Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

„Geras vyno rūsys“ - šuolis aukštyn (Kaunas)

2006-09-15
Publicējiet savu rakstu

Kauno restoranas „Geras vyno rūsys“ įsikūrė Laisvės alėjos ir Maironio gatvės kampe, kur anksčiau veikė prasta kavinė. Naujieji savininkai radikaliai pakeitė patalpas, virtuvę ir nusitaikė į verslo klasės klientus.

Prie pat Laisvės alėjos veikiantis restoranas labai patogus, jei iš miesto centro žingsniuosite į jį pėsčiomis. Čia – pats Laisvės alėjos vidurys. Jei norite atvažiuoti, jūsų laukia tos pačios problemos, kaip ir kitose centrinės miesto dalies vietose - už automobilių stovėjimą Kauno centre darbo dienomis reikia mokėti ir to daryti negalima monetomis. Tad jeigu pietauti pasikvietėte ne kaunietį, būtų gražu juo pasirūpinti, – vargu ar miesto svečias turės už automobilio stovėjimą užsimokėti reikiamų kortelių.

„Geras vyno rūsys“ turėjo įveikti tam tikrą inerciją – atidarius jį po atnaujinimo čia bandė rinktis senoji, ne pati prašmatniausia publika. Tiesa, neilgam - naujoji vieta jiems neįtiko. Rūsio interjeras nėra išsiskiriantis (galimybes ribojo ir sąlyginai nedidelės patalpos), tačiau restoranas turi kuo pasididžiuoti: valgiaraščiu, ypač – vynų sąrašu. Taip pat – aptarnavimu.

Restorane – dvi salės, nerūkantiems apie 20, rūkantiesiems – apie 30 vietų. Jei sėdėsite nerūkančiųjų salėje, įeinantieji jūsų iš karto visai nepastebės. Bet akustika čia labai gera, labai aiškiai girdėti, apie ką kalba žmonės ne tik prie gretimo, bet ir prie tolesnių staliukų, tad su komercinėmis paslaptimis - atsargiai.

Šiais visuotinio barmenų bei padavėjų trūkumo ir todėl ne visada puikaus jų darbo laikais „Geras vyno rūsys“ padavėja nustebino. Labai šiltas, bet sykiu familiarumo ribos neperžengiantis aptarnavimas Kauno restoranuose nėra įprastas reiškinys. Pirmą kartą pasitaikė, kad kai kuriuos smulkius mūsų pageidavimus (kava pavėlavusiam svečiui ir pan.) padavėja įvykdė dar nepaprašyta. Nors padavėjui taip rodyti iniciatyvą yra gana rizikinga – gali lengvai nepataikyti ir susilaukti nepasitenkinimo. Šiuo atveju buvo pataikyta.


Originalus meniu
Vartome valgiaraštį. Pasirinkimas normalus, pagrindinių patiekalų rūšių – 17. Iš jų – nemažai, jei ne dauguma patiekalų, kurių neaptiksi kituose Kauno restoranuose. Tarkim, jūros gėrybių fondiu baltajame vyne su Provanso žolelėmis – patiekalas 2 asmenims – kainuoja 50 Lt. Arba kepsninėje keptas „Penkių pipirų“ jautienos didkepsnis su pomidorų, raudonojo vyno padažu ir karštais bulvių traškučiais (33 Lt).

Gaila, tarp mūsų nėra užkietėjusių jūrų gėrybių bei aštraus maisto mėgėjų, taigi pirmiausia renkamės salotas. Jų čia apie 10 rūšių, bet irgi originalios, dažnoje maitinimo įstaigoje įprastų „Pikantiškų“ neradome.

Vienas iš mūsų užsisako marinuotos lašišos salotų su ananasais ir šparagais (13 Lt) - lašišų patiekale daug, porcija ne visai maža, šviežia ir skanu. Užbėgant už akių reikėtų pasakyti, kad apskritai "Geras vyno rūsys" nebando užkariauti klientų širdžių didelėmis porcijomis.

