Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Borneo salos kulinarija. Malaizija (svetur)

2007-07-20
Publicējiet savu rakstu

Borneo saloje įsikūrusi rytinė Malaizijos dalis, vakarinė jos pusė bičiuliauja su Tailandu. Malaizijos virtuvė ypač turtinga ir įvairi. Čia dominuoja Kinijos, Indijos, Tailando virtuvių bruožai, jaučiamas ir arabiškas „prieskonis“.

Tradicinė virtuvė
Pagrindinis Malaizijos virtuvės produktas yra įvairūs ryžiai, ypač populiarūs indiški ryžiai „basmati“, iš kurių ruošiamas nuostabus patiekalas biryani. Šis patiekalas populiarus Irake bei Jordanijoje. Biryani ruošiamas iš ryžių, mėsos arba daržovių, jogurto ir prieskonių. Būtina paminėti ir šiam patiekalui naudojamus prieskonius: tai kardamonas, cinamonas, gvazdikėliai, mėtų lapai, kalenda, lauro lapai, taip pat česnakai, svogūnai, imbieras ir pabaigai – jogurtas su ghee sviestu (pagal indų kulinarines tradicijas paruoštas sviestas). Malaizijos gyventojai taip pat mielai gamina valgius iš įvairių rūšių makaronų, mėgsta indišką duoną (naan, puri, roti)...

Šalies virtuvėje populiari ir mėsa (vištiena, antiena, žąsiena, jautiena, aviena, kiauliena), tačiau islamą išpažįstantys žmonės kiaulienos nevartoja. Žuvis (lašiša, menkė) ir jūrų produktai – krevetės, krabai, aštuonkojai, kalmarai, įvairūs moliuskai – taip pat mėgiami, mielai skanaujami valgiai iš sraigių. Kaip ir Brunėjaus virtuvėje, populiarūs sambal padažai bei patiekalas satay.

Gėrimai ir saldumynai
Malaizijos gyventojai ruošia puikius saldumynus. Desertams dažnai naudojamas kokoso pienas ir drožlės, palmių cukrus. Pietrytinėje Azijoje desertams gaminti naudojami ir mums gana neįprasti ingredientai – raudonosios pupelės, lipnių ryžių masė. Iš saldžiųjų kukurūzų, raudonųjų pupelių, želė gaminamas desertas air batu campur. Jis papuošiamas kondensuotu pienu, spalvotu sirupu, apibarstomas grūstu ledu. Kitas ne mažiau įdomus saldėsis yra cendal, ruošiamas iš kokoso pieno, kokoso palmių cukraus ir lipniųjų ryžių...

Iš gėrimų čia turbūt populiariausios arbata (teh) ir kava (kopi). Nacionaliniu gėrimu laikoma teh tarik, vizualiai panaši į italų kapučino, tačiau jai paruošti maišomas/plakamas kondensuotas pienas su presuota arbata. Taip pat mėgiama imbiero arbata, populiarūs nealkoholiniai gėrimai, šokoladinis pienas ir, kaip bebūtų keista, įvairūs tirpūs vaisiniai gėrimai. Kaip pasakoja keliautojai, vaisių sulčių čia sunku surasti, nors šviežių vaisių yra tiek, kad nors vežimu vežk: melionai, papajos, ananasai, mangai, rambutanai, durijaus vaisiai, kokosai. Tačiau vaisiai yra Malaizijos gyventojų pietų valgių pagrindas.

Tradiciniai patiekalai
Chapati – indiška duona.
Nasi lemak – ryžiai, garinti kokosų piene, kuris suteikia specifinį skonį. Patiekiama su ančiuviais, riešutais, agurkais ir „čili“ pagardu sambal (Indijos musulmonų valgis).
Aksam laksa – ryžių makaronai, patiekiami/užpilami sriuba, paruošta iš žuvies, mėsos, agurkų, ananasų ir tamarindų (kinų virtuvė).
Otak – otak – tai žuvies pyragas, kepamas įvyniotas į bananų lapus.
Tom yam – ruošiama iš citrinžolės, kaffir citrinų lapų ir geltonųjų citrinų sulčių, ajerų šaknų, svogūnėlių, žuvų sultinio, tamarindo ir trinto „čili“. Kaip sudėtinė dalis pasirenkamos krevetės, vištiena ar žuvis. Tai autentiška tailandiečių sriuba.

Paskanaukime...
Gardžiam ir lengvam vegetariškam patiekalui pagaminti reikės brokolio, 1 valg. šaukšto riešutų aliejaus, apie poros skiltelių česnako, pagal skonį druskos ir austrių padažo. Puode pakaitinkite aliejų, tuomet berkite jau trintą česnaką ir druską. Viską pakepinę sudėkite smulkintą brokolį ir dar pakepinę tris keturias minutes supilkite austrių padažą. Jeigu esate veganas, austrių padažą taip pat reikėtų rinktis vegetarišką. Patiekalas patiekiamas su ryžiais. Skanaus!

Jolanta Bagurskienė
Parengta pagal įvairius interneto šaltinius
Nuotrauka www.sxc.hu