Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Liuksemburgo virtuvės užkulisiuose (svetur)

2007-08-06
Publicējiet savu rakstu

Liuksemburgas – nuostabaus grožio mažytis kraštas, jaukiai ir saugiai įsitaisęs tarp didžiųjų kaimynių. Sakoma, jog liuksemburgiečiai maistą ruošia paprastai, nuoširdžiai ir be jokių ypatingų įmantrybių. Tad pasmalsaukime, kuo gi mus pavaišins liuksemburgiečiai.

Tradicinė virtuvė
Liuksemburgo kulinarijai įtaką padarė kaimynių – Prancūzijos, Vokietijos ir iš dalies Belgijos – virtuvės. Šalies virtuvėje dominuoja gana sunkūs patiekalai, ruošiami iš kiaulienos, jautienos, bulvių, pupų. Vokietijoje populiarūs rauginti kopūstai su dešrelėmis taip pat mielai ragaujami ir liuksemburgiečių. Mėgiamos įvairios sriubos, viena iš populiariausių – pupų sriuba bou‘neschlupp, ruošiama iš žaliųjų pupų, bulvių, kepinto svogūno, kartais pagardinama dešros kubeliais. Kitas gana populiarus patiekalas yra judd mat gaardebou'nen – rūkyta kiaulės sprandinė su pupomis. Mielai ruošiami valgiai iš mažųjų žuvų, tokių kaip karšiai, šapalai, gružliai, kuojos, raudės, taip pat ypač mėgiami upėtakiai, lydekos, skanaujami vėžiai. Liuksemburge galima pasivaišinti ir puikiais įdarytais pyragėliais, paskanauti garsiojo Ardėnų kumpio (ardennes haam) ar pasmaguriauti puikaus džiovintų slyvų torto quetsch.

Gromperekniddelen – bulvių virtinukai.
F'rell am Rèisleck – upėtakis vyno padaže.
Trèipen – juodasis pudingas (vandeniu skiestame kiaulės kraujyje verdami kopūstai, raudonieji svogūnai, įmaišomos duonos riekelės, prieskoniai. Iš šios masės paruošiamos dešrelės...).
Hong am Rèisleck – vištiena baltojo vyno padaže.
Rieslingspaschtéit – mėsos ir vyno pyragas.
Jhelli – kiauliena drebučiuose.
Kriibsen – vėžiai, ruošiami pagal tradicinį liuksemburgiečių receptą (morkos, lauro lapai, salierai, petražolės, peletrūnas, Rieslingas...).

Vynai ir sūriai
Be bankininkystės, plieno pramonės, žemės ūkio ir draudimo, Liuksemburgas turi gerai išvystytą vyno gamybos pramonę. Liuksemburgas su Vokietija dalijasi Mozelio slėnį, kuriame noksta vynuogės. Šiame slėnyje vyksta ne tik vyno festivaliai, bet galima aplankyti ir Ehnen miestelyje esantį vyno muziejų, kuriame vyno galima ir padegustuoti. Liuksemburgą garsina visa eilė vynų – tai žymusis Riesling, vadinamas Liuksemburgo vynų karaliumi ir gana dažnai naudojamas ruošiant patiekalus, taip pat Pinot, Auxerrois, Rivaner, Elbling, Gewurztraminer, Crémant de Luxembourg. Nors tenka nugirsti, kad vynas nelabai dera su sūriu, tačiau kas skanu – tai skanu. Liuksemburgiečiai taip pat gali pasigirti pieno gaminiais. Vienas žinomiausių yra kachkéis – minkštas lydytas sūris.

Desertai ir šis tas prie jų...
Kuri šalis nepasididžiuotų savo saldžiąja virtuvės puse. Čia ir sūrio kéiskuch ar obuolių appelkuch pyragaičiais pasilepinsite, o prie kavos kaffi galima paskanauti imbierinių tešlainių boxemännercher, kurių forma primena gražiai papuoštus žmogiukus. Tradicinis liuksemburgiečių kavos gėrimo būdas irgi turi savo ypatumų, nes paprastai su ja geriamas geltonųjų slyvų „Mirabelle“ arba mėlynųjų slyvų „Quetsch“ distiliatas (patiekiamas atskirai arba jo šlakelis įpilamas į kavą).

Jolanta Bagurskienė
Parengta pagal įvairius interneto šaltinius
Nuotraukos www.sxc.hu
Meniu.lt informacija