Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Estiškos virtuvės bruožai (1)

2007-10-12
Publicējiet savu rakstu

Anot žinovų, per daugybę amžių šį regioną valdžiusios tautos – danai, vokiečiai, švedai, lenkai ir rusai – paliko pėdsaką ir Estijos virtuvėje. Nedaug ji skiriasi ir nuo mūsiškės. Taigi pasidomėkime, ką valgo mūsų kaimynai.

Tradicinė šalies virtuvė
Estija bando atgaivinti savo nacionalinę virtuvę, kuri, pasak jų, buvo prarasta. Sovietiniais laikais nacionalinė estų virtuvė buvo tarsi užgniaužta, o po nepriklausomybės šalį užplūdo visokia „importinė sintetika“. Tad šiandien atgaivinti savo kultūros dalį siekia ir šalies valdžia, ypač prie to prisideda išeivija. Neseniai Niujorke gyvenanti išeivė Karin Annus Karner išleido estiškų patiekalų knygą „Estijos skoniai ir tradicijos“.

Estijos tradiciniais patiekalais laikoma kraujinė dešra, raugintų kopūstų ir kiaulienos troškinys bei marinuotas ungurys. Šalies virtuvėje dominuoja patiekalai iš kiaulienos, bulvių, ypač mėgiamos keptos bulvės.

Kaip ir mes, estai mėgaujasi juoda rugine duona, ant stalo dažnai puikuojasi kaimiškas baltas sūris, mėgaujamasi saldžiais varškės sūreliais. Populiari obuoliais ir slyvomis kimšta žąsis, grybų sriuba. Žuvis, tokia kaip šprotai, plekšnė, ešerys, taip pat mėgiama. Iš jos gaminami įvairūs patiekalai, skanaujama rūkyta. Strimelė, kartais vadinama Baltijos silke, yra nacionalinė Estijos žuvis, nors sakoma, kad patys estai ją valgo retai.

Sakoma, kad ant estiško pusryčių stalo esti pienas, o ant vakarienės – alus. Tačiau Estijoje gurkšnojamas ir karštas vynas. Vana Tallinn – tai estiškas likeris, kurio skonis šiek tiek primena romą, o vanilės, cinamono ir citrinų aliejaus priedai gėrimui suteikia papildomą skonio atspalvį. Populiaraus likerio stiprumas yra 40 %, 45 % ir 50 %. Geriamas jis praskiestas su sodos vandeniu, atšaldytas ledukais arba pilamas į kavą, arbatą. Silpnesnis (16 %) yra saldusis grietinėlės likeris Vana Tallinn Kooreliköör.

Hernesupp – žirnių sriuba, ypač mėgiama žiemos metu.

Rosolie – silkės, bulvių ir burokėlių mišrainė, kuri sovietiniais laikais buvo praradusi populiarumą.

Täidetud vasikarind – veršienos mentės kepsnys.

Saaremaa Tuulik – viena iš alaus rūšių.

Pasigaminkime grybų salotas „Seene-salat“
Jums reikės marinuotų grybų (kokių patys pageidaujate, tinkamiausi – pievagrybiai, voveraitės, šitake), fermentinio sūrio, obuolių, grietinės, garstyčių, druskos, cukraus, pipirų ir krapų. Sutarkuokite sūrį, obuolius supjaustykite nedideliais kubeliais ir sumaišykite su grybais. Paskaninkite druska, pipirais, uždėkite šaukštą grietinės ir papuoškite krapais. Skanaus!

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Parengta pagal įvairius interneto šaltinius
Nuotr. www.sxc.hu
Meniu.lt informacija