Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Kinų Naujieji metai kviečia ilgam atidėti darbus ir pasotinti kūną bei sielą

2007-02-16
Publicējiet savu rakstu

Šį savaitgalį prasideda naujieji kinų Ugninio Šerno (Kiaulės) metai – išskirtinai masiška ir šurmulinga šventė, audringai pažymima ne tik Kinijoje, bet ir visame pasaulyje. Tuo metu milijardai žmonių puošiasi raudonais rūbais, mėgaujasi tradiciniais kiniškais patiekalais, leidžia fejerverkus bei tapo rytietiškus palinkėjimus.

Šiai šventei svarbu iš anksto pasiruošti – sutvarkyti ir išblizginti namus, atiduoti skolas, kad prasidėjus šventimui būtų galima atsiduoti malonioms pareigoms – giminaičių ir draugų lankymui bei tradicinėms linksmybėms. Neatsiejama kiniškų Naujų metų dalis yra dovanėlės, paprastai – raudonuose vokeliuose įteikiami pinigai.

Raudona – kinams išskirtinė spalva. Kalbama, kad ji nubaido piktas dvasias, atneša harmoniją, klestėjimą ir laimę. Šia spalva yra puošiami namai, parduotuvių virtinos, žibintai, rengiamasi ryškiai raudonais drabužiais. Kiniški fejerverkai, leidžiami ištisas naktis, taip pat skirti išvaikyti blogį.

„Beveik 15 šventimo dienų kinai stengiasi nieko nedirbti ir skirti laiko maloniam bendravimui prie vaišių stalo. Taip pasotinamas ir per metus pailsęs kūnas, ir siela“, – sako kelis mėnesius Kinijoje praleidusi Gabija Vitkevičiūtė, pristačiusi kinų Naujų metų tradicijas „Čili Kinijoje“ apsilankiusiems svečiams.

Neatsiejama kiniškų Naujųjų metų šventimo dalis yra tradicinio kiniško patiekalo – koldūnų – gamyba ir ragavimas. Laivelio formos koldūnai simbolizuoja turtą, o labiausiai pasiseka tam, kas jo viduje randa monetą.

Vietoj monetos (saugumo dėlei) įdėtą pipirą ras ir sėkmės mylimi „Čili Kinijos“ svečiai, šeštadienį kinų Naujų metų proga ragausiantys koldūnų su įvairiausiais įdarais – voveraičių ir kiaulienos, vištienos ir jūrų gėrybių.

Švenčiant svarbiausią kinų šventę, „Čili Kinija“ virtuvės šefas Čanas siūlo paragauti daržovių salotų su malta kiauliena ir „Shiitake“ grybais, jūros kopūstų salotų su jautiena, egzotinės vištienos su kukurūzų burbuolėm bei lašišos lazdelėmis su aštriu imbiero padažu. Pasak jo, šie kiniški patiekalai, pagardinti afrodiziakų reputaciją turinčiais prieskoniais, pakurstys dar Valentino dieną užvirusias aistras.

Pagal rytietišką mitologiją, Ugninio Šerno metai pasižymės gausa – investicijomis, turto įsigijimu, lošimais, palikimu, šeimos tradicijų puoselėjimu, vestuvėmis, vaikų gimimu. Manoma, kad žmonės taps optimistiškesni, aktyvesni ir smalsesni. Taip pat Ugninio Šerno metai simbolizuoja didingumą, aistras, intuiciją, sugebėjimą aukotis dėl savo palikuonių.

UAB „AZ communications“ informacija