Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Lietuvoje prastėja mėsos produktų kokybė (VMVT)

2007-04-21
Publicējiet savu rakstu

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis nuolat auga į Lietuvą iš Europos Sąjungos (ES) šalių įvežamos šviežios mėsos ir mėsos produktų kiekiai. Didžiuosiuose prekybos centruose kartais jie sudaro net apie 90 proc.

Įvežama produkcija vis dažniau neatitinka kokybės reikalavimų, užfiksuojami vartotojų klaidinimai dėl kilmės šalies, produktų sudėties ir rūšingumo. Taip pat sulaukta perspėjamo signalo ir iš Europos Komisijos, kad Europoje sandėliuose susikaupė dideli kiekiai pasenusios mėsos, kurią pusvelčiui mėginama realizuoti naujosioms ES šalims.

Šiuo metu už mėsos kokybę atsakingi patys prekybos centrai ir mėsos perdirbimo įmonės, todėl jie privalo užtikrinti, kad gaunama produkcija iš Europos Sąjungos atitiktų visus veterinarijos reikalavimus. VMVT, pastebėjusi didėjantį nekokybiškos mėsos ir jos produktų įvežimo atvejų skaičių, registruodama daugiau vartotojų skundų, šių metų kovo pradžioje sustiprino įvežamų iš Europos Sąjungos (ES) mėsos bei mėsos produktų veterinarijos kontrolę. Nuo šiol kiekviena įmonė ne vėliau kaip prieš 24 val. turi informuoti tarnybą apie ketinimą iš ES įsivežti mėsos.

„VMVT, atlikdama sistemingą kontrolę, nesiekia trukdyti verslui, o šiuos sugriežtinimus įvedėme tik gindami vartotoją ir siekdami užkirsti kelią nekokybiškų žaliavų naudojimui gamyboje. Šiuo metu ypač daugėja nusiskundimų lenkiškos kilmės mėsos gaminiais, kurie prekybos centruose balandžio mėnesį sudarė apie 70 proc. įvežtinės produkcijos,“ – situaciją komentuoja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas.

Todėl vakar su premjeru Gediminu Kirkilu šią situaciją aptaręs VMVT vadovas teigė, kad buvo prieita vieninga nuomonė ir toliau siekti, jog į Lietuvą įvežama mėsa būtų aukštesnės kokybės nei lietuviška, o pastarosios neišstumtų ne itin kokybiška importuojama produkcija, bei taip būtų apsaugoti vartotojai.

VMVT duomenimis, per praėjusius metus įvežta net 47 proc. daugiau šviežios mėsos ir mėsos produktų, ir importo mastai jau beveik pasiekė pagaminamos mėsos kiekius. Labiausiai daugėja įvežamos jautienos. Tuo tarpu, Lietuvoje auginamų ir paskerdžiamų gyvulių kiekiai pastoviai mažėja.

VMVT informacija