Šis minimalizmas, prie kurio, reikia pasakyti, lietuviai, ypač vyriškoji tautos pusė, vis dar sunkiai pratinasi, buvo būdingas ir salotoms, ir pagrindiniams patiekalams. „Cezario“ salotos su parmezano sūriu ir ančiuvių padažu (9,5 Lt) bei sūrio salotos su bananais ir chereso padažu („Žementalio“ sūris, vynuogės, obuoliai, apelsinai, vyšnios, 8 Lt) – skanu ir įdomiai serviruota, bet – nedaug.

Žuvų ir jūros gėrybių patiekalų dalis valgiaraštyje didesnapie nei vidutiniškai miesto restoranuose. Vienas iš pietautojų užsisako traškią sviestažuvę, apšlakstytą vyšnių ir raudonojo vyno padažu, su maltais migdolais ir skrudintu greipfrutu (32 Lt).

Įdomiai patiektas, skanus patiekalas, tik jį valgęs kolega suabejojo, ar nėra nežymiai perkeptas. Šiuo klausimu nepriėjome vieningos nuomonės - visgi nepakankami iškepta sviestažuvė, turbūt, negalėtų būti traški.

Aštrūs jautienos medalionai brendžio-grietinėlės padaže su ryžiais ir grilyje keptomis daržovėmis (27 Lt) jo paprašiusį pietautoją tiesiog sužavėjo. Nieko nuostabaus, jog jis labiausiai ir skundėsi, kad patiekalai – per maži. Vidutiniškai iškepta jautiena, pasak valgiusiojo, tiesiog slinko gomuriu, daugiau norėjosi ir jos, ir daržovių. Kepta veršiena baltojo vyno ir pievagrybių padaže (21 Lt) irgi nenuvylė ją valgiusiojo, nors dėl porcijos dydžio šis nesiskundė...

Saldumynų mėgėjui patartume pabandyti šokoladinio fondiu su vaisiais – porcija 2 asmenims kainuoja 20 Lt.

Specializacija - vynas
Laukdami patiekalų turėjome šiek tiek laiko apžiūrėti salę. Ryškiausias interjero akcentas, bent jau nerūkančiųjų salytėje, yra Dominyko Veličkos, vynų žinovo, sertifikatas, gautas šiemet baigus ispaniškų vynų studijas Barselonoje. „Geras vyno rūsys“ rengia vynų degustacijas, į kurias nuolat kviečiasi p. Veličką. Vynas – bene stipriausias valgiaraščio akcentas, čia net savotiškai skatinama prekyba juo „išsinešimui“ – tokiu atveju gausite 30% nuolaidą nuo restorano kainos.

Bent jau Kauno restoranuose niekur nematėme, kad valgiaraštyje būtų taip išsamiai ir informatyviai aprašytas vynas, – gali įtarti ranką čia pridėjus p. Veličką. Tarkim, jūs svarstote, ar neparagauti Naujosios Zelandijos vyno „Oyster Bay Merlot“, kurio 750 ml butelis kainuoja 89 Lt. Meniu apie jį parašyta, kad jis iš Marlborough vietovės, kad tai raudonasis sausas vynas,
turintis 13,5% alkoholio tūrio. Vynuogių rūšis „Merlot“, derliaus metai - 2004. Rafinuotas vaisių pyrago skonis su subtiliomis ąžuolo užuominomis ir švelniais, sunokusiais taninais. Kvepia juodosiomis slyvomis ir saldžiomis uogomis, rekomenduojama prie veršienos patiekalų.
Taip vynų meniu aprašyta apie šimtą vyno rūšių.

Daugiau apie restoraną>>

Vytautas Gaižauskas (vytautas.gaizauskas@vzinios.lt)
„Verslo žinios“, 2006 09 15
Meniu.lt nuotraukos
Skaityti kitus „Verslo žinių“ straipsnius>>