Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Griežtinama paukštienos ir jos produktų kontrolė Lietuvos rinkoje (VMVT)

2006-12-18
Publicējiet savu rakstu

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atsižvelgusi į Europos Komisijos skubiuosius pranešimus dėl nesaugių maisto produktų ir padažnėjusius žmonių salmoneliozės susirgimus, sugriežtino paukštienos ir jos produktų kontrolę Lietuvos rinkoje.

„Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsižvelgusi į padidėjusį vartotojų skundų skaičių dėl paukštienos ir jos gaminių kokybės ir padažnėjusius salmoneliozės protrūkius, dar labiau sugriežtino paukštienos ir jos produktų kontrolę, kurios metu nustatė, kad dažniausiai pagrindinis salmonelių užkrato šaltinis yra paukštiena ir jos gaminiai“, – sakė VVMT Rizikos ir kokybės valdymo skyriaus vedėjas R. Kliučinskas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, vykdydami 2006 m. patvirtinamųjų maisto produktų mėginių planą, atrinko 20 paukštienos mėginių iš Lietuvos prekybos vietų – atšaldytus viščiukų broilerių ketvirčius, blauzdeles ir sparnelius, kalakutienos ketvirčius, mechaniškai atskirtą paukštieną. Atlikus mėginių tyrimus Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje ir Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorijoje nustatyti 9 Salmonella teigiami atvejai.

„Iš prekybos įmonių atrinktuose 9 atšaldytuose viščiukų blauzdelių ir viščiukų sparnelių mėginiuose rastas Salmonella C1 grupės užkratas. Taip pat paukštienos mėginyje pirmą kartą Lietuvoje išskirtas Salmonella Hadar štamas. Šios produkcijos gamintojai – Lenkijos įmonės „Animex.Spo.Zoo“ ir „Gorni i Synowie“, – komentavo R. Kliučinskas. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba apie nesaugią paukštieną iš Lenkijos informavo Europos Komisiją skubių pranešimų apie nesaugius maisto produktus ir pašarus sistema RASFF.

Lietuvos paukštienos gamybos įmonės ir prekybos įmonės pagal patvirtintus savikontrolės planus privalo atlikti laboratorinius tyrimus. Tačiau, R. Kliučinsko tvirtinimu, siekdami kontroliuoti ir užtikrinti įvežamų ir prekyboje esančių paukštienos ir jos produktų saugą, numatoma laboratoriniams tyrimams dėl salmoneliozės imti daugiau paukštienos mėginių, o įvežėjus įpareigoti dažniau tirti padidintos rizikos įvežamus paukštienos produktus salmonelių atžvilgiu.

Pagal Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nuostatas už produkcijos saugą yra atsakingi jos gamintojai ar importuotojai. „Verslininkai turi reikalauti, kad gamintojai tiektų produkciją be patogeninio užkrato. Tokios produkcijos tiekimas vartotojams sukelia padidintą riziką susirgti žarnyno infekcijomis. Vadovaujantis Maisto ir Produktų saugos įstatymais yra numatytos didžiulės baudos už nesaugių maisto produktų pateikimą į rinką“, – sakė R. Kliučinskas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, į Lietuvą per 2006 m. dešimt mėnesių iš ES šalių buvo įvežta 24 767 t šviežios paukštienos. Metų pradžioje vidutiniškai per mėnesį buvo įvežama 376,7 t šviežios paukštienos, tuo tarpu metų pabaigoje – 672,5 t per mėnesį.

VMVT informacija