Borneo sala yra viena didžiausių Malajų salyne ir trečia pagal dydį pasaulyje. Šioje saloje įsikūrusios trys šalys – Brunėjus, Malaizija ir Indonezija. Kartais sakoma, jog tai „sala debesyse“. Pasižvalgykime po Brunėjaus virtuvę...
Brunėjaus virtuvė
Brunėjus visų pirma asocijuojasi su vienu turtingiausių pasaulio žmonių – Brunėjaus sultonu. Tačiau ne ką mažiau gali sudominti ir šios šalies kulinarija. Šalies restoranai savo lankytojus mielai vaišina kinų, indų valgiais, o tradicinė virtuvė šiek tiek panaši ir kaimyninės Malaizijos kulinariją. Vienas iš populiariausių yra satay. Satay – pasirinktos mėsos gabalėliai (vištiena, žuvis, jautiena ir kt.) suveriami ant bambuko lazdelių ir kepami ant grotelių. Tai itin populiarus patiekalas visoje Pietryčių Azijoje, taip pat ir Brunėjuje.
Brunėjaus virtuvę galima apibrėžti trumpai: švieži vaisiai, ryžiai ir pakankamai prieskonių, ypač dažnai vartojama aitrioji paprika (chilli), su kuria ruošiama daug padažų. Visi „chilli“ padažai turi vieną bendrą žodį sambal (pagardas), o antrasis žodis atspindi sudėtį, kaip antai bajak – aitriosios paprikos, aliejus, česnakai, krevetės... arba manis – aitriosios paprikos, svogūnai ir cukrus. Brunėjaus virtuvėje taip pat populiarūs įvairūs riešutai (kokosai, migdolai), daržovės, populiarus tofu, imbieras. Alkoholis čia uždraustas, tačiau Brunėjaus gyventojai mielai pavaišins nuostabiais ir aromatingais patiekalais...
Tradiciniai valgiai
Daging Masak Lada Hitam – tai jautiena su daug prieskonių ir bulvėmis (pupelėmis).
Udang Sambal Serai Bersantan – krevetės su aitriosiomis paprikomis („chilli“) ir kokosų pienu.
Serondeng Pandag – vištiena su česnakais, įvyniota į pandano lapus.
Beriani – valgis, ruošiamas iš daugybės produktų (vištienos ar jautienos, česnakų, cinamono, riešutų, kario, imbiero...).
Urap – tai vegetariškas patiekalas, ruošiamas iš pupelių, morkų, bambukų, kopūstų, kokosų, svogūnų, „sambal ulek“ padažo, druskos ir citrinų sulčių.
„Sambel ulek“ – padažas, ruošiamas iš įvairių maisto ingredientų (dažniausiai iš aitriosios paprikos, bambuko šaknų, riešutų, askaloninių česnakų).
Pasigaminkime vieną iš brunėjietiškų padažų „Sambal Kecap“ (saldus „chilli“ padažas)
Jums reikės 5 raudonųjų „chilli“ pipirų (supjaustyti riekelėmis), 4 askalonių česnakų (susmulkintų), 4 valg. šaukštų saldaus sojų padažo ir vienos citrinos sulčių. Viską gerai išmaišykite. Prie ko patiekti? Na, prie saldumynų tikrai netiks, bet į jį „padažyti“ mėsą ir dar pakabinti šaukštą ryžių tikrai tinka. Skanaus!
Trumpai...
Pandano lapai ir vaisius dažnai naudojami Pietryčių Azijos virtuvėje. Tai itin aromatingas ir gerą skonį turintis augalas, iš kurio vaisių galima paruošti puikių desertų, gėrimų, o lapus naudoti kaip pagrindą sunkesniems patiekalams.
Jolanta Bagurskienė
Parengta pagal įvairius interneto šaltinius
Nuotrauka www.sxc.hu