Kaip reaguotumėte, jeigu jums pažįstamas žmogus pavadintų save „šokoladoholiku“ ir pareikštų, kad negali gyventi be šokolado? Kuo labiau smaližius stengiasi susilaikyti, tuo labiau jis nori šokolado. Ar tai liga? Ar galima tapti priklausomu nuo šokolado?
Kiekvienas žmogus turi silpnybių, manijų ir fobijų. Maistą ar pavienius produktus galima mėgti, nekęsti ar būti jiems alergiškiems. Viskas turi ribas, o jeigu tos ribos peržengiamos, pats žmogus po kurio laiko gali susirūpinti, ar netapo priklausomas, pavyzdžiui, nuo šokolado. Nerimauti neverta, nes žmogus negali būti priklausomas nuo šokolado. Tokią išvadą neseniai paskelbė mokslininkai.
Nors daugelis žmonių tvirtina, kad negali susilaikyti nuo saldumynų, Peter Rogers, psichologas iš Bristolio universiteto (Didžioji Britanija), tvirtina, kad priklausomybė saldumynams neegzistuoja.
Susitikime, kurį rėmė Britų mokslo pažangos asociacija, psichologas komentavo, kad ekstremaliomis situacijomis gali atrodyti, kad žmogus yra priklausomas nuo maisto, tačiau šokoladui šis kriterijus negali būti taikomas.
Gali atrodyti, kad žmogus yra „priklausomas“ nuo šokolado dėl jo poveikio. Kai kurie šio produkto komponentų mišiniai pasiekę smegenis sukelia malonumo jausmą, todėl ir atrodo, kad nuo šokolado galima tapti priklausomu. Visgi daugelis šių komponentų yra kituose, ne taip mėgstamuose, maisto produktuose ir pasižymi kur kas didesnėmis koncentracijomis. Kaip pavyzdį galima pateikti sūrį ar avokadus – jie nesukelia priklausomybės, taigi mitą dėl šokolade esančių komponentų, kurie sukelia priklausomybę, lengva paneigti.
Šiuo atveju labiau veikia psichologinis veiksnys. Anot psichologo, kadangi šokoladas yra mėgstamas, bet ribojamas maisto produktas, „uždrausto vaisiaus“ statusas padaro jį tokį trokštamą. Visuomenėje veikiančios socialinės normos verčia individus riboti šokolado suvartojimą, o tokio ribojimo pasekmė yra troškimo kaupimasis ir didėjimas.
Kiti „šokoladiniai“ tyrimai parodė, jog juodasis šokoladas turi daugiau sveikatai naudingų medžiagų, ypač reikalingų širdies veiklai. Lazda turi du galus. Mokslininkai pabrėžia, kad aukštas riebalų ir cukraus lygis šokoladiniuose saldainiuose gali neutralizuoti kai kuriuos šokolado privalumus sveikatai.
Kaip žinia, ne visada tai, kas sveika, yra mėgstama. Nors juodasis šokoladas yra pripažintas naudingiausiu sveikatos atžvilgiu, bet jį, atliktų tyrimų duomenimis, pagal populiarumą nurungia baltasis šokoladas ir saldumynai, aplieti šokoladu. Šiuose produktuose yra mažiau „psichoaktyvių“ komponentų nei juodajame šokolade, o tai dar kartą paneigia galimybę tapti priklausomu nuo šokolado.
Šie tyrimai įrodė, kad šokolado, kaip nuotaiką keliančio produkto, statusas ir jo dievinimas yra susiję su pagrindiniais jį sudarančiais komponentais: riebalais ir cukrumi bei tuo, kaip jie veikia mūsų organizmą.
Parengė Elena Germanovič
Nuotrauka: www.wayfaring.info
Meniu.lt informacija