Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Latte art pagrindai

2008-01-08
Publicējiet savu rakstu

Latte art – meniškai dekoruotas kavos gėrimo paviršius. Dekoracijas, naudodamas įvairius įrankius ir techniką, „piešia“ profesionalus barista (specializuoto kavos baro barmenas).
Lietuvoje latte art jau nėra naujas dalykas. Labai gaila, kad nedaug barmenų moka ar nori tokiu būdu pamaloninti klientą. Norėdami padrąsinti bandyti „piešti“ kavos gėrimo paviršiuje, šiame straipsnyje paanalizuosime keletą elementariausių latte art piešimo schemų.

Įsidėmėkite!

Gražūs piešinukai „piešiami“ tik kokybiškai išplaktu šiltu pieno kremu. Jis turi būti „gyvas“ (skystas), nesusisluoksniavęs (nepradėjusi skirtis puta nuo pieno), blizgus (paviršiuje visiškai nesimato burbuliukų) ir jo turi būti pakankamas kiekis. Kaip teisingai išplakti šiltą pieno kremą jau rašėme praeitame „Restoranų verslo“ numeryje (Nr. 5/2007), straipsnyje „Kavos pieno kremas“.

Labai svarbu!

Puoduko ąselė visuomet turi būti nusukta kairėn pusėn. Tik tada gerdamas kavos gėrimą klientas matys teisingai atsuktą, specialiai jam skirtą piešinuką. Pieno ąsotėlis (ąsotėlio snapelis) puoduko ąselės atžvilgiu visuomet turi sudaryti statų (90 laipsnių) kampą. „Piešdami“ ąsotėlį laikykite vertikalioje padėtyje, t. y. įsivaizduojama ąsotėlio snapelį ir rankenėlę jungianti linija yra griežtai vertikali. Taip nupiešite tikslius ir, svarbiausia, simetriškus piešinukus.

Obuoliuko piešimas

Obuoliuką pradedame „piešti“ nuo mums artimesnio kavos puoduko krašto. Jį šiek tiek paverčiame į save ir, nedidele srovele, įpilame truputį (nedidelį pliūpsnį) pieno kremo – tai bus įsivaizduojamo obuolio kotukas (1). Atsiradusi pieno kremo dėmė kavos paviršiuje neturėtų užimti daugiau nei 1/3 paviršiaus. Po to pylimo srovę, ąsotėlį keldami į viršų, sumažiname iki „siūlo“ ir pieno kremo pylimą staigiu judesiu perkeliame į tą vietą, kur pieno kremo dėmė puodelyje ribojasi su kava. Tuomet vienu metu atliekame du judesius: leisdami žemyn, labiau paverčiame ąsotėlį, kad „stora“ srove pradėtų tekėti pieno kremas; tuo pačiu metu padarome horizontalų judesį į šoną visu ąsotėlio korpusu, o ne puslankiu, vien tik ąsotėlio snapeliu. Taip priversime kartu, tolygiai ir vienoda amplitude į šonus suptis tiek pieno kremą ąsotėlyje, tiek krintančią jo srovę į puoduką.
Pildami pieno kremą „stora“ srove, ąsotėlį ir toliau švelniai, tolygiai ir vienoda, pastovia amplitude judiname į šalis visu korpusu, palaikydami vienodus ir tolygius pieno kremo srovės švytavimus į šalis. Taip pripildome kavos puoduką, nenukrypdami nuo pradėtos pilti vietos (2) (žr. supylimo schemą). Nepamirškite! Puoduką reikia palaipsniui grąžinti į vertikalią padėtį. „Piešti“ obuolį baigiame tame pačiame taške, kuriame ir pradėjome.

Šakelės piešimas

Šakelę pradedame „piešti“ maždaug antrame trečdalyje matomo kavos gėrimo paviršiaus. Puoduką į save paversti nėra būtina. Čia, šiek tiek pakėlę ąsotėlį, plona srovele, nejudindami į šonus, įpilame truputį pieno kremo (1). Po to atliekame jau anksčiau aprašytą veiksmų seką. Staiga leisdami žemyn, labiau paverčiame ąsotėlį, kad „stora“ srove pradėtų tekėti pieno kremas; tuo pačiu metu padarome horizontalų judesį į šoną (visu ąsotėlio korpusu), priversdami tiek pieno kremą ąsotėlyje, tiek jo srovę, krintančią į puoduką, tolygiai, vienoda amplitude suptis į šonus. Pildami pieno kremą „stora“ srove, ąsotėlį ir toliau švelniai, tolygiai ir vienoda, pastovia amplitude judiname į šalis (visu korpusu), nemažindami pylimo, pieno kremo srove „einame“ artimesniojo puoduko krašto link (2). Šio etapo metu pripilame beveik pilną puoduką. Pasiekus artimesnįjį puoduko kraštą, šakelės „piešimas“ baigiamas pieno ąsotėlį (taške 3) truputį pakėlus į viršų ir plona, nepertraukiama pieno kremo srove piešinukas greitai perbraukiamas grįžtant į pradinį tašką (1) (žr. supylimo schemą).

Širdutės piešimas

Širdutė „piešiama“ labai panašiai kaip obuoliukas. Skirtumai tokie, kad nėra būtina į save paversti puoduko su kava ir „nepiešiamas“ obuolio kotukas, t. y. nereikia iš pradžių įpilti to mažo kiekio (pliūpsnio) pieno kremo. „Piešti“ pradedame ąsotėlį su pieno kremu iš karto staigiau pavertę bei leisdami žemyn, kad „stora“ pieno kremo srovė pradėtų tekėti ties įsivaizduojamo pirmo trečdalio kavos paviršiuje riba; tuo pačiu metu padarome horizontalų judesį į šoną (visu ąsotėlio korpusu), priversdami tiek pieno kremą ąsotėlyje, tiek jo srovę, krintančią į puoduką, tolygiai, vienoda amplitude suptis į šonus. Švelniai, maža amplitude judindami pieno ąsotėlį į šonus, pieno kremu kavos puodelyje suformuojame nedidelį, dryžuotą apskritimą (žr. supylimo schemą – punktyrinė linija). Pripylus beveik pilną kavos puoduką, pieno ąsotėlį (taške 2) truputį pakeliame į viršų ir plona pieno kremo srove greitai perbraukiame grįždami į pradinį tašką (1) (žr. supylimo schemą).

Nepriekaištingai mokėdami šias schemas, jas galime jungti ir derinti tarpusavyje, kurdami žymiai sudėtingesnius ir įspūdingesnius piešinius.

Kavos su pienu paviršius gali būti dekoruojamos ne tik pieno kremo ir kavos putos „piešiniais“, bet ir įvairių skonių (juodojo šokolado, karamelės ar baltojo šokolado) padažais – „flavoured sauce“ – juos derinant su pieno kremu. Latte art piešinių kūrimui su šiais padažais reikia ne tik gerai išlavintos rankos bei lakios fantazijos, bet ir specialiai tam skirtų priemonių: medinių pagaliukų, plieninių plokštelių ar rašymo plunksnų.

Laimonas Kubilius, nepriklausomas kavos technologas (daugiau >>)

„Restoranų verslo“ Nr. 6/2007 informacija