Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Geriausi pasaulio restoranai pagal britus (svetur)

2005-06-23
Publicējiet savu rakstu

Įtakingas britų žurnalas profesionalams „Restaurant Magazine“ paskelbė kasmetį geriausių pasaulio restoranų sąrašą, kurį sudaro apklausęs 600 vyriausiųjų virėjų, restoranų savininkų ir restoranų kritikų.

Šių metų sąrašas rodo rimtus pokyčius – pirmoje vietoje atsidūrė restoranas „The Fat Duck“, veikiantis Berkšyre (Berkshire), nuo Londono 55 km nutolusioje Bray vietovėje, o pastarųjų metų favoritas Kalifornijos (JAV) restoranas „The French Laundry“ nukrito į trečiąją vietą.
Kritikų ir gurmanų širdims bei skrandžiams užkariauti „The Fat Duck“ prireikė 10 metų - restorano šefas Hestonas Blumenthalis savo įmonę atidarė 1995 m. Vos po 4 metų prestižiškiausiu pasaulyje vadinamas „Michelin“ restoranų gidas „The Fat Duck“ įsegė pirmą žvaigždutę už virtuvės kokybę, o praėjusiais metais įvertino maksimaliai – trimis žvaigždėmis.

Taip pat greitai  „Riebiosios anties“ prestižas augo ir kolegų akyse - 2004 m. restoranas tapo antrasis „Restaurant“ sąraše (ir pirmasis Europoje, atėmęs geriausio Europos restorano laurus iš ispanų „El Bulli“, veikiančio Kosta Bravoje).

Vyriausiasis „El Bulli“ virėjas Ferranas Adria išgarsėjo savo futuristiniais patiekalais, pavyzdžiui, skystais ravioliais arba ikrais iš moliūgo, kuriuos Adria patiekia juodųjų ikrų indeliuose.

Patiekalai - iš istorijos
38-erių metų britų virėjo Blumenthalio patiekalus specialistai taip pat vadina avangardiniais - pvz., jis gamina ledus su garstyčių grūdeliais ir raudonųjų burokėlių šaltą sriubą, o austres pateikia vaisių ir levandos drebučiuose su grietininių krienų putėsiais. Ir viena, ir kita, tikina ragavusieji, iš tikrųjų skanu.

Beje, šiuos patiekalus galima pavadinti istoriniais – Blumenthalis tikina, jog ankstesniais laikais ledai būdavę ne saldūs, o sūrūs, o jis turįs parmezano ledų receptą, datuojamą 1800-aisiais.
Palyginti su praėjusiais metais, vakarienė „The Fat Duck“ šiek tiek pabrango: degustacinis 9 patiekalų paketas kainuoja 97,5 GBP (prieš metus - 90 GBP), tačiau už galimybę paragauti Blumenthalio patiekalų tai neatrodo per brangu.

„Yra žmonių, kuriems nepatinka Hestono patiekalai, – sąrašo paskelbimo ceremonijoje sakė „Restaurant“ redaktorius Joe Warwickas. – Tačiau tikri gurmanai, virtuvių šefai ir kritikai, kurių sprendimu „The Fat Duck“ paskirta pirmoji vieta, žino, jog jis gastronomijos meną plėtoja naujomis kryptimis.“

Pasak genialiojo virėjo, viena iš pagrindinių krypčių yra ta, jog restoranai įvairėja ir siūlo įvairių silių virtuves. Tai įrodo faktas, jog geriausiųjų sąraše – įvairių šalių virtuvėms atstovaujantys restoranai.

Dominuoja britai
Sąraše dominuoja britų restoranai (jų yra 14), po jų rikiuojasi prancūzų (11) ir amerikiečių (10). Ne visiems tokios proporcijos atrodo teisingos. „Reikia stipriai pasitelkti vaizduotę norint patikėti, kad 14 geriausių pasaulio restoranų yra Didžiojoje Britanijoje, – sako laikraščio „Observer“ restoranų kritikas. – Jeigu manęs kas nors paklaustų, kur geriausia virtuvė Didžiojoje Britanijoje, būsiu laimingas sakydamas, jog tai yra „The Fat Duck“. Tačiau 50-ies sąraše vieni restoranai verti būti, kiti - tikrai ne.“

Beatričė Laurinavičienė
Verslo žinios, 2005 06 17
Skaityti kitus „Verslo žinių savaitgalio“ straipsnius>>

Interneto archyvo nuotr.