Arbatpinigiai įskaičiuoti į sąskaitą
„Y“ ir „Z“ karta, aplink kurių poreikius ir įpročius sukasi arba anksčiau ar vėliau turės pradėti suktis visas paslaugų verslas, taip įpratę prie elektroninių atsiskaitymų, jog dažnai net nebesinešioja grynų pinigų. Tai ne vienintelė priežastis, lemianti tendenciją įtraukti arbatpinigius į bendrą sąskaitą. Restoranų verslas unikalus tuo, jog labai dažnai yra menkai apmokamas. Tai rodo nuolatinė darbuotojų kaita. Įskaičiuoti arbatpinigiai leidžia motyvuoti darbuotojus didesnėmis legaliomis pajamomis, nuo kurių sumokami mokesčiai.
Didžioji dalis restoranų, įtraukiančių arbatpinigius kaip aptarnavimo mokestį į sąskaitą, yra premium klasės. Lietuvoje toks kol kas yra tik „Dublis“. Populiariausia yra praktika, kuomet mokestis už aptarnavimą įtraukiamas į sąskaitą ir yra išreikštas procentais nuo bendros sumos, rečiau skaičiuojama fiksuota suma vienam žmogui.
Praėjusių metų pabaigoje JAV jūros gėrybių restoranų tinklas „Joe`s Crab Shack“, kuriam priklauso virš 100 restoranų, nusprendė visiškai atsisakyti arbatpinigių. Restoranų tinklo vadovo Raymondas Blanchette`o teigimu – arbatpinigių tradicija yra atgyvenęs antikinis dalykas ir skatina nesveiką konkurenciją tarp darbuotojų.
Atsisakius arbatpinigių, padavėjų atlyginimai keliami, padidinus patiekalų kainas, kurių pabrangimas atitinka vidutinį, įprastai paliekamų arbatpinigių, dydį. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad įvedus tokią sistemą gali kristi padavėjų motyvacija maloniu, greitu ir kokybišku aptarnavimu užsidirbti kuo daugiau arbatpinigių. Tačiau pakėlus oficialias algas, darbuotojai tampa labiau socialiai apsaugoti, jiems mokama už viršvalandžius. Saugus ir vertinamas darbuotojas – laimingas darbuotojas, o laimingi darbuotojai, kaip žinia, visada geriausiai motyvuoti kokybiškam darbui.. „Joe`s Crab Shack“ darbuotojų atlyginimas atsisakius arbatpinigių - 14 dolerių už valandą – prieš tai buvo truputį daugiau nei 2 doleriai. Tokių pat pokyčių jau ėmėsi ir daugelis kitų nedidelių restoranų ir kavinių visose valstijose.
Arbatpinigių galima palikti ir atsiskaitant kortele
Atsiskaitant per nešiojamą terminalą banko kortele, restorano lankytojas gali pasirinkti, ar norėtų palikti arbatpinigių ir įvesti norimą sumą. Padavėjui įvedus mokėtiną sumą, skaitytuvo ekrane pasirodo klausimas: „Ar norite palikti arbatpinigių?“. Klientas, pasirinkęs palikti arbatpinigių, gali pats įrašyti sumą, kurią norėtų palikti aptarnavusiajam padavėjui, ir patvirtinti mokėjimą. PIN kodą užtenka įvesti tik vieną kartą.
Tiesa, nuo tokių arbatpinigių taip pat sumokami visi privalomi mokesčiai (Gyventojų pajamų mokestis, privalomasis sveikatos draudimas ir valstybinis socialinis draudimas)