Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

„Godet“ – konjakai gurmanams (Kaunas)

2005-11-19
Publicējiet savu rakstu

Lapkričio 15 d. UAB „Eurokornus“ savo ištikimiausius klientus pakvietė į gurmanišką vakarą Kauno restorane „Pompėja“, kurio svečias buvo „Godet“ konjako namų savininkas ir vadovas p. Jean-Jacquesas Godetas (Jean-Jacques Godet). Tai vienos iš seniausių konjako gamintojų šeimų palikuonis, ir toliau sėkmingai tęsiantis savo prosenelių pradėtą verslą – gaminantis puikų konjaką, pelniusį ne vieną pripažintą tarptautinį apdovanojimą.
Ponas Godetas susirinkusiems vakaro svečiams išsamiau papasakojo apie konjako kilmę, gamybos procesą ir degustavimo ypatumus. Vakaro metu buvo degustuoti penki konjakai, o po degustacijos buvo siūloma pasivaišinti žuvies, vištienos ar kiaulienos karštaisiais patiekalais.

Kaip degustuoti konjaką
Degustuoti konjaką patariama ne iš populiarios brendžio taurės, o iš tulpės formos konjakinės taurės – ji apačioje yra kiek praplatėjusi, o viršutinė taurės dalis yra siauresnė, stačiomis sienelėmis. Anot pono Godeto, degustuojant konjaką, svarbiausios yra dvi taisyklės:
Pirmoji – niekada nešildyti konjako, nes iš pašildyto konjako greitai išgaruoja kvapai ir todėl pasikeičia jo aromatas. Geriausia konjaką vartoti kambario temperatūros (apie 18-20 ºC). Taip pat nepatartina taurę apgaubti delnais – ją geriau laikyti už kojelės.

Antroji konjako degustavimo taisyklė – atskirai degustuoti konjako kvapą ir skonį. Pirmiausia konjaką p. Godetas siūlo uosti kairiąja nosies šnerve – ja pajaučiami saldūs kvapai. Tada uodžiama dešiniąja nosies šnerve – ja jaučiami aštresni aromatai. Pasukus konjaką taurėje, galima jį vėl uosti nosimi – gavęs oro konjakas gali skleisti kiek kitokį aromatą, tai ilgai statinėje brandintų konjakų bruožas. Po konjako aromato degustacijos, jau galima degustuoti skonį. Kadangi burnoje skirtingų skonių receptoriai išsidėstę nevienodai (liežuvio galu jaučiamas aštrus skonis, liežuvio gilumoje esančiais receptoriais – saldus), todėl degustuojant konjaką, reikia gurkštelti vidutinį gurkšnį ir, kiek palaikius jį burnoje, nuryti visą. Tada gerai pajaučiamas pilnas konjako skonis ir aromatas.
Degustuojant skirtingus konjakus, nepatartina tarpe jų gerti vandens ar vartoti kitokių gėrimų, kad nebūtų suardyta bendra skonių ir kvapų harmonija. Dar vienas svarbus p. Godeto patarimas: jei norite jaustis gerai ir kitą dieną, nevartokite konjako su jokiais grūdinės kilmės etilo alkoholio turinčiais gėrimais: degtine, viskiu, džinu. Tačiau konjakas yra tinkamas gėrimas po taurės vyno.

Vakaro metu degustuoti „Godet“ konjakai
Konjakų vakaro metu jaukioje kamerinėje restorano „Pompėja“ aplinkoje susirinkusiems svečiams p. Jean-Jacquesas Godetas pasiūlė paragauti šiuos konjakus:
„GODET Selectione Speciale“ – tai daugiau nei 10 metų brandintas konjakas, kurį sudaro iš Borderies, Petite Champagne, Bons Bois ir Fins Bois regionuose užaugintų vynuogių pagamintų konjakų mišinys. Šis konjakas turi lengvą medžio aromatą su lazdyno riešutų, persikų džemo ir miško uogų tonais. Konjakas yra ilgai išliekančio skonio ir puikiai atrodo taurėje bei yra pelnęs ne vieną tarptautinį apdovanojimą.
„GODET Gastronome Fine Champagne“ – tai daugiau nei 14 metų brandintas konjakas, kurį sudaro 50 % Grand Champagne ir 50 % Petite Champagne regionuose užaugintų vynuogių konjakai. Šis unikalus konjakas, sukurtas pono Augustino Godeto 1782 metais. Tai sausas ir lengvas, unikalaus charakterio gėrimas su iriso ir žibuoklių aromatais. Puikiai tinka po valgio, gerina virškinimą.
„GODET XO Fine Champagne“ – tai daugiau nei 35 metus brandintas konjakas, kurį sudaro Grand Champagne ir Petite Champagne regionuose užaugintų vynuogių konjakų mišinys. Šis konjakas yra labai ilgai išliekančio persikų ir vyšnių skonio su galingais ir sudėtingais rožių ir žibuoklių aromatais. Gėrimą rekomenduojama palaikyti taurėje apie 10 min, kad geriau atsiskleistų aromatas. Šis konjakas yra pelnęs net 5 aukso medalius prestižinėse parodose.
„GODET Folle Blanche Epicure“ – tai daugiau nei 14 metų brandintas konjakas, pagamintas tik iš Folle Blanche veislės vynuogių. Šis konjakas yra lengvo gėlių, vanilės, chereso ir gervuogių aromato. Šiandien vieninteliai „Godet“ konjako namai gali pasiūlyti konjako, pagaminto tik iš Folle Blanche veislės vynuogių.
„GODET Pearadise Poire Au Cognac“ – tai išskirtinis, neturintis analogų „Godet“ namų produktas, sukurtas dabartinio namų savininko pono Jean-Jacqueso Godeto. Šis konjakas-likeris gaminamas iš natūralių kriaušių ir trumpai išlaikyto konjako. Unikalus gėrimas pasižymi auksiniu atspalviu, prinokusių kriaušių ir konjako aromatu bei nuostabiu skoniu. Vartojamas vienas, su ledu arba kaip ingredientas kokteiliams.

