Vis dažniau restoranų lankytojai pageidauja žarijų kaitroje keptų skanėstų, kuomet uodžiant dūmo kvapą, jaučiamas ne tik kepsnio gardumas, bet kartu ir paslaptingas ryšys su gamta. Kiekvienas virtuvės meistras, mokantis nepriekaištingai gaminti, neišvengiamai susiduria su kepimo ant grotelių žinių bei patirties trūkumu.
Skatinant kepimo ant grotelių įgūdžius ir meistriškumą, š. m. gegužės 11-13 dienomis parodų centre „Litexpo“ Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) kartu su žurnalu „Geras skonis“ surengė jau trečiąjį Lietuvos grilio čempionatą, kuriame varžėsi 8 komandos iš visos Lietuvos: Druskininkų, Klaipėdos, Šiaulių ir Vilniaus! Tris dienas trukusiame Grilio čempionate savo jėgas išbandė ir sugebėjimus demonstravo profesionalūs virtuvės meistrai bei profesinės patirties iš kolegų sėmėsi paprasti virėjai.
Kiekviena komanda siekė išsiskirti iš kitų pasirinkdama kuo šmaikštesnį pavadinimą bei artistiškai apsirengdama. Komandų dalyviai išradingumu stebino susirinkusius smalsuolius, kurie nekantraudami laukė ant žarijų kaitros iškeptų konkursinių patiekalų.
Gegužės 11 dieną čempionate kaubojiškomis skrybėlėmis pasipuošę aplink groteles vikriai sukosi „SPA Ereliai“ (restoranas „SPA Vilnius“), žiūrovus stebino „Steak House Helios“ (UAB „Helios restoranas“), artistiškai pasirodė restorano „Memelis“ komanda.
Gegužės 12 dieną ypač linksmai nusiteikusi buvo „Šiaulių komanda“ (viešbutis „Grafaitės svetainė“, „Medžiotojų užeiga“ ir „Senoji smuklė“). Kartu iš Šiaulių atvyko krūva sirgalių ir palaikymo komanda, kurie kepė ant grotelių aviną ir vaišino žiūrovus. Apsirėdę senoviniais iškilmingais apdarais, kepimo ant grotelių madas diktavo komanda „Atgal į ateitį“ (restoranas „Žaldokynė“, viešbutis „Mabre“ ir M. Romerio universitetas).
Gegužės 13 dieną profesionalumu stebino „Grill United“ (restoranas „Maisto fabrikas“ ir viešbutis „Novotel“), apranga išsiskyrė iš „Egipto“ atvykusi komanda „Šarm el Šeichas“ („Forumo rūmai“, Prancūzijos ambasada ir R. Mučinienės IĮ).
Grilio čempionato patiekalų išvaizdą, produktų suderinamumą ir skonines savybes vertino nepriklausoma komisija: žiuri pirmininkas Vincenzo Recupero – restorano „Rossini“ virtuvės vyr. virėjas, Aldona Mieželienė – KTU Maisto instituto juslinės analizės laboratorijos vedėja, Artūras Miežanskas – prekės ženklo „Ėriukas“ savininkas bei Aldona Gečienė – restorano „Medininkai“ gamybos vedėja. Komandų techninis teisėjas – Stanislav Kizenevič („SPA Vilnius“ restorano direktorius).
Komandų dalyviai kulinarines fantazijas įgyvendino gamindami kuprės filė, vištienos, ėrienos kepsnius bei desertą. Čempionate kiekviena komanda galėjo naudoti savo kepsninę, tačiau dauguma virėjų dirbo su naujosiomis kepsninėmis „Lokomotyvais“, susidedančiomis iš kamino, skirto rūkymui ir garo katilų, kurie naudojami kepimui.
Čempionato uždarymas ir iškilminga apdovanojimų ceremonija vyko parodų centre „Litexpo“. Visiems komandų atstovams buvo įteikti Lietuvos grilio čempionato dalyvio diplomai.
I-osios vietos laimėtoja paskelbta „Grill United“ komanda, surinkusi net 887 taškus: Vilma Saulienė, Gintaras Abaravičius ir Virginijus Brakauskas. Nugalėtojams LRVVK asociacija įteikė pakvietimus į VIII-ąjį Pasaulinį grilio čempionatą, kuris vyks š. m. liepos 21-23 d. Vroclave, Lenkijoje, o „Gero skonio“ atstovai dovanojo žurnalo metinę prenumeratą.
II-ąją vietą užėmė „Atgal į ateitį“: Danutė Lenkevič, Ruslan Bolgov ir Irina Eespere, atsilikę nuo laimėtojų 28 taškais. Jiems įteiktas „Sangaida“ dovanų čekis. Treti liko „Neringos restoranas“ komandos dalyviai: Darius Dabrovolskas, Marija Karalkevičienė ir Lidija Danilevič, surinkę 815 taškų ir laimėję pakvietimus į boulingą.
Čempionato metu buvo atskirai renkamas geriausias žuvies, vištienos, ėrienos patiekalas ir desertas. Originaliausiu žuvies patiekalu išrinktas „Atgal į ateitį“ komandos „Kuprė su daržovių suktinukais, keptomis bulvytėmis ir ančiuvių sviestu“. Geriausio vištienos patiekalo laimėtojai taip pat komanda „Atgal į ateitį“, pagaminę „Vištienos krūtinėlę su vaisių piramide ir bruknių padažu“. Ėrienos patiekalo laimėtoja išrinkta „Grill United“ komanda, gaminusi „Ėrienos kepsnelius su čiobrelių ir rozmarinų marinatais, ėriukų kaulų smegenėlių plutele bei vyno padažu“. Išradingiausiai desertą „Trijų rūšių marinatais pagardinti kepti vaisiai, patiekiami su von ton tešla ir braškių bei medaus padažais“ paruošė „Grill United” komanda.
Po apdovanojimų laimėtojai turėjo įrodyti, ar verti nugalėtojų vardo. Jiems per trumpą laiką iš sunkiai suderinamų produktų reikėjo paruošti „grilio“ patiekalą. Šį kartą nugalėtojus vertino žurnalistas Algimantas Čekuolis. Šioje nominacijoje nenuginčijamais lyderiais pripažinta „Atgal į ateitį“ komanda.
Jau trečią kartą vykusiame Lietuvos grilio čempionate parodų centre „Litexpo“ viešbučių ir restoranų virtuvės meistrai ir virėjai suskubo varžytis dėl garbingų prizinių vietų bei pasidalinti profesine patirtimi su kolegomis. Taip pat čempionatas pritraukė didelį būrį kepimo ant grotelių mėgėjų bei gurmanų, kurie su nekantrumu stebėjo ir laukė profesionalų paruoštų ir ant gyvos ugnies iškeptų konkursinių patiekalų. Taip pat smalsuoliai galėjo apžiūrėti paruoštoje nuotraukų ekspozicijoje I-ojo ir II-ojo Lietuvos grilio čempionatų dalyvius, laimėtojus, konkursinius patiekalus.
Renginio nuotraukos >>
LRVVKA informacija
Meniu.lt nuotraukos