ informacija