Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Kaip muzika restorane padeda mums mėgautis maistu?

2018-09-27
Publicējiet savu rakstu

Ar kada pagalvojote, kodėl prabangiame restorane dažniausiai skamba klasikinė muzika ar džiazas, tuo tarpu greitojo maisto užkandinėje girdėsite greitesnius populiariosios muzikos kūrinius? Atsakymas paprastas: restoranų savininkai į savo maitinimo įstaigas klientus stengiasi privilioti ne tik geru maistu, bet ir kurdami tam tikrą atmosferą.

Be puikaus aptarnavimo, interjero detalių ir gardžiai atrodančio maisto, muzika yra vienas svarbiausių dalykų, kuris įstrigs apsilankius restorane. Kartais to sąmoningai ir nesuvokiame, tačiau muzika mums kelia tam tikras asociacijas, žadina prisiminimus ir taip sukuria tam tikrą nuotaiką.

Ryšį tarp maisto ir muzikos yra parodę įvairūs moksliniai tyrimai. Štai keletas aspektų, kaip garsai ir muzika veikia mūsų mėgavimąsi maistu.

Muzika veikia mūsų maisto pasirinkimą ir kiekį.

Nuotaika, hormonai, televizoriaus žiūrėjimas valgymo metu – daugybė įvairių faktorių turi įtakos tam, kaip valgome. Muzika yra vienas pagrindinių išorinių trikdžių, kuris gali lemti suvartojamo maisto kiekį bei valgymo greitį. Tyrimai rodo, jog klausydamiesi muzikos suvalgome ir išgeriame daugiau, o muzikos ritmas turi įtakos mūsų kramtymo ritmui.

Greita ir garsi muzika verčia mus kramtyti ir valgyti greičiau – visai nenuostabu, kad dažniausiai tokia muzika ir groja greitojo maisto užkandinėse, tiesa? Tuo tarpu besiklausydami lėtesnės, švelnesnės muzikos mes valgome lėčiau, labiau mėgaujamės maistu ir dažniau užsigeriame – kartu ilgesnį laiką praleidžiame restorane ir išleidžiame daugiau pinigų.

Tam tikri garsai turi įtakos ir mūsų sprendimų priėmimui. Švelnesnė muzika, tokia kaip džazas, mus ramina: todėl save geriau kontroliuojame ir dažniau renkamės sveikesnį maistą. Tuo tarpu, greita, garsi muzika kelia mūsų energiją ir susijaudinimą, ko pasekoje norisi riebesnio ir sunkesnio maisto, o prie jo gal dar ir poros bokalų alaus.

Muzika turi įtakos maisto skoniui.

Skonis, kvapas ir vaizdas – daugeliui atrodo, kad tai yra pagrindiniai pojūčiai, pagal kuriuos vertiname maistą. Pasirodo, kad garsas taip pat yra labai svarbus faktorius. Pavyzdžiui, bulvių traškučiai mums atrodo skanesni, kai yra traškesni ir valgomi sukelia daugiau garso.

Įtakos taip pat turi ir klausoma muzika. Vienas garsus eksperimentas buvo atliktas su tradiciniais angliškais tofiais (tai toks karamelinis desertas, panašus į irisus). Eksperimento dalyviai, kurie valgymo metu klausėsi sunkiojo roko, tofius įvertino kaip kartokus. Tuo tarpu „saldesnės“ muzikos ir švelnių moteriškų vokalų klausytojams tas pats desertas pasirodė saldus.

Panašus tyrimas buvo atliktas ir su pienišku šokoladu. Eksperimento dalyviams šokoladas pasirodė skaniausias klausantis džiazo, o labiausiai nepatiko tuomet, kai buvo leidžiamas hip-hopas. Mokslininkai tai aiškina paprastai: tas pats maistas vertinamas skirtingai dėl muzikos mums keliamų emocijų. Rami, maloni muzika klausytojams kelia teigiamus pojūčius ir leidžia mėgautis maistu, tuo tarpu agresyvesnė muzika sukelia stresą ir verčia įdėmiai vertinti kiekvieną kąsnį.

Muzika sukuria asociacijas.

Muzika ir garsai mums kelia įvairius prisiminimus, kuria asociacijas ir žadina tam tikrus jausmus. Pavyzdžiui, restorane skambant jūros bangų ošimui, lankytojai prisimena atostogas, atsipalaiduoja ir kartu labiau mėgaujasi patiekiamomis jūros gėrybėmis bei žuvimi. Tuo tarpu jausmingos salsos melodijos asocijuojasi su gera nuotaika, šokiais ir svaiginančiais kokteiliais, kuriuos kaip mat ir norisi užsisakyti.

Klasikinė muzika mums siejasi su prabanga ir geru skoniu. Kaip parodė keli tyrimai, skambant klasikinei muzikai restoranų lankytojai yra linkę rinktis brangesnį vyną, nei tada, kai aplinkui skamba popmuzikos hitai.

Be to, muzika sukuria stiprias asociacijas ir su konkrečiu restoranu: jei ten groja gera muzika, labai tikėtina, kad į tą vietą dar sugrįšite. Žmonės kartais pamiršta, kokius tiksliai patiekalus valgė viename ar kitame restorane, tačiau visada prisimena, kur puikiai jautėsi ir gerai praleido laiką.

***

Nepaprastas muzikos ir maisto ryšys yra nuolatinių tyrimų objektas ir turbūt dar daug dalykų yra neatrasta. Tačiau mes ir intuityviai jaučiame, kad muzika yra svarbus faktorius kuriant gerą atmosferą ir pakilią nuotaiką. Tai reikšminga ne tik restoranų savininkams. Pagalvokite, kokią muziką pasirinkti, kai kitą kartą kviesitės draugus vakarienės!

Akvile Ben Haim @Meniu.lt