Apie „Godet“ konjako namus
Konjako rinka pasaulyje yra dalinama į dvi dalis. Apie 80 proc. parduodamo konjako yra skirta masiniam vartotojui. Šie konjakai yra neutralaus, visiems priimtino skonio, jie dar vadinami komerciniais. Šiai kategorijai priskiriami didžiųjų gamintojų ir žinomų pavadinimų konjakai, plačiai paplitę visame pasaulyje. Likę 20 proc. parduodamo konjako yra mažųjų gamintojų, nedideliais kiekiais gaminami konjakai, ypač vertinami gurmanų. Kadangi tai nėra masiniam vartojimui skirti konjakai, todėl jiems nereikalingas neutralumas. Tai specifiški konjakai, kurie vienus gali sužavėti, o kitiems visai nepatikti. Būtent antrajai, gurmaniškų ir retų konjakų kategorijai yra priskiriami „Godet“ konjakai. Jie skirti linksmiems, pasiturintiems žmonėms, gurmanams, mokantiems mėgautis skaniais valgiais ir gėrimais. „Godet“ konjakas yra tiekiamas D. Britanijos karalienei, „Air France“ kompanijai ir eilei kitų žymių užsakovų, vertinančių išskirtinę kokybę.

Konjako namai „Godet“ turi labai gilias tradicijas. Tai seniausi konjako namai La Rochelle regione – Godetų šeimos konjako gamybos tradicijos siekia 1550 metus. Būtent tais metais La Rochelle mieste ponas Bonaventūre‘as Godetas įkūrė kompaniją, kuri eksportavo konjaką ir vynus į Olandiją. 1730 metais ponas Augustinas Godetas buvo pripažintas Prancūzijos, Anglijos ir Olandijos rūmų konjako gamintoju ir tiekėju. 1782 metais La Rochelle mieste buvo oficialiai įregistruoti „Godet“ konjako namai. 1838 metais ponas Gedeonas Godetas sukūrė vieną geriausių „Godet“ konjakų – „Gastronomie“.

Šiuo metu Godetų šeima toliau gamina prosenelių sukurtus konjakus bei modernius gėrimus. 2000 metais pono Jean-Jacgueso Godeto sukurtas likerinis kriaušių konjakas „Pearadise“ sparčiai populiarėja visame pasaulyje. Tai desertinis gėrimas, vartojamas vienas, su ledu arba naudojamas kokteiliams ruošti. Per metus „Godet“ konjako namai parduoda apie 1 mln. butelių konjako, tačiau sandėlyje visada yra apie 10 mln. butelių konjako atsargų.

Seniausias konjakas, kurį dabar galėtų pasiūlyti „Godet“, yra 1900 metais pagamintas gėrimas. Turėdami apie 300 hektarų nuosavų vynuogynų ir dideles senų konjakų atsargas, bei parduodami palyginti nedaug konjako, „Godet“ konjako namai gali sau leisti gaminti konjakus, kurių išlaikymas ąžuolo statinėje yra ilgesnis nei populiariųjų konjakų, skirtų pasaulinei rinkai. Pavyzdžiui, V.S.O.P. raidėmis žymimas 10-14 metų brandintas konjakas, o X.O. konjakas maišomas iš 35 metus išlaikytų konjakų.

„Godet“ konjako namai didžiuojasi, kad jie vieninteliai gali pasiūlyti konjako, pagaminto tik iš Folle Blanche veislės vynuogių. Tai reta vynuogių veislė, iš kurios pagamintas konjakas yra švelnesnis ir aromatingesnis. Apie 90 proc. visų gamintojų konjako gamybai naudojamų vynuogių yra Ugni Blanc veislės, kurios yra daug produktyvesnės už kitų veislių vynuoges.

„Reikia išmokti inteligentiškai ragauti skirtingus gėrimus!“ – šis „Godet“ konjako namų šūkis atspindi šeimos verslo filosofiją. Svarbiau yra ne parduoti kuo daugiau konjako butelių ir pasiekti kuo didesnį pelną, o išlaikyti gėrimo kokybę, inteligentiškumą.

Lietuvoje „Godet“ konjako namams atstovauja UAB „Eurokornus“.
Daugiau apie „Godet“ konjako namus internete: www.cognac-godet.com.


Vytautas Mickevičius
Meniu.lt informacija ir nuotraukos