Pasirodo, profesionaliausi pasaulio maisto vertintojai nenusisuka nuo greitojo maisto, nes ir šioje kategorijoje yra (ir vis daugėja) kokybiškų, tikrai gerų, atsakingų...
„Michelin“ dešrainiai
„The Kitchen Table“, „Bubbledogs“, Londonas (viena „Michelin“ žvaigždė)
„Bubbledogs“ – tai šampano baras. Tačiau prie šampano negausite prašmatnių užkandžių. Čia pripažįstamas vienintelis derinys – šampanas ir gourmet dešrainiai! Šis konceptas žaibiškai išpopuliarėjo vos barui atsidarius, ir prie durų ištįso nuolatinės eilės.
Kiek giliau, praėjus barą, už užuolaidų uždangos įsikūrusi kita erdvė – atviros virtuvės restoranas „The Kitchen table“. Iš viso šioje virtuvėje telpa 19 svečių. „Mūsų pagrindinis tikslas – kad apsilankę pas mus žmonės pasijustų taip, lyg mes jiems gaminame maistą namie, o mes galėtume iš jų pasimokyti, ko yra tikimasi iš mūsų. Stalo dizainas yra sukurtas taip, kad visi svečiai galėtų susėsti aplink šefų komandą, matytų ir galėtų kalbėtis su ja apie tai, kaip vyksta gaminimo procesas. Šefai gamina maistą, kurį galėtų patiekti tiesiogiai svečiams, kad jie jį galėtų iškart valgyti“, – pasakoja virtuvės šefas James Knappett.
Meniu dažniausiai sudaromas iš 12 – 14 patiekalų. Patiekalas yra apibūdinamas tik vienu daiktavardžiu, kuris geriausiai atskleidžia patiekalo pagrindinį produktą. Vietoje to, kad savo tiekėjams restorano komanda pasakytų, ko jie nori, tiekėjams yra leidžiama pasiūlyti geriausią dienos produktą. „Bubbledogs“ ir „The Kitchen Table“ – du absoliutūs kontrastai po vienu stogu, abu sveikintinai drąsūs ir dėl to ypatingai sėkmingi.
„The Spotted Pig“, Niujorkas (viena „Michelin“ žvaigždė)
Tai viena populiariausių vietų Niujorke. Gurmaniškas maisto pub‘as, kuriame gaminamas paprastas, greitai ir nesudėtingai paruošiamas maistas. Šis restoranas nepriima rezervacijų, o svečiams visai įprasta užsukus valandėlę kitą palaukti staliuko. Tačiau svečių teigimu, „vos paragavus maisto aišku, kad buvo verta laukti.“ Populiariausias šio restorano patiekalas – mėsainiai. Jie patiekiami nepriekaištingi: tobulos apvalios formos, su sultinga blizgančia mėsyte, ant grotelių kepta brioche bandele su ištirpintu Gruyere sūriu. Šalia mėsainio patiekiamos plonomis lazdelėmis pjaustytos bulvytės. Kiti kultiniai patiekalai, pelnę „Michelin“ žvaigždę šiam pub‘ui: karštos, šonine apvyniotos slyvos, patiekiamos su mango čatniu, burata sūris su angliška žirnių koše ir grilintu degančiu čili ir dešra, ant ugnies keptas didkepsnis su šparagais, špinatais ir Bernaise padažu bei žymiausias trumpai ant didelės ugnies keptas mėsainis su rokforo sūriu ir plonytėmis bulvių lazdelėmis (teigiama, kad šis mėsainis – pelningiausias ir labiausiai perkamas patiekalas Niujorke).
Pripažinkite – virtuvė itin paprasta, nei iš tolo nepretenduojanti į fusion, molekulinę ar haute cuisine, bet kokia bebūtų paprasta ir elementari, ji įvertinta „Michelin“ gido ir pastaruosius 10 metų laikoma viena įtakingiausių vietų Niujorke. „The Spotted Pig“ nuopelnams taip pat priskiriama moterų šefių mada, Niujorko gastropub‘ų bumas, idėja „Jokių rezervacijų“.
„Shake Shack“, Niujorkas
„Shake Shack“ yra greitojo maisto restoranų tinklas, kurio pagrindinė būstinė yra Niujorke. Šios greitojo maisto grandinės veikla prasidėjo 2000 metais nuo paprasto kioskelio Madisono Square parke. Jų meniu plėtėsi nuo niujorkietiško stiliaus mėsainių iki dešrainių, bulvyčių ir pieno kokteilių. Pirmasis „Shake Shack“ atsidarė 2004 metais. Kiekvienoje vietoje, kurioje yra įkuriamas šios grandinės restoranas, gėrimų meniu yra pritaikomas prie vietinių skonio.
Restoranų tinklas žymus savo mėsainiais, gaminamais iš atsakingai užaugintų, laisvai besiganančių, žole šertų Anguso jaučių mėsos. Visi garnyrai (net gruzdintos bulvytės) ruošiami tik restorane! Su šiuo greito maisto restoranu dirbo „Michelin“ žvaigždėmis įvertintas italų šefas Massimo Bottura. „Shake Shack“ ir šefas Massimo Bottura sukūrė „limited edition“ mėsainių seriją: maltas jautienos paplotėlis su parmezano sūriu, cotechino kiaulienos dešra, žaliuoju salsa verde padažu su restorano gamybos majonezu, gaminamu su balzaminiu actu iš Trebbiano vynuogių, augančių Italijoje.
Buteliai, skardinės ir plastikinės pakuotės, naudojami restorane, yra perdirbami. „Shake Shack“ restoranai yra įrengti iš perdirbtų ir socialiai atsakingai pagamintų medžiagų. Virtuvėse naudojama įranga, optimizuojanti elektros sunaudojimą.
„Shake Shack“ tinklalapyje galima rasti visą informaciją apie alergenus bei apie kalorijas ir kitas maisto sudėtines dalis, kurios yra svarbios sveikai besimaitinantiems.
Šis restoranas taip pat draugiškas augintiniams – lankytojų naminiams gyvūnėliams sukurtas atskiras valgiaraštis.