Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Kanados „gatvės patiekalai“: kebabai bei Monrealio dešrainiai (I dalis)

2007-12-18
Publicējiet savu rakstu

Kanadoje, kaip ir daugelyje kitų pasaulio šalių, itin populiarus greitasis maistas. Kebabai, dešrainiai, mėsainiai – vieni pagrindinių jaunimo valgių. Nors Kanada turi ir išskirtinai savo „gatvės“ patiekalų, tokių kaip „poutine“ ar Monrealio dešrainiai, vis dėlto populiariausi išlieka turkiški kebabai bei iš Azijos šalių kilę „falafel“ užkandžiai.

„Shish taouk“ yra tradicinis Turkijos „shish“ kebabas, kuris taip pat randamas sirų bei libaniečių virtuvėse. Tai vištienos kebabas: vištienos kubeliai sumaunami ant iešmelio ir kepami ant grotelių. Vištiena dažniausiai marinuojama su jogurtu arba pomidorų padažu, tačiau galimi ir kitokie marinavimo būdai. „Shish“ kebabas Turkijoje valgomas su česnakiniu „Toum“ padažu.

„Doner“ kebabas – tai taip turkiškas greitasis patiekalas, gaminamas iš mėsos, kepamos ant vertikalaus iešmo bei patiekiamos lavaše ar pitoje. Kebabui gali būti naudojama aviena, jautiena, ėriena ar vištiena, tik ne kiauliena (deja Lietuvoje šio apibrėžimo nepaisoma). Turkiško kebabo europietiška versija, pasiūlyta Berlyno turkų, yra tapusi populiariausiu pasaulyje „gatvės“ patiekalu, o būtent tokius kebabus galima paragauti ir Lietuvoje, ir Kanadoje. Europietiški kebabai gaminami su mėsa (dažnai kiauliena), daržovėmis, svogūnais bei pasirinktu padažu (dažniausiai – česnakiniu, aštriu ar pikantišku).

Monrealio dešrainis – vienas iš keleto rūšių dešrainių, patiekiamų Monrealio ir Kvebeko greitojo maisto restoranuose. Monrealio (taip pat ir Kvebeko provincijos) restoranuose naudojamos dešrainių bandelės yra daugiau Naujosios Anglijos stiliaus ir skiriasi nuo tų bandelių, kurios yra naudojamos kituose Kanados regionuose. Be to, Monrealio dešrainiai dažniausiai būna gana maži ir parduodami už 0.50 ar 1.00 Kanados dolerį, priklausomai nuo pardavimo vietos bei dešrainio įdaro. Monrealietiškas dešrainis yra su „pilnu“ įdaru (angl. „full – dressed“): į bandelę dedama dešrelė, tuomet garstyčios, smulkinti svogūnai bei rauginti kopūstai. Kartais vietoj raugintų kopūstų naudojamos šviežios kopūstų salotos ar paprasčiausiai smulkintas kopūstas. Galimi ir įvairūs papildomi pagardai, tačiau seniausiose dešraininėse, pavyzdžiui, „Montreal Pool Room“ (dabar „ Le vieux Montreal Pool Room“ ), „all-dressed“ dešrainis patiekiamas be jokių papildomų pagardų. Be to, toks dešrainis nėra gardinamas kečupu, kuris turi būti užsakomas papildomai.

Monrealio mieste niekada nebuvo leidžiami gatvės maisto vežimėliai, skatinantys atsirasti mažiems „riebaluotų šaukštelių“ restoranams, kurie yra klasikinių kvebekietiškų casse – croute (užkandinių tipo) restoranų variantas. Tokiuose restoranuose dešrainiai patiekiami šalia keptų bulvių lazdelių, dešrainių, „poutine“ patiekalo, „pogos“, picų bei rūkytos mėsos. Populiariausi greitojo maisto (dešrainių) restoranų tinklai Kanadoje yra „La Belle Province“, „Valentine’s“ bei „Lafleur“ restoranų tinklas.

Viena iš Monrealio dešrainių „šventovių“ yra „Montreal Pool Room“. Nuo 1912 metų ši vieta dirba be perstojo 24 valandas per parą toje pačioje vietoje – švento Lauryno bulvare. Minimalistinis šio restoranėlio meniu sudarytas vien tik iš dešrainių bei rankomis pjaustytų keptų bulvių lazdelių. Ši vieta be abejonės yra visų Kvebeko dešrainių tinklų prototipas.

Antrojoje straipsnio apie greitąjį maistą Kanadoje dalyje papasakosime apie šioje šalyje populiarų egiptietišką patiekalą „falafel“ bei kvebekietišką patiekalą, žinomą „poutine“ pavadinimu.

Jolita Katkutė
Parengta pagal wikipedia.org
Nuotraukos www.allthatworld.com, www.almundoarabe.com.ar
Meniu.lt informacija

 

 

 

 

 

 

 

Dėkojame Kanados Ambasadai ir Kanados
Žemės Ūkio ir Maisto Pramonės Ministerijai