Pačiame Kauno centre, Laisvės alėjoje, yra vieta, kur mylimas ir gerbiamas ne tik klientas, bet ir vynas – vyno restoranas „Geras vyno rūsys“ orientuojasi į mėgstančius ir gerbiančius vyną bei viską, kas prie jo tinka: skanų maistą, gerą muziką, šokį, vaidybą, poeziją, įdomias diskusijas, ragavimus, degustavimus.
Gyvenimo pilnatve, naujais kūrybiniais ieškojimais trykštanti restorano savininkė Indra Ramanauskienė savaip žvelgia į savo kasdienį darbą. Gilindama savo, kaip vyno žinovės, mokslus baigiamajame kurse Someljė mokykloje, dalyvaudama seminaruose ar susitikimuose su vyndariais, vynų gamintojais, ji didžiąją savo laiko dalį ir žinias skiria „Gero vyno rūsio“ lankytojams. Šiuo metu restorane vyną galima išsirinkti iš beveik dviejų šimtų pavadinimų. Vyno meniu „dėliojamas“ itin kruopščiai. Galima paragauti vyno iš pačių įvairiausių šalių, įvairiausių rūšių vynuogių. Butelio kaina – nuo 35 Lt iki „Grand Cru“.
Dviejose XX a. rūsių salėse kiekvieną ketvirtadienį vyksta teminiai vakarai, kuriuos veda žinomi Lietuvos vyno ekspertai Gintas Jašinskas, Dominykas Velička, Vyno klubo atstovai. „Gerame vyno rūsyje“ jau viešėjo nemažai vyndarių iš Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Vokietijos, Vengrijos, net Argentinos. Gegužės pradžioje laukiame lietuvių kilmės vyndario iš Australijos. Taip pat vyksta renginiai „Prie vyno“ su Kauno teatralais, muzikantais, dailininkais, kelionių agentūromis.
Į „Gerą vyno rūsį“ skubama ne tik dėl renginių. Virtuvės šefės Vitalijos Rukaitienės kūriniai jau irgi turi savo ištikimų gerbėjų būrį. Meduje troškintas ėriuko kulniukas paruoštas pagal senovinį XX a. pr. prancūzišką receptą, jūros gėrybių ir žuvies fondiu baltajame vyne su Provanso žolelėmis – tai tik keletas gurmaniškų patiekalų pavadinimų. Naminiai grietinėlės ir ruginės duonos ledai, apšlakstyti trintomis avietėmis ir šeriu, medaus krepšelyje ypač populiarūs. Kiekvienam renginiui ruošiami ir specialūs patiekalai, pavyzdžiui, Sicilijos vyno ir mafijos vakare karaliavo jautienos kepsnys „La Cosa Nostra“, vakarui „Žvaigždės ir vynas“, kurį vedė astrologas Naglis Šulija, sukurti atskiri meniu „Oras“, „Žemė“, „Vanduo“, „Ugnis“, o vynas parinktas pagal kiekvieną Zodiako ženklą.
Paskutiniame vakare, kuriame viešėjo pasaulinio lygio vyndarys iš Italijos Filippo Baccalaro, svečiai ne tik ragavo ypatingo vyno, bet ir gardžiavosi raudonajame vyne marinuota ir riešutais bei ančių kepenėlėmis įdaryta putpele, pateikiama su porte mirkytomis slyvomis. Vyko ir stipriųjų gėrimų – tekilos, absento, konjako – vakarai. O kur dar Vytauto Balsio vadovaujamo Mažojo teatro pasirodymai, po jų verdančios diskusijos, kai išnyksta riba tarp aktorių ir žiūrovų. Muzikinio teatro primadonos, Kauno dramos teatro aktoriai, gatvės dailininkai, muzikantai – visa tai sukuria itin jaukų šurmulį ir džiugesį.
„Džiugu, kad ir kauniečiai pradeda reaguoti į vadinamąjį aprangos kodą – prancūziški aksesuarai Božolė šventėje, itališkos kaukės Venecijos karnavalo vakare, „Sopranų auksas“ – Sicilijos vyno ir mafijos vakare. Kauniečiai, išeidami iš renginių, pasidžiaugia, kad nebūtina dėl gerų renginių važiuoti į sostinę, o mums dar džiugiau, kad jie sugrįžta į kitus renginius ir dar atsiveda savo draugų...“, – džiaugėsi restorano direktorė.
„Gero vyno rūsio“ (Laisvės al. 75/Maironio g. 24, Kaunas) darbo valandos: I-IV 10-22, V-VI 10-24, VII 12-22 val. Informacija tel. 8 685 08-662, 20 72 33; info@gerasvynorusys.lt;
www.gerasvynorusys.lt
Daugiau apie „Gero vyno rūsį“>>
Inesa Muronaitė
Erlendo Bartulio nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija