Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Naujos „Michelin“ žvaigždės Europos restoranams (svetur)

2006-12-11
Publicējiet savu rakstu

Baigiantis metams prestižiškiausiu pasaulyje vadinamas „Michelin“ restoranų gidas paskelbė naujus restoranų įvertinimus.

„Michelin“ restoranų gidas viešojo maitinimo įstaigas vertina kasmet. Ne visi restoranai, anksčiau įvertinti daugiausia – 3 žvaigždutėmis – sugeba jas „apginti“ ir kitais metais. „Michelin“ gido suteikta žvaigždutė – restorano virtuvės kokybės ženklas.

Italijoje
2007 m. „Michelin“ Italijos restoranų gidas po žvaigždutę pridėjo 28 restoranams – beveik dvigubai daugiau nei praėjusiais metais. Penkiems šalies restoranams „prisegta“ antroji žvaigždė, o 23 maitinimo įstaigos „užsidirbo“ pirmąsias.

Geriausių Italijos restoranų sąraše ir šiemet dominuoja šalies šiaurės maitinimo įstaigos: 4 iš 5 restoranų, apdovanotų antrąja „Michelin“ žvaigžde, veikia būtent ten.

Netoliese Italijos sienos su Austrija esančiame San Cassiano miesto restorane „St. Hubertus“ virtuvės šefas Norbertas Niederkofleris antrąją žvaigždę restoranui „uždirbo“ improvizuodamas pietų Tirolio virtuvės tema: pvz., lankytojams jis siūlo paragauti balandžio krūtinėlės, patiektos ant balto kiniško kopūsto lapų su macadamia riešutais ir imbieru marinuotomis vyšniomis. Vienintelis Pietų Italijos restoranas, gavęs antrąją „Michelin“ žvaigždę „Taverna del Capitano“ – jūros gėrybių restoranas Marina del Cantone mieste. Jis priklauso buvusiam laivo kapitonui Salvatore Caputo. Restorano virtuvei vadovauja savininko žmona kartu su sūnumi ir marčia. Restoranas garsėja puikiais šviežių žuvų patiekalais.

Nė vienam Italijos restoranui trečioji žvaigždutė šiemet nesuteikta. Trimis žvaigždėmis, aukščiausiu „Michelin“ įvertinimu, šalyje didžiuojasi tik 5 restoranai. „Michelin“ nurodo, kad vienintelė viešojo maitinimo įstaiga, šiemet galėjusi pretenduoti į aukščiausią įvertinimą, yra restoranas „Perbellini“, esantis Izole Rica mieste, netoli Venecijos ir Veronos. Praėjusių metų gide „Perbellini“ buvo pristatytas kaip vienas iš geriausių savo kategorijos restoranų, nes „išlaikė nepakitusią kokybę ilgus metus“. 13 restoranų šiemet prarado anksčiau suteiktas žvaigždutes.

Nyderlanduose
„Michelin“ 2007-ųjų kataloge žvaigždėmis įvertino 10 Nyderlandų restoranų ir atnaujino 3 žvaigždučių įvertinimus dviem šalies viešojo maitinimo įstaigoms. Restoranams „Apicius“ Kastrikiumo mieste šiaurės Nyderlanduose ir „De Leest“ Vasene šalies rytuose „Michelin“ suteikė po antrą žvaigždutę. Restoranai „Oud Sluis“ ir „De Librije“ atitinkamai antrus ir ketvirtus metus iš eilės sugebėjo neprarasti aukščiausio „Michelin“ įvertinimo. Restoranas „Parkheuvel“ Roterdame, 3 žvaigždėmis apdovanotas 2002 m., šiemet, pasikeitus savininkams, vienos neteko.

Restoranai „Solo“ Gorincheme, „Cheval Blanc“ Haarleme, „Le Marron“ Maldene, „Het Groot Paradijs“ Middelburge, „De Grie“ Terschellinge, „Bretelli“ Weerte ir „Brienen aan de Maas“ Well šiemet „Michelin“ įvertinti žvaigždutėmis. Nyderlanduose 8 restoranai įvertinti 2 žvaigždėmis, po vieną turi 71 restoranas.

Belgijoje
80 metų Briuselyje veikiantis restoranas „Comme Chez Soi“ šiemet neteko aukščiausio įvertinimo – iš jo buvo „atimta“ viena žvaigždė. „Michelin“ vertintojai teigia, kad ši senas tradicijas turinti viešojo maitinimo įstaiga aukščiausio įvertinimo neteko iš dalies dėl to, kad ilgametis restorano virtuvės šefas Pierre Wynants pasitraukė ir „didįjį samtį“ perdavė savo žentui Lionel Rigolet.

„Mes neradome trijų žvaigždučių lėkštėje. Kai restoranui suteikiamas aukščiausias įvertinimas, jis patenka tarp 60 geriausių pasaulio restoranų. Tokią kokybę reikia išlaikyti kasdien“, – pareiškė Jean-Luc Naret, „Michelin & Cie.'s“ restoranų gido vadovas.

Prieš metus „Michelin“ restoranų gidas „pažemino“ 8 Briuselio restoranus – tarp jų „Villa Lorraine“, kuris 1972 m. tapo pirmuoju restoranu ne Prancūzijoje, pelniusiu restoranų gido leidėjų aukščiausius įvertinimus. Belgijos restoranai gana ilgai buvo „Michelin“ restoranų gido, pirmą kartą išleisto 1900 m. Prancūzijoje, reitingų viršūnėse. 1904 m. Belgija buvo pirma užsienio valstybė, įtraukta į gido sąrašus. 2007-aisiais „Michelin“ pažemino 10 Belgijos restoranų ir įvertino 7. Belgijoje, kaip ir Nyderlanduose, dabar veikia du 3 žvaigždutėmis įvertinti restoranai – „Hof van Cleve“ ir „De Karmeliet“ (abu – Flanderse).

„Villa Lorraine“ šiemet liko be naujų įvertinimų. Du Briuselio restoranai – „Maison du Boeuf“ ir „De Bijgaarden“, – turėję po vieną žvaigždę, neteko ir jų. Tik vienas, pernai žvaigždės netekęs Briuselio jūros gėrybių restoranas „L'Ecailler du Palais Royal“, šiemet ją atgavo.

„Verslo žinios“, 2006 12 08
Interneto archyvo nuotrauka 
Skaityti kitus „Verslo žinių“ straipsnius>>