Šiaulių apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo pranešimą iš Šiaulių visuomenės sveikatos centro apie penkis asmenis, susirgusius ūmia žarnyno infekcija. Apklausus susirgusiuosius išsiaiškinta, kad visi šių metų rugpjūčio 10 d. dalyvavo pobūvyje Kuršėnuose esančiame restorane „Romuva“ (Kuršėnai, Gedimino g. 3). Svečiai vaišinosi restorane pagamintais patiekalais, namuose pagamintais konditerijos gaminiais ir pirktais vaisiais. Įtariama, kad susirgusių asmenų skaičius gali didėti – gauta žinių apie daugiau susirgusių to paties pobūvio dalyvių: iš Klaipėdos 3 asmenys ir 1 asmuo iš Šilalės.
Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai restorane „Romuva“ atliko patikrinimą, kurio metu nustatė, jog gaminant maistą neužtikrinamos žaliavų ir gatavų maisto produktų laikymo sąlygos ir pasibaigę tinkamumo vartoti terminai, nustatyti patiekalų gamybos technologinio proceso pažeidimai, įmonėje galima kryžminė tarša, taip pat nustatyti maisto produktų ženklinimo pažeidimai, neužtikrinamas žaliavų ir patiekalų atsekamumas. Be to, nustatyti ir asmens higienos pažeidimai – asmenys, tvarkantys maistą, laiku nepasitikrinę sveikatos.
„Patikrinimo metu atrinkti kiaušinių, atšaldytos kiaulienos nugarinės, šaldytų viščiukų broilerių blauzdelių, šaldyta kalakutienos filė, mėsos gaminių, šaldytos žuvies, pieno produktų (fermentinio sūrio) mėginiai ir pristatyti tyrimams į Nacionalinės veterinarijos laboratorijos Šiaulių teritorinį skyrių“, – sakė Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Kęstutis Patašius.
Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba dėl sanitarijos reikalavimų pažeidimų Kuršėnuose sustabdė restorano „Romuva“ veiklą.
Tyrimas tęsiamas.
VMVT informacija