Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

II-asis Lietuvos Grilio čempionatas vyko parodos „AgroBalt 2005“ metu

2005-06-02
Publicējiet savu rakstu

Š. m. gegužės 5–7 dienomis parodų rūmų „Litexpo“ lauko aikštelėje vyko II-asis Lietuvos Grilio čempionatas, kuriame varžėsi net 12 komandų iš visos Lietuvos! Tris dienas trukusiame kepimo ant gyvos ugnies konkurse savo jėgas išbandė ir profesinės patirties iš kolegų sėmėsi ne tik profesionalūs virtuvės šefai bei paprasti virėjai, bet ir kulinarijos specialybės besimokantys studentai.

Pasirinkusios linksmus pavadinimus bei artistiškai nusiteikę, komandų dalyviai sumanumu ir išradingumu stebino susirinkusius smalsuolius, kurie nekantraudami laukė ant žarijų kaitros iškeptų skanėstų. Gegužės 5-ąją dieną čempionate dalyvavę „Grilio karštligė“ atstovai atrodė tarsi tikri kaubojai (restoranas „Steak House Helios“), originalumu išsiskyrė „Flinstaunai“ (viešbučio „Takioji Neris“ restoranas), artistiškai pasirodė „Prie malūno“ komanda (restoranas „Prie malūno“). Gegužės 6-ąją dieną ypač žaismingai nusiteikę buvo „Graso meškiukai“ (restoranas „Grasas“), apranga nustebino „Raudonkepuraitės“ (restoranas „SPA Vilnius“), jaunatviška energija tryško „Forumo pelės“ (verslo ir pramogų centras „Forumo rūmai“), publiką žavėjo Nacionalinės grilio ir barbekiu asociacijos komanda (restorano „Apvalaus stalo klubas“, viešbučio „Romantic“ restorano „Deja Vu“, „Pirčiupio karčemos“ atstovai), aplink grilį vikriai sukosi „Internacionalai“ (kavinė-baras „Arkos“, kavinė-baras „G. Kachabrišvili“). Gegužės 7-ąją dieną profesionalumu stebino „Junior“ (restoranas „Delano“), apranga išsiskyrė „Dzūkuciai“ (viešbučio „Druskininkai“ restoranas), grilio madas diktavo „Sinjorai“ (restoranas „Delano“), smalsuolius stebino jaunieji „Nesse“ atstovai (Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykla).

Komandų dalyviai kulinarines fantazijas įgyvendino dirbdami su naujaisiais griliais – „Lokomotyvais“ (1-a nuotrauka), susidedančiais iš rūkyti skirto kamino ir garo katilų, kurie naudojami kepti. Komandoms netruko idėjų, gaminant lašišos, vištienos, kiaulienos kepsnius bei desertus. „Flinstaunai“ vištienos suktinukus skanino kedrų, riešutų ir baziliko kremu. „Grilio karštligės“ atstovai desertui ruošė kriaušę su varškės ir mėlynojo sūrio įdaru bei aguonų padažu. Komanda „Prie malūno“ lašišos filė gardino baltuoju vynu ir tigrinėmis krevetėmis. Nacionalinės grilio ir barbekiu asociacijos atstovams geriausiai sekėsi kiaulienos kepsnys, įdarytas fetos sūriu ir alyvuogėmis. „Raudonkepuraitės“ vištienos filė marinatui naudojo medų, o padažą ruošė iš spanguolių uogienės ir troškintų slyvų. „Graso meškiukai“ desertui apkepė ant grilio figas. „Forumo pelės“ rūkytą lašišą pateikė su savojos kopūstu, įdarytu morkomis ir mozarelos sūriu. „Junior“ ruošė vištienos filė krepšelius su mango ir pelėsiniu sūriu bei ličio padažu. Komanda „Sinjorai“ gamino desertą „Ananaso-obuolių grill simfonija“. Kiaulienos kepsnį baravykais gardino komanda „Dzūkuciai“.

Grilio čempionato patiekalų išvaizdą, darnumą ir skonines savybes vertino tarptautinė komisija (2-a nuotrauka): Gžegožas Kazubskis (Grzegorz Kazubski, Lenkija) – Lenkijos virtuvės šefų asociacijos prezidentas, Velo Kivibergas (Vello Kiviberg, Estija) – Europos Grilio čempionato 2-osios vietos laimėtojas, Teofilos Vafidis (Theofilos Vafidis, Graikija) – graikiškos virtuvės diplomuotas šefas, Ieva Viesture (Latvija) – Latvijos virėjų ir konditerių asociacijos prezidentė, Algis Kairys (Lietuva) – „Daumantų“ technologas. Komandų techninis teisėjas (Lietuva) – Stanislav Kizenevič.

„Žiūrovų simpatijų komandą“ rinko publika. Tris dienas vykusiame čempionate sirgaliai balsavo ir simpatijas skyrė šauniausiai dienos komandai. Gegužės 5-ąją dieną artistiškumu išsiskyrė „Prie Malūno“ komanda, gegužės 6-ąją žiūrovų simpatijas pelnė Nacionalinės grilio ir barbekiu asociacijos komanda, o gegužės 7-ąją dieną šauniausia išrinkta „Nesse“ komanda.

Čempionato uždarymas ir iškilminga apdovanojimų ceremonija vyko Vilniaus Rotušėje. Visiems komandų atstovams buvo įteikti Lietuvos Grilio čempionato dalyvio diplomai. I-osios vietos nugalėtojais paskelbta „Junior“ komanda, surinkusi net 1145 taškus. II-ąją vietą užėmė „Sinjorai“, atsilikę nuo laimėtojų 20 taškų. Treti liko „Prie malūno“ komandos dalyviai, surinkę 878 taškus. Nugalėtojams buvo įteikti diplomai, medaliai bei vertingi prizai.

Čempionato metu atskirai buvo renkamas geriausias žuvies, vištienos, kiaulienos patiekalas ir desertas. Originaliausiu žuvies patiekalu išrinktas „Junior“ komandos „Lašišos kepsnys su sezamo sėklomis ir sojos padažu“ (4-a nuotrauka). Geriausio vištienos patiekalo laimėtojai komanda „Sinjorai“, pagaminę „Vištienos filė su kedro-lęšių įdaru ir granatų padažu“. Kiaulienos patiekalo laimėtojais išrinkti „Sinjorai“, gaminę „Kiaulienos medalionus su šparagais sluoksniuotoje tešloje ir triufelių padažu“(3-ia nuotrauka). Išradingiausiai desertą „Šokoladinį pudingą Grill BBQ su vyšnių padažu ir apelsinų griežinėliais“ paruošė „Junior“ komanda. Geriausio patiekalo nominacijos laimėtojams taip pat buvo įteikti diplomai bei prizai.

Tris dienas vykęs Lietuvos Grilio čempionatas į parodų rūmų „Litexpo“ lauko aikštelę pritraukė nemažą būrį smalsuolių, kurie buvo nustebinti patiekalų originalumu ir su malonumu ragavo profesionalų paruoštų konkursinių patiekalų.

LRVVKA informacija
Meniu.lt ir LRVVKA nuotraukos