Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Butano virtuvės karštis (3)

2007-09-13
Publicējiet savu rakstu

Nežinau, kodėl pasaulio kulinarijoje dažniausiai pabrėžiamas Meksikos ar Korėjos virtuvių aštrumas. Butano virtuvė savo aštrumu pranoksta net patį aštrumą. Pasak pačių butaniečių, „čili“ pipirai čia vartojami ne kaip prieskonis, o kaip daržovė. Ir tai bene pagrindinė daržovė, kuri dominuoja Butano virtuvėje. Be aitriųjų paprikų praktiškai nepagaminamas nei vienas patiekalas.

Ema datshi
Vienas iš tokių Butano virtuvės „karštybių“ yra ema datshi, vietinių kartais dar vadinamas ima datshi. Tai vegetariškas butaniečių troškinys. Ema reiškia „čili“, o datshi – sūris. Ema datshi patiekalas laikomas nacionaliniu šalies virtuvės akcentu. Jei lankeisi Butane ir neparagavai ema datshi, vadinasi niekada nebuvai Butane, taip sako šios šalies gyventojai...

Patiekalas yra nepaprastai aštrus, tad butaniečiai kiekvieną jo kąsnį užgeria vandeniu. Kartais prie šio valgio patiekiama indiška duona parathas arba raudonieji ryžiai.

Kiekvienas patiekalas per laiką „įgauna“ įvairių paruošimo būdų, tačiau tradiciškai ema datshi gaminamas labai paprastai: į nedidelį kiekį (apie 300-400 ml) vandens suberiamos sukapotos jalapeno aitriosios paprikos, įmetama sūrio (paprastai naudojamas naminių jakų pieno sūris), pakaitinama ir, kaip sako vietiniai, „voila“ – viskas tik per dešimt minučių.

Ema datshi turi daug gerbėjų, tačiau tie butaniečiai, kurie nemėgsta šitaip aštriai valgyti, besimėgaujančius vadina tikrais drąsuoliais.

Šiek tiek kitokią netradicinę ema datshi galima pasiruošti iš smulkintų jalapeno „čili“, svogūno, pomidorų, česnakų, kalendros lapelių, fetos (tinkamiausia būtų daniška feta), vandens, aliejaus. Visų sudėtinių dalių kiekį, patiekalo tirštumą pasirinkite pagal savo skonį. Pirmiausia į vandenį suberkite „čili“, svogūnus, kalendrą ir pakaitinkite apie 10 min. Tuomet sumeskite smulkintus pomidorus ir česnaką, dar pakaitinkite apie 3 minutes ir tik tada berkite sūrį. Dar trys minutės ir su skrudinta balta prancūziška „bagete“ arba itališka duonele galėsite mėgautis butanietiška improvizacija. Tik nepadauginkite „čili“ pipirų. Skanaus!

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Nuotr. www.sxc.hu
Meniu.lt informacija