„Guinness“ alaus daryklos istorija siekia XVIII amžių. Per tiek laiko šis alus išsikovojo tvirtą poziciją alaus rinkoje. Nenuostabu, kad nuolatos buvo kuriamos naujos „Guinness“ alaus rūšys, išleidžiamos bandomosios ar specialios riboto alaus serijos. „Guinness“ specialistai ir mokslininkai nuolatos stengiasi atrasti ir pasiūlyti vartotojui tai, ko jis dar neragavo. Rinkodaros specialistai tiria rinkas, ir alaus stiprumą parenka pagal atitinkamos šalies alaus vartotojų pomėgius.
„Guinness“ yra įvairių rūšių stout tipo alus, pasižymintis skirtingu stiprumu:
Guinness Draught, pardavinėjamas statinėse. Alkoholio koncentracija – 4,1-4,3 %; Extra Cold Draught, taip pat pardavinėjamas statinėse, labai atšaldomas. Alkoholio koncentracija tūrio procentais svyruoja nuo 4,1 iki 4,3 proc.; Bottled Guinness Draught, butelinis alus, kuris turi specialų patentuotą „raketos įtaisą“, leidžiantį reguliuoti azoto išlaisvinimą aluje, priklausomai nuo pylimo būdo. Kai atidaromas butelis arba skardinė, dėl slėgio pokyčio išlaisvinamas azotas – išsiskiria burbuliukai, teka tiršta puta, tik po to ji nusėda, susidaro juodas skystis – alus. Kuo mažesnė anga, pro kurią sunkiasi alus, tuo tirštesnė susidaro puta. Alkoholio koncentracija – 4,1-4,3 %; Canned Guinness Draught, alus skardinėse, kuris turi panašų, bet skirtingos formos nei Guinness Draught „raketos įtaisą“. Alkoholio koncentracija – 4,1-4,3 %; Guinness Original/Extra Stout — Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje alkoholio koncentracija siekia 4,2 arba 4,3 %, Namibijoje (Pietų Afrika) – 4,8 %, Kanadoje, didesnėje Europos dalyje – 5 %, JAV, Australijoje ir Japonijoje – 6 %; Guinness Foreign Extra Stout, labiau orientuotas į užsienio rinką. Pardavinėjamas Airijoje, Afrikoje, Karibuose ir Azijoje. Alkoholio koncentracija – 5 % (Kinija), 6,5% (Jamaika, Rytų Afrika), 7,5 % (Airija, Vakarų Afrika, Indonezija) ir 8 % (Malaizija), maišomas su specialiai rauginamu alumi, skonio reguliavimo tikslais; Guinness Foreign Extra Stout Nigeria, pritaikytas Nigerijos alaus rinkai. Alaus gamybos proceso metu vietoj įprastų miežių, dėl įvesto draudimo juos auginti, naudojamos sorgos (žolinis augalas). Ši alaus rūšis pardavinėjama Nigerijoje (trečia greičiausiai auganti „Guinness“ alaus rinka pasaulyje) ir Didžiojoje Britanijoje. Alkoholio koncentracija – 7,5 %; Guinness Special Export Stout, pardavinėjamas Belgijoje ir Nyderlanduose. Alkoholio koncentracija – 8 % abv.; Guinness Bitter, angliško tipo bitter (ale‘s tipo atmaina – tamsiai gintarinio atspalvio, kartaus skonio) alus. Alkoholio koncentracija – 4,4 %; Guinness Extra Smooth, švelnesnis stiprus porteris, pardavinėjamas Ganoje, Kamerūne ir Nigerijoje. Alkoholio koncentracija – 5,5 %; Malta Guinness, nealkoholinis saldus gėrimas, gaminamas Nigerijoje, eksportuojamas į Didžiąją Britaniją ir Malaiziją; Guinness Mid-Strength, silpnas alkoholinis stout tipo alus, kurio bandomosiomis rinkomis tapo Limerick miestas Airijoje (nuo 2006 metų kovo mėnesio) ir Dublinas – nuo 2007 metų gegužės mėnesio. Alkoholio koncentracija – 2,8 %; Guinness Red, raudonas ale tipo alus, kuris išlaikė „Guinness“ pavadinimą nuo 2007 metų vasario, kai buvo bandomas Didžiosios Britanijos rinkoje. Alkoholio koncentracija – 4,2 %.
„Guinness“ alus tapo populiarus ne vien dėl geros reklaminės kampanijos, „Guinness“ prisitaikė prie skirtingų vartotojų skonių visame pasaulyje ir užkariavo daugelio alaus mėgėjų širdis.
Elena Germanovič
Parengta pagal www.en.wikipedia.org
www.upload.wikimedia.org, www.stomp.com nuotr.
Meniu.lt informacija