Vienas iš „Marino“ restorano, įsikūrusio „Vilniaus Vartuose“, bendrasavininkių Rolandas Laurinaitis dalinasi įspūdžiais iš kelionės į Prancūzijos sostinę. Vyras, neseniai grįžęs į Lietuvą, vos spėjęs pailsėti intriguoja savo pasakojimu. Dviejų dienų kelionę į Paryžių restoranų savininkams bei virtuvės šefams iš Baltijos ir kitų šalių suorganizavo tiekėjai, kurie tiesiogiai tiekia jūrų gėrybes į šių šalių geriausius restoranus. Galutinis kelionės tikslas buvo „Rungis“ (Le plus grand marche de produits frais au monde) turgus, kuris yra vienas didžiausių pasaulyje šviežių produktų turgų, jame veikia antras pagal dydį (po Japonijos) pasaulyje žuvies turgus, kurį visi ir norėjo išvysti savo akimis.
Vertėtų paminėti, kad šis turgus, įsikūręs pietiniame Paryžiaus priemiestyje, labai didelis: 232 hektarų ploto, iš jų 727 tūkst. kv. m įrengta po stogu, 470 tūkst. kv. m ploto pastatų naudojami komercijos tikslams. Turgus suskirstytas į kelis pagrindinius sektorius: tai vaisių ir daržovių, mėsos, jūrų bei upių gėrybių, pieno gaminių bei paukštienos, kitų maisto produktų, dekoravimo bei sodininkystės prekių. Šis turgus aprūpina daugiau nei 18 milijonų europiečių, iš jų 12 milijonų žmonių, kurie gyvena 150 kilometrų spinduliu aplink Paryžių. „Rungis“ turgus vien Paryžiaus regionui tiekia 50 proc. jūrų ir upių gėrybių, 45 proc. vaisių bei daržovių, 35 proc. mėsos, 50 proc. nuskintų bei vazoninių gėlių. 2006 metais metinė apyvarta pasiekė 7,3 mlrd. eurų – šie skaičiai kasmet auga.
Rolandas tikina, kad Paryžiaus restoranai, kuriuose lankėsi kelionės metu, jam nelabai patiko: nusivylė prastu vynu ir maistu. Vyras taip pat lankėsi Senos upe plaukiojančio laivo restorane, tačiau, jo teigimu, jis įspūdžio irgi nepaliko. Restorano savininkas teigia, kad jei kelionė būtų ilgesnė ir jos metu atsirastų daugiau laisvo laiko, apsilankytų geresniuose restoranuose, juk Paryžius jais ir garsėja.
Vyras nuogąstavo, kad antrą kelionės dieną teko keltis labai anksti – nors pats „Rungis“ žuvies turgus pradeda dirbti jau nuo 1 val. nakties, internacionalinė gastronomijos sferoje dirbančių profesionalų komanda atsidūrė jame tik 4 valandą. Nuobodžiauti tikrai neteko, kartu su Rolandu keliavo „Domm“, pirmojo Pabaltijo šalyse molekulinės virtuvės restorano, vyriausiasis virtuvės šefas Xavier Gimenes. Tuo metu, kai jie atvažiavo į turgų, pats prekybos įkarštis buvo jau nuslūgęs: žmonės, kurie nori įsigyti jūrų gėrybių, skuba į „Rungis“ turgų vos jam atsidarius, kadangi šie produktai greitai genda. Vyras teigė, kad į „Marino“ restoraną jūrų gėrybės atkeliauja 1,5 dienos vėliau, nei į „Rungis“ turgų: tiekėjai tiesiai iš kompanijų tiekia žaliavas, o kadangi jie negali kitaip parodyti žaliavos šviežumo bei kokybės, surengė ekskursiją į turgų, kur minėtos kompanijos pardavinėja produkciją.
Lietuviui „Rungis“ paliko nemenką įspūdį: labiausiai nustebino dydis bei produktų šviežumas – net pačiam žuvies turguje nesijaučia įprasto žuvies dvoko, o kvapai tikrai neriečia nosies – viskas labai šviežia ir kokybiška. Rolandas pasakoja, kad čia taikomi griežti sanitariniai reikalavimai: kiekvienas turi būtinai apsivilkti chalatą, visur galima nuvažiuoti su elektromobiliais, kadangi atstumai tarp pastatų nemaži.
Galiausiai Rolandas padarė išvadą, kad Paryžiuje labai lengva atidaryti gerą restoraną – juk vien iš „Rungis“ turgaus galima gauti visas būtinas puikios kokybės žaliavas: nuo sūrių, mėsos, paukštienos bei jūrų gėrybių iki gerų vynų.
Parengė Elena Germanovič
Nuotraukos: fructifrui.com; lhotellerie.fr
Meniu.lt informacija