Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Eksperimentinis restoranas

2008-01-14
Publicējiet savu rakstu

Gastronomijos ekspertai ir mokslininkai jau seniai stengiasi įminti mįslę, kas daro įtaką žmogaus mitybos įpročiams. Deja, į šį klausimą vienareikšmiškai dar niekam nepavyko atsakyti. Neseniai Olandijoje buvo pradėtas grandiozinis projektas, kuris šiek tiek atidengs paslapties šydą.

Ką pagalvotumėte išgirdę pavadinimą Restaurant of the Future (Ateities restoranas)? Argi neintriguoja? Šis kameromis ir technika „prifarširuotas“ restoranas-kavinė jau pradėjo savo veiklą praėjusių metų lapkričio mėnesį. Jis įsikūręs Olandijos Wageningen universiteto korpuse. Pagrindinė šio įmantraus restorano paskirtis yra tirti žmogaus mitybos įpročius bei nustatyti, nuo ko jie priklauso.

Anot ankstesnių mokslininkų versijų, maistas ir su juo susiję žmonių įpročiai priklauso nuo daugelio faktorių: aplinkos, interjero, apšvietimo, kvapų, pašnekovų ir kt. Prieš tai panašūs tyrimai trukdavo kelis mėnesius ar metus, tačiau šio projekto autoriai siekia nuodugniai išnagrinėti pavienių kriterijų įtaką žmogaus valgymo įpročiams. Šis projektas truks 10 metų. Visus nustebino eksperimento mastas: tai iki šiol didžiausias projektas Europoje.

Norą dalyvauti projekte pareiškė 250 studentų ir universiteto darbuotojų. Kitaip tariant, šie žmonės sutiko tapti bandomaisiais triušiais. Atsižvelgiant į technines galimybes, kiekvienas jų žingsnis bus stebimas: tai garantuoja 24 kameros, įmontuotos lubose, specialūs ultrajutikliai, išmėtyti po visą restoraną. Fiksuoti galima kiekvieną smulkmeną, net ir tai, kokiu atstumu nuo prekystalio atsistoja žmogus, kaip greitai jis žiaumoja maistą, kiek valgio palieka lėkštėje. Kol subjektas valgo, sensoriai, įmontuoti kėdėje, gali fiksuoti jo širdies dūžius ir kt.

Taip pat kompiuteris automatiškai atpažįsta žmogaus reakciją į aplinkos pokyčius: nuostabos, susikaupimo, džiaugsmo arba nepasitenkinimo. Po stebėjimo visą informaciją galima išsaugoti archyve ir vėliau atitinkamai panaudoti tolesniam jos apdorojimui ir tyrimams.

Eksperimento metu bus fiksuojama žmonių reakcija į aplinkos pokyčius, pavyzdžiui, kaip jie reaguos, jei maistą apšvies raudona ar žalia šviesa, jei valgis bus patiektas kvadratinėje ar spalvotoje apvalioje lėkštėje, ore tvyros vaisių aromatas ar kambaryje bus pastatyta šviežių gėlių puokštė, kaip reaguos į baldų ar interjero pokyčius.

Ateities restorano valgiaraštyje galima rasti ne tik sveiko maisto, bet ir batonėlių, gazuotų gėrimų ir keptų bulvyčių. Visa tai daroma siekiant sukurti realią atmosferą: aplinką, kur žmogus pats gali pasirinkti, kokį maistą valgyti. Bus siekiama nustatyti, kas daro įtaką sveiko ar nesveiko maisto pasirinkimui.

Projekto įgyvendinimo kaštai siekia 2,3 mln. eurų. Jį realizavo Wageningen universitetas bei dar trys kompanijos: viena didžiausių Europos maitinimo kompanijų „Sodexho“, restoranų baldų gamintoja „Kampri Group“ ir „Noldus Information Technology“, kuri aprūpino projektą monitoringo įranga.

Vienas iš projekto tikslų yra sumažinti maisto atliekų kiekį – Olandijoje net trečdalis maisto yra išmetamas. Projekte šis klausimas irgi apgalvotas: po veja įrengtos maisto atliekų saugyklos, kurios po to keliaus į fermą ir bus panaudotos biodujų gamybai.

Numatyta, kad projekto metu savo bandymus galės atlikti ir kitos įmonės: norą pareiškė 35 kompanijos ir institucijos. Tačiau tyrimų tikslai pirmiausia turės derėti prie bendrų projekto tikslų.

Vienareikšmiškai šis grandiozinis eksperimentas yra sveikintinas, nes suteikia progą ištirti žmonių mitybos įpročius bei jų koregavimo būdus. Ateityje, jei projektas pasitvirtins, jis bus vykdomas ir didesnėse įstaigose: ligoninėse, mokyklose, kalėjimuose.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotrauka: core77.com, noldus.com
Meniu.lt informacija