Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Aliaskos virtuvė

2007-10-14
Publicējiet savu rakstu

Aliaska – tai viena didžiausių, bet rečiausiai apgyvendintų valstijų Jungtinėse Amerikos Valstijose. Pasidomėkime, kaip maitinasi šaltosios Aliaskos gyventojai.

Ko galima paragauti Aliaskos virtuvėje?
Nuo gausių ir sočių pusryčių, per kuriuos paprastai ragaujami blyneliai, įvairios grūdų košės, duona, uogomis įdarytos bandelės, prasideda diena. Į pusryčių meniu dažnai įtraukiami ir omletai su sūriu bei krabais, dešra, virti kiaušiniai. Mielai gurkšnojama kava, arbata, sultys, karštas šokoladas ar pienas. Priešpiečių metu užkandžiaujama vaisiais, sumuštiniais ar lengvais užkandžiais.

Šalies virtuvėjė populiariausia žuvis, ypač – rūkyta lašiša, otas ir upėtakis, taip pat jūrų maistas, kiauliena, jautiena, vištiena. Mėgiami iš elnienos paruošti patiekalai.

Alaska Mixed Berry Fruit Jellies – vaisinė želė, patiekiama ant mažų padėkliukų, o prie jos pasiūloma limonado.

King Crab Cakes – karališkų krabų pyragas, kurio paruošimui naudojami kiaušiniai, majonezas, citrinų sultys, džiuvėsiai, česnakai, salierai, balta žuvis, tokia kaip vadinamasis jūrų liežuvis, plekšnė, otas, menkė... 

Reindeen stew – elnienos troškinys, kurio paruošimui naudojami svogūnai, morkos, bulvės, jautienos sultinys.

Aliaskos virtuvėje galima paskanauti puikaus pomidorų ir pankolių ragu, kuriam dar naudojami bazilikai, baltas vynas, svogūnėliai bei raudonieji svogūnai, česnakai. Taip pat ne mažiau vilioja lašišos kepsnys su pankoliais.

Štai kaip šioje valstijoje rūkymui ruošiama lašiša: folijoje žuvies gabalėliai marinuojami mirkale, paruoštame iš druskos, pipirų, česnakų pudros, kajano pipirų ir tamsaus cukraus. Viskas per naktį laikoma vėsiai arba tiesiog šaldytuve. Tuomet viskas nuplaunama šaltu vandeniu ir, kaip sako vietiniai, metas žuvį rūkyti.

Pasigaminkime...
Šalies kulinarai siūlo pasigaminti žuvies patiekalą su otu, jei nerasite jo, puiki alternatyva yra tunas, jūros lydeka ar skumbrė. Žuvį įtrinkite druska, pipirais. Į paprastą išlydytą sviestą įlašinkite šviežiai spaustų citrinų sulčių ir įtarkuokite citrinos žievelės. Žuvį kepkite apie dešimt minučių gana aukštoje temperatūroje laistydami paruoštu sviestu. Prie patiekalo patiekite iš grietinės, majonezo, krapų ir tarkuotų agurkų paruoštą padažą. Skanaus!

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Parengta pagal įvairius interneto šaltinius
Nuotr. www.sxc.hu
Meniu.lt informacija