Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Nyderlandų Karalystės ambasadorė Lietuvoje mėgaujasi šaltibarščiais

2007-11-20
Publicējiet savu rakstu

Pirmą kartą Nyderlandų Karalystės ambasadorė Annemieke Ruigrok Lietuvą aplankė per 1994 metų Velykas. Antrą kartą į Vilnių A. Ruigrok sugrįžo 2005 metais kaip Nyderlandų Karalystės nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė, kuriai didžiausią įspūdį paliko Vilniaus senamiestis ir turtinga Lietuvos istorija.

Kas Jums labiausiai patinka Lietuvoje?
Man labai patinka keliauti. Aplankiau gražiausius Lietuvos ežerus ir istorines vietas. Žmonės čia labai draugiški, turi labai gerą jumoro jausmą kaip ir olandai.

Kokie yra skirtumai tarp Lietuvos ir Olandijos nacionalinių patiekalų?
Tradiciniai patiekalai Olandijoje, kaip ir Lietuvoje, yra sotūs. Pagrindinės sudedamosios patiekalų dalys abiejose šalyse tokios pat: bulvės, svogūnai, morkos, kopūstai, vaisiai, kiauliena, žuvis, ypač silkė. Skirtumas toks, jog olandų nacionalinei virtuvei įtakos turėjo Prancūzijos ir Vokietijos kulinarinė patirtis, o lietuvių virtuvei įtakos turėjo lenkų, rusų ir žydų kultūra. Beveik tokie pat yra ingredientai, tačiau Olandijoje ir Lietuvoje patiekalas gali būti gaminamas visiškai skirtingas.

Apibūdinkite tradicinę Olandijos virtuvę...
Mūsų tradicinėje virtuvėje yra labai daug sriubų, troškintos mėsos patiekalų, salotų ir bulvių. Labai populiari kapota kiauliena, rauginti kopūstai, rūkyta dešra, prancūziški bulvių šiaudeliai, kepta menkė, marinuota silkė. Skirtumas nuo lietuvių nacionalinės virtuvės toks, jog mes linkę nepaisyti turtingų mūsų skirtingų regionų virtuvių. Dėl kolonijų keletas indoneziečių patiekalų, tokių kaip lakštiniai makaronai ir kepti ryžiai, tapo olandų mėgstami labiau nei gruzinų charčo ir uzbekų plovas ankstesnėse Sovietų Respublikos šalyse.

Ką dažniausiai valgote Lietuvoje? Mėgstate cepelinus?
Man labai patinka šaltibarščiai, todėl mėgstu jų ragauti vis skirtinguose restoranuose, kad galėčiau palyginti. Man nepatinka „sunkus“ maistas, taigi cepelinai nėra mano mėgstamas patiekalas.

Labiau mėgstate kavą ar arbatą?
Mėgstu abu šiuos gėrimus: arbatą pusryčiams ir priešpiečiams, kavą rytais ir vakarais bei po pietų.

Kur dažniausiai pietaujate?
Paprastai namie.

Kokiuose restoranuose dažniausiai lankotės?
Vilniuje yra labai daug gerų restoranų. Labiausiai mėgstu italų ir Viduržemio jūros virtuvių patiekalus.

Ko ilgitės Lietuvoje? Ar skiriasi, pavyzdžiui, duona Lietuvoje ir Olandijoje?
Taip, lietuviškos duonos skonis labiau panašus į vokiškosios nei į olandiškosios. Joje nėra grūdų.

Koks Jūsų mėgstamiausias patiekalas?
Mėgstu makaronų patiekalus ir gerai paruoštus didkepsnius.

Palyginkite restoranus Lietuvoje ir Olandijoje...
Pagrindinis skirtumas – kainos. Restoranai yra daug brangesni Olandijoje, nes ten už pagrindinį patiekalą reikia mokėti apie dvidešimt eurų. Olandijoje yra didesnis restoranų pasirinkimas, tačiau Vilnius šiuo požiūriu irgi baigia mus pasivyti.

Dėkojame už pokalbį.

Živilė Kleivaitė
Meniu.lt informacija