Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Lapkričio 4-5 dienomis vyko I-asis Jaunųjų virėjų čempionatas (LRVVKA)

2005-11-14
Publicējiet savu rakstu

2005 m. lapkričio 4-5 d. „Baltic Master“ mokymo centre LRVVKA pirmą kartą organizavo Jaunųjų virėjų čempionatą, kuriame susirungė 11 komandų iš visos Lietuvos. Išbandyti jėgų atvyko „Kauno“ viešbučio restorano „55“ komanda, kavinės-baro „Arkos“ komanda iš Šiaulių, Druskininkų sveikatos ir poilsio centro „SPA Vilnius“ komanda, viešbučio „Takioji Neris“ restorano komanda iš Kauno. Iš Vilniaus sulaukėme net 6 komandų: konkurse dalyvavo restorano-baro „Ibish lounge“ ir kavinės-baro „Fashionbar“ komandos, dvi komandos iš alaus daryklos-restorano „Bravaria“, komanda iš verslo ir pramogų centro „Forumo rūmai“, jungtinė komanda iš restoranų „Ida Basar“ ir „Casa Nova“, kurių dalyviai atstovavo Nacionalinei grilio ir barbekiu asociacijai. Konkurse varžėsi ir patys jauniausieji, besimokantys virėjo profesijos, – tai Kauno prekybos ir verslo mokyklos studentai.

Kiekviena komanda buvo pristatoma specialiai iš anksto paruoštu reportažu. Įdomu buvo išgirsti jaunųjų virtuvės meistrų pasakojimus apie tai, kas lėmė virėjo profesijos pasirinkimą, kiek laiko dirba virėjais, kokius patiekalus gamins čempionate.

Per dvi valandas kiekviena komanda turėjo paruošti šaltą plekšnės užkandį, pagrindinį kalakutienos patiekalą ir laisvai pasirinktą desertą, kurio viena iš privalomų sudėtinių dalių – medus ar medaus produktai. Komandas plekšnės filė aprūpino kompanija „Vičiūnai“ ir Ko. Taip pat komandoms buvo pateikti „Santa Maria“ prieskoniai. Kiekviena komanda patiekalus ruošė naudodama „Baltic Master“ profesionalams skirtą virtuvės įrangą.

Komandų darbo vietą ir konkursinius patiekalus vertino garbingi svečiai: Pasaulinės virėjų draugijų asociacijos (WACS) Europos regiono vadovas ir Šiaurės šalių vyriausiųjų virėjų asociacijos prezidentas p. Gissuras Gudmundssonas, Suomijos virtuvės vyriausiųjų virėjų asociacijos prezidentas p. Marttis Lehtinenas ir LRVVK Asociacijos prezidentas p. Valius Čepanonis. Didžiausias dėmesys buvo skiriamas patiekalų skoninėms savybėms, taip pat buvo vertinamas patiekalų profesionalus paruošimas ir novatoriškas pateikimas. Komisija vertino, ar komandų darbo vieta tvarkinga ir švari. Komandų pasirodymo laiką kontroliavo techninis teisėjas Stanislavas Kizenevičius.

Susirinkę komandų sirgaliai, gurmanai ir kiti virtuvės mėgėjai buvo nustebinti patiekalų įvairove ir išskirtinumu. Restorano „Bravaria“ komanda gamindama šaltą plekšnės užkandį, vontonus (wonton) įdarė plekšne, daržovėmis ir raudonų ikrų padažu. Komanda iš restorano „Takioji Neris“ paruošė desertą „kriaušė karamelėje, įdaryta „Risoto“ sūriu“. „Ibish lounge“ komanda stebino lakuotu kalakutienos kepsniu su „Aligu“ koše ir keptomis kriaušėmis šafrano padaže. Kauno prekybos ir verslo mokyklos dalyviai ruošė kalakutienos kepsnį migdoluose su persikais ir obuoliais. Iš pateiktų desertų išsiskyrė „Fashionbar“ komandos iš šokolado paruoštas „Fashion party“. Kavinės-baro „Arkos“ komanda ruošė plekšnės filė suktinukus, įdarytus krevečių pasta. Restoranas „SPA Vilnius“ nustebino žuvies pyragu, paruoštu iš plekšnės filė, ankštinių žirnių, rūkytos lašišos ir salotų „Frizė“. Jaunųjų meistrų iš „Forumo rūmų“ išskirtinio komisijos dėmesio sulaukė desertas „Šokoladinis suflė“, patiekiamas su mėtų ir ananasų padažu bei ledais karamelės krepšelyje. „Kauno“ viešbučio restoranas „55“ nustebino kalakutienos kepsniu su „Parmezano“ sūriu, pistacijomis, špinatais, makaronais ir apelsinų padažu. Nacionalinės grilio ir barbekiu asociacijos komanda ruošė totorišką plekšnę su raudonaisiais ikrais bei garstyčių padažu. Restorano „Bravaria“ komanda gamino kalakutienos kukulaičius, kimštus granatais, manų kruopomis ir obuolių, šafrano padažu.

Taip pat čempionato metu atskirai buvo transliuojama rėmėjų informacinė medžiaga. „Ogmios prekyba“ pristatė įvairių kategorijų „Peugeot“ prieskonių malūnėlius. Atskirai buvo pristatoma „Vičiūnai“ ir Ko kompanijos veikla ir „Bonduelle“ produkcija.

Susirinkę komandų dalyviai ir sirgaliai nekantriai laukė rezultatų. WACS Europos regiono vadovas p. Gissuras Gudmundssonas pasveikino jaunuosius virtuvės meistrus bei padėkojo LRVVKA atstovams už gražiai suorganizuotą konkursą. Šiaurės šalių vyriausiųjų virėjų prezidentas džiaugėsi galėdamas pranešti vieną iš svarbiausių įvykių LRVVKA – pakvietė į 2006 m. Kongresą Naujoje Zelandijoje, kurio metu LRVVKA taps viena iš WACS narių.

Kalbėdamas apie jaunųjų virėjų pasirodymą, p. Gissuras Gudmundssonas pabrėžė, kad kiekviena komanda išsiskyrė meistriškumu ir sunku buvo išskirti geriausiuosius. Kiekvienai komandai buvo įteikti dalyvio diplomai bei „Bonduelle“ pakvietimai dalyvauti atrankiniame kulinariniame konkurse „Žalioji Bonduelle kepurė 2006“. Taip pat „Bonduelle“ įsteigė prizą jauniausiajai čempionato komandai – Kauno prekybos ir verslo mokyklos dalyviams.

Susumavus rezultatus, III-oji vieta atiteko „Kauno“ viešbučio restorano „55“ komandai: Jurgitai Striupaitytei ir Dariui Šlivinskui. II-ąją vietą užėmė kavinės-baro „Fashionbar“ dalyviai: Aliona Jerenkevič ir Genadijus Konopliovas. Garbingąją I-ąją vietą laimėjo verslo ir pramogų centro „Forumo rūmai“ komanda: Darius Dabrovolskas ir Tomas Rimydis. Visiems prizinių vietų laimėtojams „Peugeot“ įsteigė skirtingų lygių prieskonių malūnėlius. Taip pat trečiosios vietos nugalėtojams prizą įsteigė LRVVKA. Antrosios vietos laimėtojams buvo dovanojami „Sangaida“ prizai. Pirmosios vietos nugalėtojams įteikti pakvietimai į Kurto Schellerio profesionalų tobulinimosi kursus, kurie vyko š. m. lapkričio 11-12 d. „Baltic Master“ mokymo centre.

Po iškilmingų apdovanojimų susirinkusieji galėjo pasivaišinti restorano „Maisto fabrikas“, vadovaujamo Onos Jurkšienės, paruoštomis vaišėmis.

Pirmą kartą Lietuvoje organizuojamas Jaunųjų virėjų čempionatas sulaukė išskirtinio jaunųjų talentų susidomėjimo ir ryžto atskleisti savo profesinius sugebėjimus bei kūrybinius talentus. Tikimės, kad ir ateityje jaunieji meistrai aktyviai prisijungs prie organizuojamų konkursų ir sieks naujų iššūkių.

LRVVKA nuoširdžiai dėkoja konkurso rėmėjams: „Baltic Master“, „Vičiūnai“ ir Ko, „Sangaida“, „ARTi dizainas“, „Bonduelle“, „Santa Maria“, „Dasita“.

1-ojo Lietuvos Jaunųjų virėjų čempionato konkursinių patiekalų nuotraukas rasite čia >>

LRVVKA informacija ir nuotraukos