Praeitą savaitę Londone paskelbtas 50 geriausių 2007 m. pasaulio restoranų sąrašas. Kaip ir pernai geriausiu pripažintas Šiaurės Ispanijoje veikiantis restoranas „El Bulli“. Antrasis sąraše – Hestono Blumenthalio vadovaujamas „Fat Duck“ netoli Londono, trečiasis – „Pierre Gagnaire“ Paryžiuje.
Geriausiųjų sąrašą kasmet skelbia specializuotas britų žurnalas „Restaurant Magazine“. Nugalėtojus rinko 22 specialistų grupės, sudarytos iš vyriausiųjų virėjų, restoranų savininkų, kritikų ir gastronomijos žurnalistų iš 75 šalių. Geriausiųjų 50-ukas skelbiamas nuo 2002 m.
„El Bulli“ pirmą kartą geriausiu pasaulio restoranu kritikų buvo išrinktas 2002-aisiais. Nuo tada jis visada yra geriausiųjų trejetuke. Roses vietovėje veikiantis restoranas garsėja eksperimentiniu ir moksliniu požiūriu į maisto ruošimą – vadinamąja molekuline gastronomija. Virtuvei vadovauja garsus meistras Ferranas Adria. Restoranas garsėja ir tuo, kad staliuką jame užsakyti reikia prieš kelis mėnesius. Antrąją vietą užėmusio Berkšyro grafystėje (apie 50 km nuo Londono) įsikūrusio restorano „Fat Duck“ šeimininkas virėjas Hestonas Blumentalis taip pat yra molekulinės gastronomijos šalininkas.
Paryžiuje daugiausia
Geriausių pasaulio restoranų sąraše dominuoja Prancūzijos viešojo maitinimo įstaigos. Šiai šaliai atstovauja 12 restoranų. 8 iš 50 geriausių pasaulio restoranų veikia JAV, į sąrašą pateko 7 Didžiosios Britanijos, po 6 Ispanijos ir Italijos restoranus. Daugiausia kritikų įvertintų restoranų veikia Paryžiuje – 9. 6 geriausiųjų sąraše esantys restoranai įsikūrę Londone, 4 – Niujorke.
50-ute į viršų, palyginti su pernai, daugiausia „palypėjo“ Kopenhagoje veikiantis restoranas „Noma“, o geriausiu sąrašo „naujoku“ tapo Čikagos „Alinea“. Pirmajame sąrašo šešetuke nuo pernai, kai „El Bulli“ aplenkė „Fat Duck“, niekas nepasikeitė.
Keistas sąrašas
Nė vienas Londono restoranas nepateko į pirmąjį geriausiųjų 10-uką. „Fat Duck“ įsikūręs už Londono. Aukščiausiai sąraše – 17-as – yra Londone veikiantis „Nobu“. Keista, bet iš penkių Londono restoranų, įvertintų dviem Michelin žvaigždutėmis, tik vienas – „La Gavroche“ pateko tarp 50 geriausių pasaulio restoranų.
Nuostabą kelia ir tai, kad 50-uke nėra nė vieno Kinijos ar Japonijos restorano. Specialistai geriausiai Azijos virtuvei atstovaujančiais restoranais įvardijo Londone veikiančius „Nobu“ ir „Hakkasan“. Skaitytojai geriausiai įvertino Londono „Pied a Terre“ restoraną, jis yra įvertintas ir dviem Michelin žvaigždėmis.
„Verslo žinių“ informacija, 2007 05 04
Interneto archyvo nuotr.
Skaityti kitus „Verslo žinių“ straipsnius>>