Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Kas toji arepa? (svetur)

2006-12-19
Publicējiet savu rakstu

Arepa – tai kukurūzų pyragėliai, itin populiarūs Venesueloje, Kolumbijoje bei kitose Pietų Amerikos šalyse. Pietų Amerikoje mėgiamo valgio, vadinamo duona, pavadinimas kilo iš keramikinių plokštelių pavadinimo „aripos“, ant kurių indėnai kepdavo jau paruoštus pyragėlius.

Gaminimo būdas
Arepos – tai puikus patiekalas ar užkandis bet kuriuo dienos metu. Tradicinė arepa gaminama iš sudžiovintų kukurūzų grūdų, kurie per naktį yra mirkomi vandenyje su citrinų rūgštimi. Išbrinkę kukurūzai nuvalomi, išverdami, išdžiovinami bei sumalami. Taip gaunama šių pyragėlių tešla, vadinama masa harina. Arepa ruošiama ir su įvairiausiais įdarais: su sūriu, daržovėmis, įvairios rūšies mėsa, žuvimi. Mėgstamiausia kolumbiečių arepa yra patiekiama su šviežiu sūriu ir pakepintu chorizo padažu. Vakarinėje Kolumbijos dalyje, ypač Bogotoje ir Medeline, kartais arepos pusryčiams valgomos su šokoladu. Meksikiečiai šį patiekalą vadina gordita, kuris savo išvaizda šiek tiek panašus į tortilia, o Salvadore (čia arepos vadinamos pupusa) bei Kosta Rikoje arepos panašios į mums įprastus blynelius ir kartais patiekiamos kaip priedas prie karštųjų patiekalų. Venesueloje arepa labiausiai mėgiama su mėsos, vištienos arba sūrio įdaru. O Niujorke (Amerika) įsikūręs baras „Caracas Arepa Bar“ nepamiršta ir vegetarų. Anot restorano šeimininkų, arepos su tofu, avokadais, pupelėmis ar saldžiaisiais bananais ypatingai skanios.

Arepos paprastai gaminamos trimis būdais: verdamos vandenyje, kepamos orkaitėje arba kepamos karštame aliejuje. Vėliau arepa perpjaunama pusiau, minkštoji vidaus dalis yra išskobiama ir užpildoma mėgiamu ar norimu įdaru.

Įdarų jūra
Arepa – tradicinė arepa iš kukurūzų miltų.
Arepa dulce – saldi arepa.
Arepa de queso – sūrio arepa.
Arepa de coco – kokosinė arepa.
Arepa reina pepeada – arepa su įdaru (vištiena, bulvės, morkos, avokadai ir majonezas).
Arepa pelua – įdaryta su geltonuoju sūriu ir jautiena.
Arepa catira – kepinys, kimštas geltonuoju sūriu ir vištiena.
Arepa viuda – paprastas blynelis, dažniausiai valgomas su sriuba.
Arepa de perico – arepa su kepta kiaušiniene.
Arepa de domino – arepa su baltu sūriu ir juodosiomis pupelėmis.
Arepa guacuco – su lašišos įdaru.
Arepa cazon – su mažųjų ryklių mėsos įdaru.
Arepa pernil – su kiaulienos įdaru.
Arepa huevos de codorniz – arepa, paruošta su putpelių kiaušinių įdaru.

Norite arepos? Šį valgį su bet kokiu įdaru galite pasigaminti ir patys. Vienam arepa blyneliui pagaminti reikės stiklinės kukurūzų miltų, tiek pat vandens, šiek tiek druskos ir šaukšto aliejaus. Maišykite šią masę tol, kol ji pavirs tešla. Iš tešlos gabalėlių iškočiokite delno dydžio plokščius apskritimus (apie1 cm storio). Užkaiskite keptuvę su aliejumi ant silpnos ugnies. Kai keptuvė pakankamai įkais, sudėkite arepas ir laikykite tol, kol jos apskrus iš abiejų pusių. Apskrudusias arepas įdėkite į orkaitę ir dar pakepkite 15 min.

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė 
Meniu.lt bendraautorė
Nuotrauka: www.visitaruba.com