Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Kava ir jos rūšys visame pasaulyje (Gėrimai)

2005-01-08
Publicējiet savu rakstu

Kava, turinti ypatingą aromatą - tiek kavinėje, tiek biure jos aromatas sukuria jaukią atmosferą ir nuteikia svečius ar darbuotojus maloniam bendravimui. Kava yra vienas mėgstamiausių gėrimų pasaulyje. Kavos pupeles skrudinti, jas maišyti - yra menas, o patiekti kavą galima įvairiais būdais: siūlyti karštą ar šaltą , duoti į stalą juodą ar su pienu, grietinėle, pasaldytą cukrumi, pagardintą prieskoniais ar alkoholiu. 

Kavos rūšių galime suskaičiuoti visą galybę, šis gėrimas, ko gero, geriamas visuose pasaulio kraštuose, o jo ruošimo būdų yra daug ir įvairių, štai keletas iš jų, kurie yra populiariausi visame pasaulyje: 

Itališka „Espresso“- labai stipri, iš italų kalbos išvertus šis pavadinimas reiškia „išspaustas“. Verdama kavos aparate. Norint ją paruošti reikia: maždaug 2 šaukštams (profesionalioje gamyboje - vienas kaušelis, į kurį telpa 6-8 g. kavos) imami 6 šaukštai vandens (profesionalioje gamyboje - apie 25-30 g. vandens). „Espresso“ kava pateikiama mažuose puodeliuose. „Espresso“ kava yra pagrindas visų kitų kavos gėrimų!

Stipri kava su trupučiu pieno putų vadinama „Capucino“. Ši kava taip pat gaminama kavos aparatu (espresso), tačiau nėra tokia stipri kaip „Espresso“ ir patiekiama dideliuose puodeliuose, kadangi į kavą įpilama karšto pieno, kuris prieš tai pakaitinamas (suplakamas) garais, todėl putoja ir kava atrodo it baltos putos ant kurių dažniausiai užberiama cinamono ar šokolado, o espresso kava „slepiasi“ dugne. 

„Macciato“ - taip pat italų pamėgtoji kava. Jos paruošimas: į 90-100ml indą pripilti „Espresso“ kavos, šalto pieno. Pilti per stiklinės šoną, kad susidarytų šviesesnis rudos spalvos sluoksnis.

Kava su pienu vadinama „cafe latte“, šią kavą italai geria pusryčiams. Ji paprastai gaminama iš lygių „Espresso“ ir karšto pieno dalių. „Espresso“ kavos pripilama pusė 250ml talpos stiklinės ir užpilama karštu pienu, kuris, susimaišius kavai ir pienui viršuje palieka plonų putų sluoksnį. Galima į stiklinę pilti pirmą karštą pieną, o po to įpilti espresso kavos - tuomet gėrimas dar labiau susisluoksniuos.

Prancūzai taip pat turi savo pamėgtą pusryčių kavą su pienu, ji vadinama „Cafe au lait“. Stipri juoda kava lygiomis dalimis sumaišoma su karštu pienu. Kava su pienu pilama vienu metu į didelį puodelį ar dubenėlį.

„Turkiška kava“ - soti, tamsi, saldi kava. Ji geriama Turkijoje, Viduriniuose rytuose, Graikijoje. Verdama žalvariniame ar variniame indelyje. Į žalvarinį indelį įberti šaukštelį paskrudintos tamsios kavos kiekvienam puodeliui, įdėti 60 ml vandenio ir šaukštelį cukraus. Virti ant vidutinio karštumo viryklės, o kai kava ima putoti, reikia tuoj pat nukelti. Ji geriama iš mažyčių puodelių. Tai prieš 15 metų buvo bene pats populiariausias Lietuvoje kavos gaminimo būdas.

„Airiška kava“ jau yra tarsi kavo kokteilių pradininkė - ji gaminama iš šaukštelio cukraus ir airiško viskio, su 2/3 stiklinės karštos juodos, dažniausia espresso kavos, dar įpilti grietinėlės ir nemaišytą gerti.

Atšaldytai kavai pagaminti reikia išvirti stiprios juodos kavos, kol dar šilta, pasaldinti pagal skonį, supilti į indelius su ledu arba atšaldyti. Kava patiekiama supilta į siauras stiklines, o ant viršaus užpilama plaktos grietinėlės.

Šių ir dar daugelio kitų, populiariausių arba netradicinių kokteilių kviečiame paragauti į specializuotą kavinę „Šviežia kava“, VCUP pirmajame aukšte, Upės g.

Meniu.lt informacija
(remtasi užsienio spauda)
Daugiau apie kavą>>