Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Didžiausias pasaulyje pašteto tortas (svetur)

2007-10-25
Publicējiet savu rakstu

Daugelis pasaulio šalių rungiasi dėl vieno ar kito rekordo pagerinimo. Konkurentams originalumo tikrai netrūksta. Tortas mums asocijuojasi su saldumu, o ar teko ragauti torto iš pašteto? Būtent tokį (didžiausią pasaulyje) tortą pagamino lenkai ir sumušė dar vieną rekordą.

Šis gigantas svėrė 426 kilogramus. Greitai jis bus įtrauktas į Gineso rekordų knygą. Jo galėjo paragauti Ostrzeszowo miestelio gyventojai. Tortas, po kruopščių deleguotų stebėtojų komisijos matavimų ir svėrimų, buvo supjaustytas į daugiau nei 3,5 tūkst. porcijų ir išdalintas toje vietovėje vykusių antrojo Lenkijos pašteto gamintojų festivalio bei Vietinių produktų festivalio dalyviams.

Marcin Biel, kuris koordinavo visą rekordinio torto gamybos procesą, pasakojo, jog jis pagamintas iš 30 sluoksniais supjaustytų duonos kepalų. Kiekvienas sluoksnis buvo gardinamas sviestu ir šlakstomas degtine. Pastaroji tortui suteikė ypatingų skonio savybių. Po to buvo dedamas kitas šernienos pašteto ir kiaulienos pašteto sluoksnis. Kiekvienas sluoksnis svėrė apie 30 kilogramų. Gamybos proceso pabaigoje kulinarinis šedevras buvo papuoštas apelsinų griežinėliais ir vynuogėmis. Paštetą pagamino viena Ostrzeszowo miesto regione veikianti pašteto gamybos įmonė. Torto gamybai buvo naudojamas dvaro šernienos paštetas ir kiaulienos paštetas. Organizatorius komentavo, jog šis paštetas buvo pagamintas pagal originalią XIX amžiaus receptūrą.

Kol pašteto tortas buvo sluoksniuojamas, procesą stebėjo speciali komisija, kuri fiksavo ne tik torto svorį, bet ir naudotas receptūras. Į komisijos sudėtį įėjo Žemės ūkio akademijos Poznanėje mokslininkai, taip pat maisto bei rūkytų mėsos gaminių sąjungų atstovai iš visos Lenkijos.

Nuo pat festivalių pradžios jų dalyviai galėjo paragauti ne tik rekordinio torto, bet ir paštetų iš šernienos, paukštienos, elnienos, triušienos, žuvies, daržovių. Taip pat buvo gaminių, apšlakstytų konjaku.

Festivalyje buvo patiekiami tiek paštetai, gaminami pramoniniu būdu, tiek ūkininkų ir mažų firmų gaminiai. Renginyje buvo siekiama reklamuoti ir pristatyti ne visoje šalyje žinomas firmas ir gamintojus, bet individualius sumanymus ir netipinius, unikalius paštetus, kurių receptūros atėjo iš senų laikų.

Ostrzeszowo maisto technologijų mokytojai tvirtino, kad virėju galima tapti, bet paštetininku reikia gimti. Jie pridūrė, kad pašteto gamintojas turi pasižymėti neeiline fantazija ir turtingu vidumi, kadangi paštetas turi atrodyti patraukliai ir gražiai. Jų teigimu, jeigu žmogus turi vaizduotę, jis gali pagaminti paštetą iš visko – iš daržovių, mėsos, žuvies.

Taip pat specialistai komentavo, jog paštetas reikalauja „daug laiko ir išmonės“. Vietiniai gamintojai mano, jog geriausias yra paštetas, pagamintas iš skirtingų keletą kartų maltų mėsų, bei pagardintas tinkamai parinktais ir suderintais prieskoniais. Jų teigimu, yra specialūs nurodymai, kurios prieskoninės žolelės tinka paštetams iš žvėrienos, o kurios gaminiams iš mėsos ir paukštienos.

Šio renginio tikslas buvo gilinti bei išsaugoti turtingas žinias apie įvairių šiame Lenkijos regione gaminamų paštetų, pasižyminčių išskirtiniu skoniu, gamybos tradicijas ir receptūras, perduodamas iš kartos į kartą.

Pagal onet.pl parengė Elena Germanovič
Nuotrauka: wiadomosci.wp.pl
Meniu.lt informacija