Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Marijampolėje ir Kaune – salmoneliozės protrūkis

2006-05-18
Publicējiet savu rakstu

Praėjusią savaitę Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo informaciją, kad į Marijampolės ligoninės infekcinį skyrių su gastroenterito diagnoze hospitalizuoti du šeimos nariai, kuriems bakteriologiškai patvirtinta salmoneliozė. Viso medikų pagalbos prireikė 11 asmenų, 5 iš jų išskirtas salmoneliozės sukėlėjas – Salmonella enteritidis.

Epidemiologinio židinio ištyrimo metu kaip vieną iš galimų susirgimo priežasčių ligoniai nurodė valgytus IĮ „Dalia“ (Marijampolė) pagamintus pyragėlius – krepšelius su vaisiais ir plikytus pyragėlius.

Atlikus patikrinimą ir nustačius pažeidimų, „IĮ „Dalia“ teikti į rinką produktus buvo laikinai uždrausta, o pagaminta produkcija nedelsiant išimta iš prekybos. Įmonės vadovas savo iniciatyva sustabdė gamybą, atliko patalpų ir darbo inventoriaus dezinfekciją“, – sakė Marijampolės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Leonas Zdanavičius.

Pasak Leono Zdanavičiaus, laboratorijoje atlikus tyrimus iš įmonėje dirbusiųjų 11 darbuotojų vienai darbuotojai išskirta Salmonella enteritidis. Taip pat salmoneliozės sukėlėjas išskirtas iš indų, skirtų kremui gaminti, plovinių ir iš 2 imtų pyragėlių – krepšelių.

Gegužės 11 d. salmoneliozės protrūkio aukos užregistruotos ir Kaune. Salmoneliozė buvo diagnozuota 5 ir 8 metų vaikams, šiuo metu gydomiems Kauno 2-oje klinikinėje ligoninėje.

Pasak KVSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus gydytojos epidemiologės Elenos Liakienės, suvalgę plikytų pyragėlių su kremu, pirktų įvairiose miesto prekybos įmonėse (dažniausiai kioskuose), iš viso salmonelioze susirgo 5 kauniečiai (4 vaikai ir 2 suaugusieji) bei viena Prienų rajono gyventoja.

Visus sergančiuosius kamavo tie patys požymiai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, karščiavimas. Viena ligonė gydoma ambulatoriškai, penki – Kauno 2-oje klinikinėje ligoninėje. Visiems sergantiesiems medikai įtaria salmoneliozę.

Artėjant šiltajam metų laikotarpiui KVSC gydytojai epidemiologai primena kauniečiams, kad salmoneliozė – sezoninė liga, labiausiai plintanti nuo gegužės iki rugsėjo mėnesio. Šiuo laikotarpiu gyventojai turėtų ypatingai atidžiai rinktis, kuriose prekybos vietose saugiau pirkti maistą, kaip jį ruošti, laikyti ir valgyti.

Specialistai primena, kad labai pavojinga pirkti greitai gendančius maisto produktus, o ypač kreminius konditerijos gaminius, tose prekybos įmonėse bei kioskuose, kuriuose neužtikrintos saugios jų laikymo sąlygos, nėra tinkamos šaldymo įrangos, o produktai kepa saulėje. Salmonelės jau kambario temperatūroje dauginasi žaibišku greičiu.

Pasak KVSC gydytojų epidemiologų, salmoneliozė dažniausiai plinta suvalgius netinkamai šiluminiai paruoštų kiaušinių, kalakutienos, vištienos, antienos ir kitos mėsos gaminių. Arba maisto gamintojams nesilaikant asmens higienos: neplaunat rankų, naudojant tuos pačius indus, pjaustymo lenteles bei įrankius paruoštiems gaminiams ir žaliai mėsai. Taip pat primenama, kad nesaugu valgyti konditerijos gaminius, kurių sudėtyje yra žalių kiaušinių.

Specialistų teigimu, salmoneliozės požymiai dažniausiai atsiranda praėjus 12-72 valandų nuo užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4-7 dienas. Daugelis ligonių pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems sergantiesiems bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju sunkiai susergama. Sunkiausiai serga kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonės bei turintys silpnesnę imuninę sistemą.


VMVT ir Kauno visuomenės sveikatos centro informacija
Interneto archyvo nuotrauka