Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuo 2007 m. vasario 27 d. supaprastina reikalavimus verslininkams, kurie švenčių ir renginių metu teikia maisto ar viešojo maitinimo paslaugas.
Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Kazimiero Lukausko, šis sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į ES maisto saugą reglamentuojančius tesės aktų nuostatas, turimą Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje Maisto tvarkymo įmonių duomenų bazę apie šalies įmones, švenčių, pramogų ir kitų masinių renginių organizatorių patirtį ir siekiant pašalinti esamas kliūtis smulkaus verslo plėtojimui.
Pagal ES ir Lietuvoje galiojančius teisės aktus už maisto saugą yra atsakingas jo gamintojas visoje maisto grandinėje „nuo lauko iki stalo“. K. Lukausko žodžiais, vadovaujantis šia nuostata renginiuose už maisto ar maitinimo paslaugas yra atsakingi jį teikiantys asmenys, nežiūrint ar tai juridiniai, ar asmenys, turintys verslo liudijimus.
Renginių ir švenčių metu tiekti rinkai maistą ar teikti viešojo maitinimo paslaugas gali maisto tvarkymo subjektai, turintys Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą arba gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinį patvirtinimą.
Pagal naują tvarką, švenčių ir renginių organizatoriai, likus ne mažiau kaip 3 darbo dienoms iki šventės ar renginio pradžios, atitinkamai apskrities, miesto ar rajono valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai turi pateikti maisto tvarkymo vietų planą, dalyvaujančių šventėje ar renginyje maisto tvarkymo subjektų sąrašą, nurodant veiklos rūšį.
Švenčių ir renginių organizatoriai privalo užtikrinti higienos sąlygų maisto tvarkymo subjektams sudarymą šventės ar renginio metu.
„Taigi verslininkams, atvykstantiems į renginio vietą, nereikės, kaip seniau, papildomai kreiptis į teritorinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad dar kartą įrodytų, jog jie turi teisę užsiimti maisto verslu“, – komentavo K.Lukauskas.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai visą informaciją apie maisto tvarkymo įmones ar fizinius asmenis yra sukaupusi Maisto kontrolės informacinėje sistemoje (FIS). Šioje sistemoje, veikiančioje metus laiko, yra sukaupta informacija apie kiekvieną įmonę, inspektorių patikrinimo duomenis, įmonės higieninę būklę bei įvertintas kiekvienos įmonės rizikos laipsnis.
„Iš ties, nauja tvarka supaprastina procedūras verslininkams, teikiantiems viešojo maitinimo paslaugas renginių metu. Tačiau apskričių, miestų ar rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų inspektorių pareiga išlieka – renginių ir švenčių metu, vadovaujantis informacinėje sistemoje turima informacija ir rizikos vertinimo duomenimis, bus atliekama maisto saugos kontrolė“, – sakė K. Lukauskas.
VMVT informacija