Japonų virtuvė yra pristatyta pakankamai išsamiai, tačiau visgi yra patiekalų, apie kuriuos norisi sužinoti daugiau. Vienas iš tokių japoniškų gardėsių yra patiekalas, vadinamas shabu-shabu (syabu-syabu).
Truputis istorijos
Viena istorija pasakoja, jog šio patiekalo valgymo ritualai siekia XIII amžių ir primena Mongolijos Genghis Khano viešpatavimą bei tuometinę karo lauko virtuvę. Tuomet kareiviai rinkdavosi prie didelių puodų ir maistą gamindavosi kartu. Mėsa būdavo pjaustoma plonai, kad būtų kuo trumpesnis jos paruošimo laikas.
Japonijoje shabu-shabu išpopuliarėjo antrojoje XX a. pusėje, atidarius restoraną „Suehiro“. Šis restoranas 1955 m. užpatentavo patiekalo pavadinimą. Vėliau valgis paplito po visą pasaulį. Sakoma, kad šiuo metu shabu- shabu restoranus dažnai įkuria nebepraktikuojantys sumo imtynininkai.
Ingredientai ir patiekalo ruošimas
Patiekalui paruošti naudojama plonai riekelėmis pjaustyta mėsa, daržovės ir padažai. Shabu-shabu yra laikomas žiemos valgiu, nes tai karštas valgis, tačiau juo mėgaujamasi ištisus metus. Kadangi shabu-shabu išpopuliarėjo ne vienoje šalyje, savaime suprantama, kad jį skirtingų tautų kulinarai ruošia skirtingai.
Vienas iš shabu-shabu gaminimo būdų
Pagal senas tradicijas patiekalui paruošti turi būti naudojama jautiena, tačiau šiandien jo ruošimui imama ir kiauliena, paukštiena bei kita mėsa. Prie patiekalo būtinai naudojama tofu ir daržovės, tokios kaip kiniški kopūstai, chrizantemos lapai, jūrų dumbliai, svogūnai, morkos, šitake (shitake), enokitake (lietuviškai – ugniabudės, kurio būna įvairių rūšių) grybai. Kai kur naudojami ir lakštiniai, kitos daržovės, pavyzdžiui, brokoliai, į padažus dedama aitriųjų paprikų, česnakų, trumpai tariant – pagal skonį.
Patiekalas ruošiamas ant stalo, čia pat, kur ir bus valgomas. Plonai supjaustyti pasirinktos mėsos gabalėliai panardinami į verdantį vandenį arba sultinį, kur įmetamas rudadumblis. Vėliau šis ingredientas išimamas. Kartais vietoj radadumblių dedami česnakai ar aitriosios paprikos.
Prieš tai visos daržovės ir tofu yra supjaustomi riekelėmis, paruošiami padažai – ponsu, gaminami iš sojos padažo, citrinos sulčių, ryžių vyno acto ir dashi sultinio bei pagardas iš sezamų sėklų.
Tuomet į įkaitintą vandenį ar sultinį panardinamas mėsos griežinėlis, vėliau jis nardinamas į ponsu padažą ir skanaujamas. Puode nugraibomos susidariusios putos ir sudedamos daržovės. Jos apverdamos kelias minutes, nors kai kurie kulinarai sako, pavirti reikia tiek, kiek patys norite. Tada apvirtos daržovės bei tofu taip pat nardinami į ponsu padažą ... ir viskas skanaujama. Shabu-shabu galima paragauti ir kai kuriuose mūsų restoranuose.
Parengė Jolanta Bagurskienė
Šaltiniai: Wikipedia enciklopedija, japanesefood.about.com
Nuotraukos: www.perth.au.emb-japan.go.jp
Meniu.lt informacija