Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Ką valgo čekai (svetur)

2006-11-06
Publicējiet savu rakstu

Vieni teigia, kad čekų virtuvė turi bendrų bruožų su lietuviškąja, kiti pasakoja, kad ji labiau panaši į austrišką ar vokišką. Vienaip ar kitaip, be alaus čekai turi ir savo nacionalinių patiekalų. Paprastai valgymas prasideda nuo sultinio su virtinukais ir baigiasi kopūstiene su dešra.

Nacionaliniai patiekalai
Kadangi rauginti kopūstai bei mėsa Čekijoje labai mėgiami, iš jų gaminama labai daug valgių. Sakoma, kad Čekijoje populiariausias patiekalas yra kiauliena su virtinukais ir raugintais kopūstais, dar vadinama knedo, zelo, vepro. Labai populiarus patiekalas yra kopūstais kimšta kiaulės ausis. Taip pat mėgstamas patiekalas iš mėsos su grietinėlės padažu ir virtinukais. Vieni populiariausių yra svickova na smetane (jautienos gabalėliai grietinėlės padaže su virtinukais ir spanguolių garnyru) ir gulas – guliašas, patiekiamas su virtinukais ir svogūno gabalėliais.

Čekai, kaip lietuviai, mėgsta bulvinius, miltinius virtinukus, kurie būna įdaryti žuvimi, grybais ar daržovėmis. Taip pat labai mėgiami saldūs virtinukai su abrikosų, slyvų, vyšnių, mėlynių įdarais arba tiesiog užpilti kokiu nors uogų padažu, sviestu, cukrumi ar pabarstyti cinamonu. Labai populiarūs yra houskove knedliky – duonos virtinukai arba bramborove knedliky – virtinukai, paruošti iš bulvių. Čekų virtinukai, kaip ir mūsiškiai, verdami vandenyje arba garuose ir patiekiami kaip garnyras prie sriubos, antrųjų patiekalų arba kaip atskiras valgis.

Čekų virtuvėje naudojama daug bulvių. Vienas populiariausių patiekalų iš bulvių yra plokštainis branborak.

Be šių skanių patiekalų galima pasirinkti keptas ar skrudintas bulvytes, mažus, iš bulvių pagamintus kukulius, traškučius, bulvių košę, ryžius bei įvairias daržoves.

Čekai mėgsta sriubas, tad populiarios bulvių, tiršta vištienos, jautienos su kepenų virtinukais, raugintų kopūstų ar krapų sriubos. Labai skani česnakų sriuba – česnekova polevka. Restoranuose prie sriubos dažniausiai patiekiami skrebučiai ir sūris.

Daugeliu atvejų patiekalai yra verdami ar troškinami. Mėsa dažnai apvoliojama miltuose ar tešloje ir kepama keptuvėje, krosnelėje ar orkaitėje. Kitas populiarus mėsos gaminimo būdas yra jos troškinimas, virimas su alumi ar vynu.

Saldūs gardumynai
Čekai yra saldumynų mėgėjai, gaminantys daug įvairių tortų ir pyragų. Keliautojai pasakoja, kad labai skanus povidla, tai yra pyragas su aguonų pasta ir slyvų džemu. Labai skanūs lietiniai palacinky su vaisių ar džemo įdaru bei šokoladu ar grietinėle ant viršaus, taip pat ovocne knedliky – virtinukai, įdaryti slyvomis, užpilti cukrumi, sūriu bei tirpintu sviestu. Ne mažiau mėgiami jablecny strudl – specialiai paruošti obuoliai, patiekiami su ledais ar grietinėle.

Gėrimai
Populiariausias ir labai pigus gėrimas, be abejonės, yra alus. Be alaus savo nacionaliniu gėrimu čekai laiko becherovka – karčiai saldų gėrimą iš žolelių. Šį gėrimą galima praskiesti toniku. Dar iš vietinių gėrimų minimas borovička, primenantis kadagio skonio gėrimą. Kitas skanus gėrimas yra slyvų brendis (slivovice). Vaisių brendis gaminamas iš abrikosų (merunkovice) ir iš vyšnių (trešnovice). Šie vaisiniai brendžiai yra pakankamai stiprūs, bet malonaus skonio.

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt bendraautorė
Nuotrauka: www.sxc.hu