Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Stipriausios pasaulyje barzdos savininkas geria šaltinio vandenį

2007-08-07
Publicējiet savu rakstu

Telšiškis Antanas Kontrimas Lietuvą pasaulyje garsina kaip stipriausios barzdos turėtojas. 1999 metais pradėjęs nuo 40 kilogramų, 2006 - aisiais barzda iškėlė 63 kg sveriančią merginą ir jau penktą kartą pateko į Gineso rekordų knygą. Vyro sąskaitoje jau septyni rekordai, o netolimoje ateityje ketina vykti į Kiniją ir barzda pakelti 63 kilogramus ir 400 gramų. „Noriu dešimties rekordų ir bus gana“ – sakė pašnekovas.

Telšiuose p. Antanas žinomas kaip „užkietėjęs“ žemaitis, politikas, ilgametis Žemaitijos radijo laidos „Pokalbiai prie Antano alaus“ vedėjas, aludaris ir muzikantas. Vardinant visus užsiėmimus, pasiteiravau, ar nieko nepamiršau paminėti, šmaikštusis telšiškis atsakė, jog gali daryti viską.

Jei jau prakalbome žemaitiškai, tai paprašiau p. Antano ir žemaitiškus patiekalus paminėti. „Kleckai, kugelis, kuris po to virto plokštainiu, siemenynė, kastinis, cibulynė, kanapinė, vėdarai.“ – Ar sugebėtumėte pats pagaminti kurį nors iš patiekalų? „Duok „natas“ ir aš pagaminsiu bet ką. Ir dabar šaldytuve pas mane yra „Žemaitijos pieno“ kastinio. Kai tingiu išsivirti bulvių, valgau jį tiesiog su batonu.“

Kiekvieną rytą A. Kontrimas išgeria natūralių sulčių, kurias visad spaudžia iš dviejų apelsinų ir citrinos. Visada jo namuose yra šaltinio vandens, kurį telšiškis parsiveža iš Lopaičių kaimo. Kuo šis vanduo ypatingas? „Jis labai labai švarus, todėl turi ir gydomųjų savybių. Ištyrus šio šaltinio vandenį, paaiškėjo, jog jame visai nėra nitratų.“ Pašnekovas ne tik geria šaltinio vandenį, bet ir du kartus per metus laikosi pasninko. „Mėnesį valgau tik tai, kas sukurta gamtos: daržovės, riešutai, grybai... Jokios druskos, jokio alkoholio, jokios varškės, kiaušinių, sūrio, duonelės net tos, kurios pametus nerastum. Viskas natūralu. Net ir arbatą verdu iš natūralių žolelių, kurias dažnai pats ir džiovinu. Artimieji juokiasi, kad man ramadanas. Pagrindinis tą mėnesį karštas pateikalas – ryžiai, kuriuos pagardinu česnaku ir svogūnu, viską pakaitinu ir užlašinu šlakelį augalinio aliejaus. Pusryčiams valgau salotas, daržoves. Arbatą geriu be cukraus ar medaus.“ – apie pasiruošimą prieš kiekvienas varžybas pasakoja rekordininkas.

Visgi ką mėgsta stipriausios barzdos turėtojas? „Seilė nubėga pagalvojus apie mamos virtus kleckus. Dabar maitinimo įstaigose virti cepelinai nė trupučio neprilygsta jiems. Arba atsimenu tarybiniais laikais keptus šašlykus...Minkštumėlis, skanumėlis! O dabar juos orkaitėje iškepa ir vadinasi šašlykai!” – prisimena Antanas Kontrimas.

Keliaudamas po įvairias šalis, A. Kontrimas pastebi, kad kiekvienoj šalyje vis kitokia valgymo kultūra. Labiausiai rekordininkui patiko Vokietijoje, kur aukštas aptarnavimo lygis, puiki maisto kokybė. Italija – makaronų šalis. Taip pat pasitvirtino ir mitas, jog Amerika coca-colos ir hamburgerių šalis - filmavimo aikštelėje stovi pilni šaldytuvai coca-colos.

Živilė Kleivaitė
Antano Kontrimo asmeninio archyvo nuotr.
Meniu.lt informacija