Gruodžio 14 dieną Kauno maisto pramonės mokykloje pirmą kartą Lietuvoje vyko Lietuvos Respublikos profesinių mokyklų mokinių virėjų profesinio meistriškumo konkursas.
Konkurse, kurį organizavo Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, dalyvavo 16 profesinių mokyklų mokinių iš Alytaus, Jonavos, Kaišiadorių, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių, Utenos ir Vilniaus rajonų, besimokančių pagal maisto ruošimo darbuotojo su virėjo specializacija mokymo programas.
Pasak Kauno maisto pramonės mokyklos direktoriaus A. P. Grevo, pagrindiniai šio konkurso tikslai – mokinių profesinio meistriškumo ugdymas, virėjo profesijos prestižo kėlimas. „Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, labai svarbu ugdyti mokinių kūrybiškumą, iniciatyvą, gebėjimą bendradarbiauti, nes mūsų ruošiamas virėjas turi būti lygiavertis kitų šalių specialistams“, – teigė mokyklos direktorius.
Respublikinio mokinių virėjų konkurso metu kiekvienas dalyvis iš produktų, nurodytų organizatorių patvirtintame sąraše, gamino dvi karštojo paukštienos patiekalo porcijas, kurių vieną vertino komisija, o kita buvo eksponuojama po konkurso vykusioje parodoje. Receptūras iš pateiktų produktų sąrašo mokiniai turėjo susikurti patys.
Vertinimo komisiją sudarė trys kompetentingų įstaigų bei darbdaviams atstovaujančių įmonių atstovai: viešbučio „Takioji Neris“ restorano gamybos vadovė A. Žaltauskaitė, UAB „Amžiaus pasaka“ (pramogų centras „Los patrankos“) gamybos vadovė S. Andriuškevičienė. Komisijos pirmininku buvo išrinktas UAB „Kauno piligrimas“ generalinis direktorius A. Vaikelys (Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų profesinio rengimo ekspertas padavėjo, barmeno ir virėjo specialybėms). Pagal konkurso tvarkos aprašą, kiekvienam dalyviui prieš konkursą buvo skirtas atitinkamas numeris, todėl komisija patiekalus vertino nežinodama jų autorių.
Pirmąją vietą, surinkęs visus balus iš galimų (didžiausias galimas balų vidurkis – 60), laimėjo Kauno prekybos ir verslo mokyklos mokinys Donatas Klimavičius (vadovė – I. Juočiūnienė, patiekalas – „Vištienos kepsnys migdoluose“). 57 balus surinko ir garbingą antrąją vietą pelnė Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos studentas Vitalijus Michalčukas (vadovė – D. Bačiulienė, patiekalas – „Vištienos suktinukas su obuolių-bazilikų padažu“). 17 taškų nuo pirmosios vietos atsiliko ir trečiajai vietai buvo nominuota Šiaulių profesinio rengimo centro prekybos ir verslo skyriaus mokinė Gintarė Mockevičiūtė (vadovė – D. Bačiulienė, patiekalas – kepsnys „Pumpuras“). Visi pirmų-trečių vietų laimėtojai bus atleisti nuo pavasarį vyksiančių baigiamųjų kvalifikacinių egzaminų (egzaminai įskaitomi 10 balų).
Komisija taip pat išrinko ir tvarkingiausios aprangos bei originaliausio patiekalo autorius. Konkurso metu tvarkingiausiai apsirengęs, komisijos nuomone, buvo Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos atstovas Dalius Ravickis, o originaliausią patiekalą paruošė Klaipėdos turizmo ir verslo mokyklos mokinė Laima Juciutė.
Tiek konkurso laimėtojai, tiek likę dalyviai buvo apdovanoti Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos diplomais bei simbolinėmis dovanėlėmis, rėmėjų įsteigtomis dovanomis.
Prieš paskelbiant konkurso rezultatus, komisijos pirmininkas A. Vaidelys džiaugėsi puikiai suorganizuotu konkursu, jaunų žmonių gebėjimu parodyti sako kompetenciją, tačiau būsimų konkursų dalyviams palinkėjo didesnio kūrybiškumo.
Gintarė Jankauskaitė
Meniu.lt informacija ir nuotraukos