Edita Laukaitytė, restoranas „MOMO Grill“
Edita – dar viena laiminga mergina, atradusi savąjį kelią. Laimingu galima laikyti ir žymų bei talentingą virtuvės šefą Vytautą Samavičių, kuris turi Editą šalia. Mergina virtuvėje dirba jau trečius metus, jai dažnai tenka susidurti ir su virėjos pozicija. Tačiau konditerija Editai itin artima.
Kas tave labiausiai įkvepia?
Nors esu konditerė – virėja, mane labiausiai įkvepia valgomasis menas – desertai. Nors dar neturiu didelio patirties bagažo, tačiau esu atvira naujoms idėjoms, iššūkiams. Mane ši sritis be galo vilioja ir veda pirmyn. Esu dėkinga tiems žmonėms, kurie visuomet šalia. Matydama jų begalinę aistrą maistui, įsikvepiu pati. Be abejo, idėjų gausu ir internete. O kartais ir aplinkoje – dažnai tiesiog vykdama namo sukuriu naujų desertų.
Edita ruošėsi rinktis medikės specialybę, tačiau visai netikėtai, lankydama mitybos būrelį, prisiminė savo begalinį potraukį kulinarijai. Mergina virtuvėje sukinėjosi nuo šešerių metų. Dar būdama paauglė Edita galvojo, jog visuomet papildomai užsiims kulinarija ir gamins prancūziškus pyragėlius. Tačiau nuo pat praktikos virtuvėje pradžios ji dirbo su geriausiais specialistais, kurie padėjo pasirinkti vieną ir pagrindinį – konditerės kelią.
Dažniausiai restorane visi laurai tenka pagrindiniam šefui. Ar nebūna liūdna, kai visos pagyros atitenka jam?
Mūsų restorano šefas geba puikiai nuspėti žmonių norus, tad jis labai padeda, kai reikia dekoruoti naujus desertus, prisideda prie bendrų idėjų, padeda spręsti gamybos procesų sunkumus. Tad jam priklauso didelė dalis pagyrimų.
Ar konditerio darbas yra sunkus?
Mano nuomone, konditerio darbas tikrai nėra lengvas. Konditeriams labai svarbus susikaupimas, kruopštumas, kūrybingumas bei ištvermė. Žinoma, kai į tai žvelgiama ne tik kaip į darbą, bet ir kaip į mėgstamą veiklą, tuomet lengviau pasiekti gerų rezultatų. Aš ir linkėčiau visiems į šį darbą žvelgti pro malonumo prizmę, nuolat semtis įkvėpimo, nenustoti tobulėti bei mokytis. Ir, kas labai svarbu, nenuleisti rankų, kai kažkas nepavyksta.
Gal galėtum išvardinti keletą desertų tendencijų?
Šiuo metu ypač svarbus natūralumas, kokybiški produktai, subtilus pateikimas ir nauji pojūčiai. Pastaruosius dažnai gali sukelti iš pirmo žvilgsnio visai nederantys skoniai. Manau, jog ant bangos liks preciziškai pagaminti prancūziški desertai, pateikiami itin elegantiškai, netikėtomis formomis. Vis didesnis dėmesys skiriamas ruošimo technikoms.
Edita užsimena, jog jos mėgstamiausi desertai – lietuviškas šakotis bei prancūziški rankų darbo kruasanai. Mergina labai mėgsta gaminti namuose. Geros vakarienės palydovai jai – gera muzika bei tinkamai parinktas vynas. Ši sritis jai taip pat itin įdomi ir palikta analizei ateityje. Edita mėgsta ruošti žuvies patiekalus ir, kai tik randa laiko, dievina naminius raviolius.
Prisijungdama prie šių saldžių nesaldžių damų apmąstymų bei įžvalgų, linkiu kiekvienam suprasti ir įvertinti konditerių poziciją, restoranų meniu desertams skirti didesnį dėmesį bei atrasti puikių vyno ir desertų derinių!
www.restoranuverslas.lt informacija