Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Meksikos virtuvės karštis (2)

2007-08-14
Publicējiet savu rakstu

Istoriniai šaltiniai „porina“, kad tuomet, kai žlugo Romos imperija, o Paryžius dar tebebuvo mažytė gyvenvietė, Meksikoje jau klestėjo civilizacija. Tačiau šiandien pakalbėkime ne apie istoriją, o apie virtuvę, tiksliau, vieną jos akcentų...

Salsa – ne tik šokis…
Aitrioji paprika, paprastai pasaulio kulinarų vadinama „čili“, yra daugybės rūšių ir aromatų – nuo saldaus iki vaisių, vyno ar tiesiog beprotiškai aštraus. „Čili“ pipirais gardinami ir garsieji Meksikos padažai salsa. Salsa – tai plačiai žinomas mirkalas, naudojamas kaip padažas. Dažniausiai patiekiamas šaltas. Pagrindiniai šio padažo ingredientai yra pomidorai, „čili“ pipirai, svogūnai ir kalendra.

Salsos istorija siekia majų bei actekų laikus, nors manoma, kad istoriškai originalus šio padažo receptas priklauso inkams, Pietų Amerikos indėnų grupei, gyvenusiai Peru. Tačiau šiandien salsa yra Meksikos stalo karalius.

1529 metais istorikas, prancūzų misionierius Bernardino de Sahagun atvyko į Centrinę Ameriką bei pradėjo rinkti medžiagą ir aprašinėti actekų kultūrą, taip pat virtuvę, kurios apraše buvo paminėta ir salsa. Smulkiai pjaustyti pomidorai, smulkinti svogūnai, kalendra, serrano „čili“, česnakas, druska ir pipirai – tokie produktai istoriniuose šaltiniuose sudaro autentišką meksikiečių salsa. Actekų „ponai“ į šį padažą dar įmaišydavo ir moliūgų sėklų bei patiekdavo su kalakutiena, žuvimi, omarais ar elniena.

Šiandien salsa padažų receptų galima suskaičiuoti ne vieną dešimtį. Vienoje svetainėje radau netgi apie 2000 šio padažo paruošimo būdų, tačiau viena žinomiausių yra pico de gallo („gaidžio snapelis“).

Pico de Gallo
Jums reikės puodelio smulkintų pomidorų, 1 jalapenjo ar serrano „čili“ pipiro, 2 arbatinių šaukštelių kalendos lapelių, vienos žaliosios citrinos sulčių, trijų šaukštų susmulkinto svogūno, pusės arbatinio šaukštelio trinto česnako, trijų šaukštų aliejaus ir pagal skonį druskos bei pipirų. Viską susmulkinkite ir užpilkite aliejumi bei sultimis. Skonį sustiprinkite druska ir pipirais. Išmaišykite. Skanaus!

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Nuotraukose – Pico de Gallo salsa (aut. Arūnas Bružas)
Meniu.lt informacija