Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Gal puodelį matės?

2005-01-08
Publicējiet savu rakstu

Ispanų konkistadorai, XVI amžiaus viduryje prasiskverbę į Vakarų žemynus, ne sykį stebėjo gvaranių gentis, kurie savo svečius vaišindavo kažkokiu žolių antpilu. Apie tai knygoje „Viskas apie arbatą“ pasakoja V. V. Chochlačiovas: „Gėrimas niekuomet nebuvo geriamas stovint. Jo ceremonija priminė „taikos pypkės“ rūkymą indėnų vadų tarybose: visi susėsdavo aplink ugnį ir bet kokios kalbos tuo metu liaudavosi. Pilna taurė su plonu šiaudeliu buvo siunčiama ratu. Kiekvienas iš eilės, lėtai, maždaug minutę – ilgiau traukti buvo laikoma nepadoru – gėrė karštą skystį. Vaišinimasis kartais užtrukdavo visą dieną, mat tą patį užpilą taurėje galima skiesti karštu vandeniu apie dešimt kartų, o geriausias gėrimas būdavo užpylus penktą ir šeštą kartą“.

Yerba Mate – bugienio genties medis, iš kurio lapų ruošiama matės arbata. Pastaraisiais dešimtmečiais ypač bandyta ištirti ir aprašyti veikliąsias šios arbatos medžiagas. Nustatyta, jog joje gausu įvairių A, B grupės vitaminų ir mineralų, tokių kaip: magnis, kalcis, geležis, natris, kalis ir kiti.

Gerosios arbatos savybės
Matės arbata tonizuoja, stimuliuoja protinę veiklą, greitina medžiagų apykaitą, padeda suliesėti, valo gaubiamąją žarną, veikia kaip švelnus diuretikas, greitina gijimo procesą, saugo nuo stresų, stiprina imuninę sistemą ir lėtina senėjimo procesą. Arbata nėra vaistas, tačiau tai puikus maistingas gėrimas, kuris stiprina mūsų organizmą ir padeda ilgiau išlikti aktyviais.

Europietiškas matės paruošimo būdas: 1 puodeliui – 1 šaukštelis matės. Iš pradžių žoleles galima nuplauti šaltu vandeniu. Užpylus karštu vandeniu, palaukti 2-3 minutes. Tas pačios žolelės gali būti plikomos net kelis kartus.

 Parengta pagal užsienio spaudą