Kurdų patiekalai nedaug kuo skiriasi nuo turkiškų ar iranietiškų valgių, tačiau vis tik yra keletas tokių, kurie, pasak kurdų, priklauso tik jiems.
Kurdai mėgaujasi burgul, tačiau vis labiau populiarėja ryžiai, taip pat mėgiamos daržovės, sakoma, jog itin mėgiami agurkai, populiari aviena, vištiena. Pusryčių metu valgoma tradicinė kurdiška duona su medumi, jogurtu, geriama karšta arbata. Pagal senas tradicijas kurdiška arbata ruošiama iš juodos arbatos, paskaninama cinamonu.
Keledos – sausas jogurtas, baltas burokas, žalieji lęšiai, grybai, mėsa, čiobreliai. Mėsa išverdama, visi kiti produktai sumaišomi su mėsa.
Tandir ekmegi – tradicinė kurdų duona, ruošiama iš miltų, vandens, druskos.
Otlu peynir – kurdiškas sūris iš rauginto pieno, paskanintas tradicinėmis žolelėmis.
Etli keskek – patiekalui pagaminti naudojama mėsa su kaulu, avinžirniai...
Bitlis koftesi – kukuliai, ruošiami iš kapotos mėsos, ryžių, granatų, džiovintų grūstų kviečių, kapotos mėsos, kiaušinių, paskaninant druska, pipirais.
Bulgur sorbasi – sriuba, verdama iš džiovintų grūstų kviečių, lęšių, svogūnų, pomidorų, žalių pipirų, kapotos mėsos, skaninama mėtomis, druska.
Kurdiškos „salotos“
Jums reikės:
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus;
1 arbatinio šaukštelio sezamo sėklų;
1 nedidelio raudono svogūno;
1 skiltelės česnako;
1 didelio pomidoro;
2 stiklinių konservuotų avinžirnių, tačiau vietoje jų galite naudoti konservuotas pupeles.
Šiek tiek kajano „čili“, juodųjų pipirų, druskos, šviežios kalendros, poros arbatinių šaukštelių citrinų sulčių.
· Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir paskrudinkite sezamo sėklas. Tuomet suberkite pjaustytą svogūną bei česnako skiltelę ir pakepinkite.
· Sudėkite pjaustytą pomidorą, avinžirnius arba pupeles, suberkite prieskonius ir supilkite citrinos sultis. 5 minutes pakaitinkite.
· Pabarstykite smulkintomis kalendromis ir ragaukite karštą.
Skanaus!
Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka: http://goneraw.com
Meniu.lt informacija