Jei nusprendėte patys fotografuoti maistą, pirmiausia turėtumėte susipažinti su tam tikromis patariamojo pobūdžio taisyklėmis. Jas žinodami, galėsite mėgautis ne tik puikiai pagamintu maistu, bet ir apetitą žadinančiomis nuotraukomis.
Vienas iš esminių dalykų fotografuojant maistą yra šviesa. Gali atsitikti taip, kad net tuomet, kai, atrodytų, fotosesijai pasiruošėte puikiai, skanių nuotraukų be tinkamo apšvietimo sukurti nepavyks. Fotografuojant namuose, o teisingiau sakant – ne studijoje, geriausia išnaudoti natūralų apšvietimą. Jis suteikia maistui taip norimo tikrumo, natūralumo. Labai geras šviesos šaltinis yra didelis, į šiaurę atsuktas langas. Žvelgiant iš fotografo pozicijos, jis turėtų būti priešais, o fotografuojamas objektas viduryje, padėtas, pavyzdžiui, ant stalo ar kito labiau tinkamo paviršiaus. Tai vadinamoji priešpriešinio apšvietimo schema. Ji naudojama bene dažniausiai. Taip fotografuokite apvaliuose induose patiektus maisto produktus, troškinius ar sriubas.
Taip pat dažnai naudojama ir šoninio apšvietimo schema. Maistas šiuo atveju apšviečiamas 90 laipsnių kampu. Toks apšvietimas ypač tinka, norint išryškinti patiekalo reljefą ir paviršiaus nelygumus. Šoninis apšvietimas suteikia patiekalui išraiškingumo. Kitoje patiekalo pusėje naudokite šviesos reflektorių. Tai gali būti net paprasčiausias, didesnio formato popieriaus lapas arba ant kartono užklijuota folija. Tokio apšvietimo fotografuojant maistą dažniausia pakanka, tik svarbu, kad pro langą nekristų tiesioginiai saulės spinduliai. Per stipri šviesa panaikins svarbias fotografuojamo maisto detales.
Fotografuojant maistą, svarbus fotografavimo kampas. Norėdami atrasti geriausią kampą, išbandykite visas tris ašis – iš apačios į viršų, iš dešinės į kairę, iš arti į toli. Vieni patiekalai geriau atrodo žiūrint iš viršaus, kiti – fotografuojant jų pačių lygyje. Sakoma, jog skaniausiai maistas atrodo, kai fotografuojama tarsi iš valgančiojo pozicijos. Tokį įspūdį sukursite, jei fotografuosite 45–60 laipsnių kampu.
Komponuodami taikykite trečdalio taisyklę, ji padeda išgauti bent jau kompoziciškai teisingą vaizdą. Be standartinių kompozicijos taisyklių (auksinės sekos, įstrižainės kompozicijos ir minėtos trečdalių taisyklės) reikia stengtis neperkrauti kadro nereikalingais daiktais – lėkštėmis, šaukštais ar kitais rekvizitais. Geriausia pasirinkti vieną arba du nuotaiką kuriančius elementus. Nuotraukose gražiausiai atrodo pasikartojimai, neretai dvi taurės, du puodukai, du obuoliai atrodo geriau, nei padėti po vieną.
Maisto fotografijoje taip pat galioja taisyklė – mažiau yra daugiau. Tai liečia viską: spalvas, audinius, net maistą lėkštėje. Komponuodami atkreipkite dėmesį į subalansavimą. Nedarykite klaidos ir neprikraukite į lėkštę didelio ir neišvaizdaus kalno košės ar troškinio. Mažesnes porcijas lengviau komponuoti lėkštėje, jos atrodo estetiškai, jas lengviau nufotografuoti.
Fonas turėtų būti neperkrautas ir neutralus. Gerai paruoštas fonas padeda sukurti nuotaiką ir pabrėžti geriausias maisto savybes. Iš anksto apgalvokite, ką norite parodyti. Ar norite naminės ir švelnios, ar elegantiškos ir estetiškos nuotaikos. Pagal norimą išgauti nuotaiką derinkite spalvas bei apšvietimą.
Geriau, žinoma, rinktis pastelines spalvas. Jei fotografuojate spalvotuose induose, elkitės itin atsargiai. Nuo jų maistas gali įgauti visai jam nebūdingas spalvas. Paryškinti maistą ir sukurti norimą nuotaiką galite įvairiais priedais: bazilikais, čiobreliais, kitomis žolelėmis ar daržovėmis, smulkintais ar nesmulkintais pipirais, uogomis ar vaisias. Pavyzdžiui, jei kepate obuolių pyragą, fotografuodami šalia padėkite kelis obuolius ir cinamono lazdelę, o daržoves fotografuokite ant medinės lentelės, šalia padėję peilį, kuriuo pjaustėte – taip nuotrauka atrodys natūraliau.
Maistas, žinoma, turi būti šviežias, tik tada spalvos bus ryškios ir natūralios. Nesistenkite nuotraukų apdoroti vintažinėmis ar kitokiomis spalvomis, nes maisto spalvos turi būti tikros ir valgomos. Nuotraukos turi kelti apetitą vien žiūrint į jas. Salotų šviežumą pabrėžti galite apipurškę jas vandeniu. Žuvies ir mėsos patiekalus šiek tiek patepkite aliejumi – taip jie įgaus šiek tiek blizgesio bei sodrumo. Fotografuodami mėsos bei žuvies patiekalus, jų iki galo neiškepkite, kad maistas neatrodytų suglebęs, perkepęs, o ant grilio kepamą maistą fotografuokite tiesiai ant grotelių ar nenuėmę nuo iešmo.
Nepamirškite ir tokio įprasto ingrediento kaip padažas. Jokiu būdu neužpilkite maisto padažais. Padažą lėkštėje naudokite kaip pagražinimo elementą, pagyvinantį kompoziciją. Geriausią rezultatą gausite, kai sugebėsite lėkštėje sukurti skoningą spalvų ar dydžių kontrastą.
Maisto fotografija, kaip ir bet kuris kitas fotografijos žanras, reikalauja praktikos. Svarbu atrasti savo stilių bei nuolat ieškoti kažko naujo. Gerų maisto fotografijos pavyzdžių galite rasti kulinarinėse knygose bei žurnaluose. Pradžioje bandykite pakartoti jau matytus siužetus, vėliau kurkite savus ir svarbiausia – fotografuokite.
Tekstas ir nuotraukos: Norbertas Kazlauskas, Ieva Malaiškaitė
Jei pageidaujate gauti daugiau informacijos ar profesionalių savo įstaigos nuotraukų, kreipkitės el.p.: redakcija@meniu.lt