Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Lietuvos vyno barai ir restoranai

2007-05-21
Publicējiet savu rakstu

Lietuvoje atsidarančių maitinimo įstaigų įvairovė džiugina – atsiranda vis daugiau gerų, aukštesnio lygio, nacionalinių užsienio tautų ar specializuotų restoranų, kavinių, barų. Ilgą laiką Lietuvoje nebuvo specializuotų vyno restoranų ir vyninių, tačiau šiandien jau turime kuo pasidžiaugti – per kelis paskutinius metus jų atsidarė daugiau nei dešimt.

Tapo įprasta, kad geras restoranas privalo pasiūlyti nemažą vynų pasirinkimą, rūpintis jų asortimento atnaujinimu. Nemažai restoranų gali pasigirti lankytojams siūlantys virš 100 vynų. Siūlyti, kokį vyną lankytojams pasirinkti, tikrai yra iš ko – vyno tiekėjų vis daugėja, tad pasiūla tikrai didelė. Po įstojimo į Europos Sąjungą maitinimo įstaigos vynų iš kitų ES šalių gali atsivežti ir pačios – tai jau nebelaikoma importu.

Augant vartojimo kultūrai, lietuviams vis dažniau keliaujant po užsienį ir ten susipažįstant su vyno vartojimo tradicijomis, Lietuvoje didėja vyno suvartojimas. Didelė vyno pasiūla ir vis didėjanti jo paklausa natūraliai lėmė ir specializuotų vyno parduotuvių bei restoranų atsiradimą. Per paskutinius kelis metus tokios įstaigos viena po kitos ėmė atsidarinėti iš pradžių Vilniuje, o vėliau ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Vyno restorane ar vyninėje svarbiausioje, t. y. pirmoje vietoje turi būti vynas – tą sako ir pats įstaigos pavadinimas. Lankytojai į tokias įstaigas pirmiausia ateina pasimėgauti vynu, todėl čia tikisi surasti platų kruopščiai atrinktų vynų pasirinkimą, gauti išsamius jų apibūdinimus, turėti galimybę degustuoti kuo daugiau ir aukštos rūšies pilstomo vyno. Vynas turi būti teisingai saugomas, patiekiamas reikiamos temperatūros ir pilstomas į vyno rūšį atitinkančias taures. Dažnai lankytojai pageidauja, kad vynas būtų pilstomas mažesniais kiekiais, kad svečias turėtų galimybę degustuoti kuo daugiau ir įvairesnių vynų.

Žinoma, prie vyno priderintas maistas yra puiku, o vyno restorano valgiaraštyje siūlyti patiekalus, prie kurių įstaigoje nėra derančio vyno, būtų neatleistina. Mažesniuose vyno baruose ar vyninėse dažnai siūlomi tik lengvi užkandžiai, visą dėmesį sutelkiant į vyną. Tokiu atveju daugiausia pajamų gaunama iš gėrimų pardavimo.

Dažnai vyno restoranuose patikusio vyno butelį galima įsigyti už mažesnę kainą, nei geriant jį vietoje. Na o restoranas, orientuotas į patiekalų pardavimą ir tik priderinantis prie jų vyną, neturėtų vadintis vyno restoranu – tai tiesiog restoranas su plačiu vyno pasirinkimu.

Vytautas Mickevičius
„Restoranų verslo“ informacija