Pagrindinė gudrybė, ugdant jaunųjų gurmanų skonį, neišgąsdinant jų – pristatyti naujus produktus, išlaikant jų mėgstamus, pažįstamus skonius ir tekstūras. Išvaizda ir pateikimas – antras, tiek pat svarbus ingredientas. Nustebtumėte, kaip vaikai triauškia paprastas, šviežias morkas, jei šios yra įvairių spalvų! O ir pyragėliai bus užmiršti, jei iš įvairių vaisių sudėliosite smagias formas.
Pastaruoju metu opia tema tapo vaikų lankymasis restoranuose. Suaugusius dažniausiai erzina ne patys vaikai, o jų keliamas triukšmas. Kodėl vaikai triukšmauja? Elementaru – jiems paprasčiausiai nuo-boooo-duuuu. Dažnai vaikai patempia lūpą, nes negauna paragauti suaugusiųjų privilegija tapusio maisto ar gėrimų, arba turi „džiaugtis“ pica ar makaronais, kol tėvams viena po kitos nešamos degustacinės lėkštės.
Restoranas „Trummer’s on Main” (Vašingtonas, JAV) išsprendė šią problemą šalia įprastos degustacinės vakarienės suaugusiems pasiūlydami Petit Gourmand (mažasis gurmanas) – degustacinį vakarienės meniu vaikams. Sicilietiški keptų ryžių kamuoliukai arancini, prosciutto kumpis su vynuogėmis ir sūriu, laukinė lašiša su žiedinių kopūstų piurė, cikorijų laiveliai, įdaryti smulkintais grybais ir sviestiniu beurre rouge padažu arba lašiša su kvapniojo moliūgo piurė, mini ropėmis ir burokėlių traškučiais, desertui – obuoliai su restorane virta karamele ir „susikurk pats“ ledai, patiekiami su įvairiais priedais, su kuriais vaikai patys gali pabaigti kurti desertą. Įspūdinga? Tikrai taip. Restorano vadovų teigimu, vienai po kitos iš virtuvės keliaujant įdomių patiekalų lėkštėms, vaikai visą vakarą būna sudominti ir įtraukti į bendrą procesą, tad ir nuobodžiauti, zirzti ir triukšmauti laiko nebūna, atvirkščiai, tėvai ir vaikai tikrai atranda naujų temų apie įdomų maistą. Prisijungti prie diskusijų naudinga ir šefui, juk vaikai – patys geriausi ir nuoširdžiausi kritikai.
Jei dar nesate pasiruošę kurti kulinarinių šedevrų mažiesiems gurmanams, pasirūpinkite sveikais vaikiško meniu pasirinkimais ir pagalvokite, kaip juos pateikti žaismingiau: įvairūs rankomis valgomi užkandžiai, spalvotos daržovės ir vaisiai, dekoruoti patiekalai, patiekalai su istorija/pasaka. Galima išbandyti ir „atvirkštinę psichologiją“. Vaikai juk taip dažnai nori būti panašūs į suaugusius, tad gaminkite vaikišką cappuccino su kakava ir plakta pieno puta, suteikite galimybę užsisakyti vaikiškas standartinio meniu porcijas.
O ką skanaus Jūs užsakote savo vaikams restorane?