Neseniai pabrangusi kava tiesiog šokiravo Romos, kurioje veikia apie 9,5 tūkstančio barų, gyventojus. Italai garsėja savo „meile“ kavai, tačiau vis daugiau šios šalies sostinės gyventojų ją pasigamina namie, užuot ėję į kavinę, nes įprasti itališki pusryčiai (espresso ir riestainis – „caffe e cornetto“) kainuoja net 2 eurus. Cappucino taip pat pabrango. Nors Italijoje kavamedžiai neauga, būtent ši šalis tituluojama kavos gimtine arba namais. Taip yra dėl to, kad italai tiesiog beprotiškai mėgsta kavą: ši šalis garsėja kavos skrudinimu bei espresso aparatais. Italai siekia pagaminti aukščiausios kokybės kavą: espresso, capuccino bei Cafe Latte kavos ruošimas čia prilyginamas menui.
Egzistuoja daugybė ritualų ir taisyklių, kaip reikia gerti kavą Italijoje. Iš pradžių turėsite už ją susimokėti, o kvitelį atiduoti už baro dirbančiam kavos barmenui. Laukdami, kol jis pagamins kavą, pastebėsite, kad daugelis italų kavą išgeria labai greitai. Italijoje įprastas pasisėdėjimas prie kavos puodelio nėra populiarus: dažniausiai espresso išgeriama per 1-2 minutes. Dėl padidėjusios kavos kainos vis daugiau Romos gyventojų atsisako šio įprasto ritualo ir kavą geria namie.
Romos barų sąjungos premjeras komentavo, jog kainos pakilo dėl pakilusių kavos didmeninių kainų: anksčiau kavos kilogramas kainavo 13-14 eurų, o dabar net 18. Dėl šios priežasties galutinė kaina klientui taip pat išaugo: vietoj įprastų 60 euro centų tenka mokėti 80. Pakilus pieno kainoms, pabrango ir capuccino.
Daugelis Romos barų savininkų tvirtina, kad padėtis iš tikrųjų pablogėjo: mažai liko žmonių, kurie ateina išgerti kavos 3 kartus per dieną. Taip pat trečdaliu smuko „cornetto“ riestainių, kurie dar neseniai buvo neatsiejami itališkų pusryčių dalimi, pardavimai.
Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: wiadomosci.onet.pl; deliciuositaly.com;
Nuotraukos: media.torontolife.com;
Meniu.lt informacija